Puutarhakatu 21:n ravintolahistoria on pitkä ja monivaiheinen.
Vuonna 1968 valmistuneessa, kuusikerroksisessa rakennuksessa on ollut useita yökerhoja, nuorisodiskoja, baareja, perinteisiä tanssipaikkoja, pizza- ja kebabkojuja sekä elokuvateatteri. Parhaillaan suurimmassa tilassa pelataan minigolfia, heitetään curlingia ja hajotetaan asioita vihahuoneessa. Samaan aikaan arkkitehtitoimisto Kaija ja Heikki Sirénin suunnittelemaa liikerakennusta uhkaa purku asemakaavan muutoksen myötä.
Keräsimme yhteen rakennuksessa olleet ravintolat. Tarinoita löytyy kiinteistöstä kirjan verran, joten keskitytään yhteen maineikkaimmista paikan yökerhosta, jonka henki elää yhä Facebook-ryhmässä ja ryhmän jäsenten pitämissä muistelobileissä.
L.A.Garage toi klubiskenen Tampereelle
L.A.Garage toi Tampereelle 90-luvun puolivälin molemmin puolin uudenlaisen klubikulttuurin, jonka lämmittelytyö oli tehty reiveissä. Silloiset yökerhot elivät vielä diskoilun aikaa. Yhdestä sellaisesta, Hämeenkatu 10:ssä sijaitsevasta Manhattan-yökerhosta, lähti ravintolapäällikkö koittamaan onneaan ravintoloitsijana. Lars-Eric ”Lasse” Aro yhdessä toisen yrittäjän, Harri ”DJ Manu” Sampakosken kanssa halusivat tehdä diskon, jollaista ei vielä ollut. Pääsaliin Tampereen kärki-DJ:t Manu, Juissi (Juha Koivunen) ja Altti (Papinsaari) soittamaan uusinta klubimusiikkia. Sellaista, jota ei ennen suoratoistopalveluita kuullut missään saati ostettu levyinäkään.
Toisena uutuutena miehet toivat yökerhoon täysin toisenlaisen ravintolamaailman. Peräbaarin, jonka asiakaskunta oli ”karvaisia motoristeja ja juntimpaa porukkaa” ja musiikki sen mukaista. Kaikki saman katon alle, muiden kupliin toisinaan tutustuen. Nykyisin erihenkisiä alueita löytyy jokaisesta isommasta ravintolakompleksista, mutta silloin se oli uutta. Ravintolaan sai ajaa myös moottoripyörällä sisään. Ehkä juuri sen myötä paikassa järjestettiin myös Harley Davidsonin -gaala. Onpa siellä juhlittu myös Ahtisaaren Tampereen vaalitilaisuuttakin. Myöhemmin Garageen tuli vielä alabaari, jossa soitettiin sen ajan vaihtoehtoisempaa musiikkia, kuten hip hopia.
Luovuutta, perheyttä ja elämyksiä
Myöhemmin ravintolan osakkaiksi liittyivät Harri Vellas ja Tommi Altonen, jotka olivat näkyviä hahmoja niin ravintolan asiakkaille kuin myös ravintolan kehittämisessä. Lasse kertoo Garagen kulttuurin olleen hyvin luovaa. Tuolloin alkoholiluvat määrittivät paljon toimintaa ja etenkin A-lupien eli väkevien anniskeluoikeuden kanssa oltiin virastoissa todella pihejä. Koska viinaa ei saanut myydä, tehtiin esimerkiksi ”salmiakkikossu” väkevään viiniin, johon salmiakki uutettiin. A-oikeuksia varten ravintolan piti tarjoilla myös ruokaa. Se hoidettiin listalla olevalla Saarioisten pizzalla, jonka hinnaksi laitettiin tuhat markkaa. Kukaan ei sitä lopulta ostanut.
Uusi drinkkilista suunniteltiin puolestaan joka kuukausi. Garagelle tehtiin myös oma siideri. Henkilökunnan brändätyistä nahkatakeista tuli paikan ikoninen tunnuspiirre. Moni tamperelainen varasti mukaansa muovituopin, jossa kerrottiin sen olleen Garagesta varastettu. Näin asiakas vei mainoksen kotiinsa muistuttamaan klubista. Vappuarvonnassa arvottiin auto, parhaat kilometrinsä nähnyt Volvo.
Garage oli myös vippikulttuurin edelläkävijä. Vippiporukasta tuli yhteisö, jolle tarjottiin muun muassa omia bileitä ja vip-risteilyreissuja.
Aro sanoo L.A.Garagen panostaneen ennen kaikkea elämyksellisyyteen, mikä toimi myös henkilökuntaan päin. Heistä tuli perhe. Monissa muissa Tampereen ravintoloissa henkilökuntaa kiellettiin tekemästä vuoroja muissa paikoissa, mutta Garagessa se oli sallittua. Hyvän työhengen myötä porukka ei halunnut katsella muihin paikkoihin.
