Toscanan rannikolla Gorgonan vankilasaari tuottaa huippulaatuisia viinejä.
Historia tuntee useita saaria, jotka ovat toimineet vankiloina – tarjoavathan ne toki luonnon tuoman erinomaisen vesiesteen. Vankien mahdollisuus työskennellä avoimissa tiloissa on katsottu myös kuntoutumista edistäväksi.
Tunnetuimpia saaria ovat olleet muun muassa Etelä-Afrikan Robbenin saari Kapkaupungin rannikolla (Nelson Mandela), St. Helena Etelä-Atlantilla (Napoleon Bonaparte) ja Devil’s Island – Ranskan Guayana (Henri Charrière).
Yksi edelleen toimivista vankilasaarista on Italian Gorgonan saari Ligurianmerellä Toscanan rannikolla. Se tunnettiin aikoinaan luostarisaarena, mutta vuonna 1869 siitä tuli maatalouden rangaistussiirtokunta. Tänä päivänä saarella viljellään myös viiniköynnöksiä.
Vuodesta 2011 lähtien lukuisat vangit ovat työskennelleet viiniviljelysten hoidossa ja viinintuotannossa Gorgona Agricultural Penal Colony -projektissa, jossa tunnettu toscanalainen viinintuottaja Frescobaldi on mukana. Frescobaldin suku on tuottanut erinomaisia viinejä Italiassa yli 700 vuoden ajan.
Allekirjoittaneella oli mahdollisuus vierailla Gorgonan saarella syyskuussa 2020. Reilun tunnin venematkan jälkeen (35 kilometriä) Livornon kaupungista, Gorgonan saari häämöttää monimuotoisen vuoriston tavoin. Maa kohoaa merenpinnasta yli 250 metrin korkeuteen.
Sekä luonnon kauneus että runsas vehreys näyttävät houkuttelevilta. Saarelta löytyy useita satoja eri kukkalajikkeita. Satamakylässä on kerman, mandariinin ja ruskeansävyisiä rakennuksia – virallisen toiminnallisia mieluummin kuin arkkitehtonisesti kiinnostavia – ja Euroopan Unionin ja Italian liput liehuvat Polizia Penitenziaria-toimiston katolla lähellä satamaa.
Gorgona on nimetty kolmen kreikkalaisen myyttisen sisaruksen mukaan, joilla on myrkyllisiä käärmeitä hiuksissaan ja kyky muuttaa kuolevaiset kiveksi katsomalla heidän silmiinsä. Saari on liian pieni suuremmille villieläimille, kuten villisialle tai kauriille, mutta sieltä löytyy villikaneja ja muuttohaukkoja.
Paikka ei ole kovinkaan tyypillistä viininviljelymaastoa. Jyrkät mäntymetsän rinteet ja kaktusten peittämä maasto näyttävät hyvin karulta viinitarhoille.
Kun Lamberto Frescobaldiin otettiin yhteyttä ja tarjottiin mahdollisuutta kasvattaa viiniköynnöksiä täällä yli kymmenen vuotta sitten, hän ja hänen pääenologinsa kävelivät ympäri maastoa ja ihastuivat luonnon omaan amfiteatteriin. Tämän reunoilla suojaavat männyt estävät voimakkaat etelätuulet ja suojaavat viiniköynnöksiä.
Nykyään saaren vangit hoitavat Frescobaldin agronomien ja enologien ohjauksessa ja vartijoiden valvonnassa 5,7 hehtaarin alalla viinitarhoja, jotka tuottavat pääasiassa valkoisia Vermentino- ja Ansonica-lajikkeita sekä vähän punaisia Sangiovese- ja Vermentino Nero -rypäleitä.
Viinit valmistetaan suhteellisen yksinkertaisissa olosuhteissa niin terässäiliöissä kuin puutynnyreissäkin. Tammikuun kylminä viikkoina nämä viinitynnyrit lähetetään mantereelle, jossa pullotus tapahtuu.
Vangit majoittuvat harmaissa betonirakennuksissa, joita ympäröivät osittain oliivitarhat. He valmistavat itse ruokansa ja hoitavat myös omaa puutarhaansa kasvattaen tuoreita vihanneksia.
Tyypillisesti saaren vangit ovat viimeisellä vankeusjaksollaan. Italiassa yksikään vanki ei vietä koko ajanjaksoa vain yhdessä laitoksessa.
Saarella he voivat työskennellä ulkona kauniissa luonnonympäristössä itsenäisemmin kuin missään mantereen rangaistuslaitoksessa. Jos joku vangeista aiheuttaa ongelmia, hänelle ei anneta toista mahdollisuutta, vaan hänet lähetetään automaattisesti ja välittömästi takaisin mantereen laitokseen.
Ketään viinitilaprojektissa työskentelevistä ei ole tuomittu seksi- tai huumerikoksista eikä heillä ei ole ollut tekemistä järjestäytyneen rikollisuuden kanssa.
