Sara Hildénin Säätiön kokoelma on tunnustettu kansainvälisestikin merkittäväksi. Sara Hildénin taidemuseo on yksi harvoja taidemuseoita, joka kantaa naisen nimeä.
Suuri kulttuuripersoona ja yrittäjä Sara Hildén teki ensimmäiset taidehankintansa jo 30-luvulla, mutta päämäärätietoiseksi keräily muuttui 60-luvulla. Varmistaakseen kokelmansa säilymisen jälkipolville hän perusti nimeään kantavan säätiön 1962, lahjoitti teokset sille ja jatkoi kokoelman kartuttamista.
Kokoelma oli hajallaan siellä täällä, kunnes 70-luvun puolivälissä Tampereen kaupunki ja säätiö tekivät sopimuksen museon rakennuttamisesta Näsijärven upeisiin rantamaisemiin. Arkkitehtitoimisto Pekka Ilveskosken suunnitteleman museon avajaisia vietettiin helmikuussa -79 ja mittava kokoelma pääsi vihdoin saman katon alle.
Rakennus on nykyään suojeltu yhtenä harvoista alun perinkin taidemuseoksi rakennetuista rakennuksista.
Sara Hildénin Säätiön kansainvälisestikin merkittäväksi määritellyssä kokoelmassa on teoksia maailmankuuluilta taiteilijoilta, kuten Joan Mirólta, Francis Baconilta, Paul Kleelta ja Alberto Giacomettilta. Kokoelman kartuttaminen jatkuu Sara Hildénin hengessä edelleen.
Ainutlaatuinen taidekeidas
– Me järjestämme keskimäärin kolme näyttelyä vuodessa. Ne ovat joko kutsu- tai kokoelmanäyttelyitä – emme järjestä lainkaan avoimen haun näyttelyitä. Kävijöitä on noin 30 000 vuosittain, kertoo museonjohtaja Anna Hjorth-Röntynen.
– Sara Hildéniltä on periytynyt meille se tapa, miten ymmärrämme taiteen ja miten sitä käsittelemme. Se tarkoittaa ennen muuta arvostavaa suhdetta taiteeseen ja taiteilijoihin.
Näyttelyiden lisäksi museolla on erilaisia oheisohjelmia, kuten vaikkapa Tampere Filharmonian kamarikonsertteja. Sara Hildénin taidemuseon julkaisusarjassa on ilmestynyt jo yli 100 nidettä. Lisäksi on yleisölle suunnattua taidekasvatustoimintaa.
Sara Hildénin taidemuseo on ainutlaatuinen taidekeidas, josta tamperelaiset voivat olla ylpeitä. Kokoelmaa voisi ylistää loputtomiin, miljöö kauniissa luonnonmaisemassa Näsijärven rannalla on viehättävä ja kirsikkana kakun päällä on ympäröivään puistoon levittäytyvä veistospuisto.
Thomas Houseagon näyttelyssä esillä myös uutta tuotantoa
Syksyn suursatsaus on Thomas Houseagon näyttely, jota on viritelty jo pidempään.
– Hänellä oli 2012 Lontoossa hieno näyttely, jonka silloinen museonjohtaja Riitta Valorinta ja kokoelmapäällikkö Päivi Loimaala näkivät ja vaikuttuivat kovasti, valottaa näyttelypäällikkö Sarianne Soikkonen.
– Siitä alkaen olemme seuranneet hänen uraansa. Hän on taiteilija, joka kokee hyvin vahvasti visuaalisen ympäristön. Vierailtuaan meillä hän ihastui ikihyviksi arkkitehtuuriin, paikkaan ja sijaintiin kahden järven välissä ja alkoi heti ideoida, mitkä teokset meillä pidettävään näyttelyyn sopisivat.
– Houseago on ollut hyvin kysytty ja esittäytynyt kaikissa suurissa museoissa maailmalla. Niinpä näyttelyn saaminen meille on ottanut aikaa, mutta onnistui vihdoin. Ja mikä parasta – mukana on myös uutta tuotantoa.
Paitsi korona, myös Ukrainan sota on viivästyttänyt hanketta.
– Taiteilija itse oli vahvasti sitä mieltä, että nyt on tärkeää levittää sodanvastaista viestiä: meidän pitää uskoa ennemmin luovaan voimaan kuin tuhovoimaan ja pitää kiinni siitä, mikä on humaania. Oli helppo olla samaa mieltä – ei anneta pelolle valtaa.
Café Sarassa kaikki tehdään itse paikan päällä
Sara Hildénin museossa toimii myös erinomainen Café Sara, jossa kannattaa pistäytyä näyttelyvierailun lomassa tai muuten vaan. Kaikki ihanat leivonnaiset ja suolaiset herkut tehdään itse paikan päällä. Kahvi ja tee tulevat paikalliselta pienpaahtimolta ja maisema on vertaansa vailla.
Kahvilan alkuperäinen ulkoasu vuodelta 1979 Birger Kaipiaisen ja Rut Brykin keramiikkateoksineen on vuoden 2009 peruskorjauksessa säilytetty ennallaan. Kokonaisuutta on täydennetty Hannu Väisäsen keramiikkalautasilla.
13.10.2022
/ Yritysesittelyt