– Meillä rekryämisen tärkein puoli oli asenne. Juoman laskemisen ja drinkin sekoittamisen kyllä oppii nopsaan, mutta asennetta ei opi ikinä, jos sitä ei ole, Aro kertoo.
Garagen henki elää yhä
Poikkeuksellisesta hengestä kertoo sekin, että vanhat työntekijät tapaavat yhä toisiaan.
– Moni heistä on sittemmin tehnyt hienoja työuria ja sieltä löytyy monenlaisia menestystarinoita, Lasse sanoo tyytyväisenä.
Sen ajan kilpailu oli kovaa, mutta paikat löysivät oman asemansa.
– Silloin kilpailimme muun muassa Senssin, Cabareen ja Manhattanin kanssa. Senssi meni yhtä kovaa kuin me, mutta niiden asiakaskunta ja konsepti oli hiukan erilainen, Lasse Aro muistelee.
Uraauurtavan musiikin myötä L.A.Garage mainittiin heti aloitusvuotenaan lontoolaisessa, Euroopan parhaita klubeja esiinnostavassa julkaisussa.
– Listaus liittyi itse asiassa suoriin kontakteihini lontoossa, Juha ”DJ Juissi” Koivunen kertoo.
– Lähetin viikottain soittolistat Lontooseen, jossa DJ Magazine -lehti koosti Hype Chart -listaa kaikkein kovimmista sen hetken klubibiiseistä. Olin mukana tuon listan laadinnassa ainoana suomalaisena DJ:nä. Tämän pohjalta lehti raakkasi niiden klubeja mukaan. Olin monen englantilaisen levy-yhtiön promopostituslistalla, joten sain monet biisit kuukausia aiemmin kuin ne virallisesti julkaistiin. Tyylillisesti olin vähän liiankin etunokassa, mutta se ei haitannut, koska siinä genressä ei Tampereella ollut silloin kovin isoa kilpailua. Garageen tultiin pääasiassa tanssimaan, mutta toki siellä juotiinkin.
Satoja keikkoja Garagessa soittanut Juissi muistaa myös paikan hyvän hengen.
– Olin siellä soittamassa kaksi vuotta, mikä oli silloin pitkä aika yhdessä paikassa. Kanta-asiakkaita oli paljon ja heistä muotoutui varsin tiivis ryhmä, joka oppi tuntemaan niin toisensa kuin henkilökunnan. En muista yhtä ainutta huonoa iltaa sen parin vuoden aikana. Sen aikakauden jälkeen ravintola- ja musiikkimaailma alkoi pirstaloitua eikä niin tiivistä porukkaa varmaan saisi enää aikaan.
L.A.Garagessa nähtiin myös kovan luokan live-esiintymisiä. Siellä soittelivat uransa alkutaipaleella niin The Rasmus, Apulanta, Aikakone kuin myös ysärin isot nimet Pandora ja Nightcrawlers.
DJ:den roolijako oli selvä.
– Manulla oli radio-ohjelmansa myötä enemmän hitteihin painottuva soittolista. Mä soitin viikonloppuisin silloin valtavirtaan noussutta housea ja technoa ja Altti hoiti arkipäivien lukiolaisbileitä, joissa myös spiikkasi enemmän. Kaikki soittivat uutta, mutta erilaista musaa.
Puutarhakatu 21:n tulevaisuus on vielä epäselvä, mutta historia elää vahvana niin muistoissa kuin L.A.Garagen entisten kantisten ja työntekijöiden yhteisissä bileissäkin. Lasse laittoi vielä erikseen viestiä ja pyysi korostamaan, miten huippu henkilökunta heillä oli.
Puutarhakatu 21:ssä olleet ravintolat
- Tanssikeskus Simpukka / 70-luku
- Haarikka / 70- ja 80-luku
- Royal-elokuvateatteri / 80-luku
- Mr Smith / 80-luvun loppupuoli
- Merikarhu / 80-luku
- Pub 21 / 80-90-lukujen taite
- Bat Club / 80-luvun loppupuoli
- City Rock Café / 90-luvun alku
- L.A. Garage / 90-luvun keskivaihe
- Tenderville / 90-luvun keskivaihe
- Onnenpäivät / 2000-luvun alku
- Pulse / 2000-luvun alku
- Panama / 2000-luvun alku
- Onnela / 2000-luvun keskivaihe
- Hehku / 2010-luvun puoliväli
- Tivoli / 2010-luvun alku
- Twenty One / lopetti juuri
- Viihdekeskus Crazy / parhaillaan
- R-kioski / 90-luku
- Tampereen Kebab-Pizzeria / 2000-luku
- King Gyros / lopetti juuri
- Berlin Kebab Pizza / parhaillaan
Teksti ja kuva: Jani Kinnunen
10.10.2022
/ Artikkelit