Miellyttävän leppoisa tunnelma, virkistävä merituuli ja kaunis linnunlaulu näyttävät vaikuttavan vankeihin. Useimmat heistä vaikuttavat energisiltä mutta rauhallisilta ulkona työskennellessä.
Noin viisitoista kaikkiaan sadasta vangista työskentelee samanaikaisesti viiniköynnösten hoidossa ja viinituotannossa. Näitä henkilöitä vaihdetaan säännöllisesti vankilahallinnon päätösten perusteella.
Yksi syy tähän on vähentää kateutta. Työn vetovoima ei ole vain se, että vangit voivat oppia käyttökelpoisia taitoja, vaan se, että heille maksetaan Frescobaldin toimesta sama palkka kuin vastaavia tehtäviä suorittavat ammattityöntekijät ansaitsisivat mantereella.
Seurauksena on, että vankeusajan päätyttyä monet vangit ovat säästäneet 7 000 – 10 000 euroa tai jopa enemmän. Huomionarvoista on myös se, että saarelta lähtevistä vangeista vain viisitoista prosenttia sortuu uudelleen rikoksiin, kun mantereen rangaistuslaitoksista lähtevistä puolet tekee niin.
– Jokainen työntekijä on meille palkattu. He oppivat taitoja, mutta myös rakastavat työtään. Tämä on projekti, joka antaa heille toisen mahdollisuuden. Kun he lähtevät saarelta, heillä on rahaa ostaa auto tai maksaa asunnon vuokra. Uusintarikosten määrä on siksi alhainen. Jos poistut vankilasta käteisellä taskussa, olet vähemmän taipuvainen rikokseen, kertoo Lamberto Frescobaldi.
Vuosittain tuotetaan noin 8 000 pulloa viiniä, joista 750 on punaista. Ensimmäinen vuosikerta oli 2013, ja tätä viiniä esiteltiin ylpeänä Rooman vankeushallinnon osastolle (DAP).
Vankien työn tehokkuusaste on alhainen, ja viini on kuljetettava mantereelle pullotettavaksi. Tästä johtuen viinin valmistaminen Gorgonan saarella on myös suhteellisen kallista. Pullo valkoista Gorgona-viiniä maksaa noin 100 euroa, punainen lähes tuplat. Laatu on kuitenkin erinomainen.
Seitsemän kuukautta ruostumattomassa terässäiliöissä ja tammitynnyreissä kypsytetyssä valkoviinissä on päärynän, greipin ja mandariinin aromeja. Se on mehukas, tasapainoinen viini, jossa on aavistus suolaisuutta ja joka on miellyttävän hedelmäinen.
Punaviinissä, jonka annetaan kypsyä saviruukuissa, on lumoava väri ja tuoksussa kypsien punaisten marjojen vivahteita, timjamia ja aavistus mansikkaa. Maussa on mausteisuutta ja kokonaisuus on samettisen pehmeä ja harmoninen.
Pullon etiketit vaihtelevat vuosittain. Gorgona 2019 vuosikerran etiketti kuvaa meren biologista monimuotoisuutta ympäri saarta. Gorgona sijaitsee Pelagos Sanctuaryssa, Italian, Ranskan ja Monacon ruhtinaskunnan suojelemalla merialueella.
Vuoden 2013 vuosikertaa varten oopperalaulaja Andrea Bocelli laittoi saarella vierailtuaan allekirjoituksensa pullon etikettiin ja tekstin, joka kuvasi Gorgonaa hänelle: ”Sen näennäisen synkkyyden lisäksi Gorgonan saarella piilee hajuvesien ja hiljaisuuden sanoinkuvaamaton viettelys…”
Käydessäni saarella Frescobaldi puhui tämän projektin sosiaalisesta vastuullisuudesta ja myös itse tuotteesta.
– Viini on itse asiassa erittäin hyvää laadultaan – muutoin emme pystyisi saamaan sitä markkinoille vuodesta toiseen. Olemme olleet täällä yhdeksän vuotta, ja tilanne on win-win. Tämän projektin alkamisen jälkeen mantereen vankien pyyntöjen määrä saada siirto Gorgonan saarelle on kasvanut huimasti.
– Kun vangit vapautuvat, heillä on kokemusta viiniköynnösten hoidosta ja viininvalmistuksesta. He voivat työskennellä jatkossa yhdessä kuudesta Frescobaldin Toscanan viinitilasta enintään vuoden ajan. Vuonna 2019 näillä viinitiloilla työskenteli seitsemän entistä vankia. Vuoden rajoitus johtuu siitä, että työ on suunniteltu osaksi siirtymistä takaisin vankilattomaan elämään, selitti Lamberto Frescobaldi.
– Ja sen vuoden kuluttua heidän täytyy lentää omilla siivillään.
Lisätietoja: https://www.frescobaldi.com/en/estates/gorgona
Frescobaldin suku on tuottanut erinomaisia viinejä jo yli 700 vuoden ajan.
Teksti: Timo Jokinen
Kuva: Frescobaldi
4.7.2022
/ Artikkelit