Slicemonger tarjoaa New Yorkia slaissi kerrallaan 



Tampereen Kaleva sai syyskuussa tiettävästi Suomen ensimmäisen New Yorkin tyyliin pizzaa tekevän ravintolan. Slicemonger on Jukka Salmisen monen vuoden pizzaintoilun huipentuma. 

Valokuvaajana ja muusikkona aiemmin tunnettu Salminen syttyi pizzasta Ooni-pizzauunin ja sen keksijän, Kristian Tapaninahon, kanssa työskennellessä.

– Oonin avulla oli ensimmäistä kertaa mahdollista tehdä kotona hyvää pizzaa ilman, että se epäonnistuu paistamisen tai tekniikan takia. Se oli suurin sysäys. Kuvasin työkseni Oonia ja sen pizzoja. Sen myötä piti ihan tosissaan harjoitella pizzan tekoa. Myöhemmin tein pizzan parissa pop-upeja ja workshopeja ja tässä sitä sitten ollaan ravintolaa perustamassa, Salminen iloitsee.

Varsinainen unelma oma pizzapaikka ei Jukalle aiemmin ollut, vaikka sellainen toisinaan ajatuksissa pyörikin.

– Olen syntynyt 1978 ja tällä ikäpolvella tuntuu olevan sisäänsyötettynä unelma kahvilasta tai ravintolasta, jossa voi tarjoilla ruokaa ja olisi hyvä meininki. Vaikka haaveet eivät ravintolan ympärillä aktiivisesti pyörineetkään, tartuin tilaisuuteen, kun yhteistyökumppaneilta tuli vuosi sitten ehdotus pistää paikkaa pystyyn. Pizzalla on nyt nostetta ja sitä voi tehdä ihan kannattavastikin.

Lukuisista pizzatyyleistä valinta newyorkilaiseen oli lopulta helppo. Salminen aloitti torikaupasta.

– Testasimme 2021 Laukontorilla vaunussa slice-konseptia. Se oli positiivinen kokemus ja ymmärsimme erottuvamme sillä muista paikoista. Tampereelta saa jo monenlaista hyvää pizzaa. On hyvin autenttista napolilaista pizzaa, hapanjuurta ja vaikka Secret Sauceityn vähän hassuhkoja täytejuttuja. New Yorkin tyylinen pizza on itselle rakas ja tällaista ei ole ollut aiemmin.

Slicemongerilla ei näy yhä useampaa pizzeriaa koristavaa, avotulella paistavaa kupoliuunia. Sellainen ei sopisi New York Style -pizzan tekemiseen.

– Avotuliuuni kuuluu napolilaistyylisen pizzan paistamiseen. Newyorkilainen pizza paistetaan matalammassa lämpötilassa. Meidän uuni on 350-asteinen. Pizzaa paistetaan napolilaista pitempään, millä saadaan rapeus pohjaan. Napolilainen pizza paistetaan minuutin puolitoista todella kuumassa, jolloin taikina jää pehmeäksi sisältä ja pohja pehmeämmäksi. Meidän pizzan idea on siinä, että slaissin voi syödä käsin eikä pohja niin sanotusti floppaa eli lerpahda. Lisäksi meillä on muutama oma kikka, joilla saamme pohjasta extrarapean, mutta että siinä on myös sitkoa mukana eikä se ole vain näkkäriä, Jukka selittää pizzatyylien eroja.

Kaleva valikoitui Slicemongerin sijainniksi sen asukasrakenteen takia.

– Katsoimme paikkoja ympäri kaupunkia ja keskustaa. Kaleva on vahvasti kasvava kaupunginosa. Täällä on paljon opiskelijoita ja sellaisia nuoria kaupunkilaisia, joita haluamme tavoittaa. Toimimme pikaruokapaikan ja ravintolan välimaastossa. Voit napata nopeasti slaissin ja olla sisällä viisi minuuttia tai voit tulla oluelle, ottaa pari slaissia ja viihtyä pari tuntia. Sellainen puuttui Kalevasta ja ehkä muualtakin kaupungista.

Kilpailu on vain hyvästä

Salminen kokee Tampereen alati kasvavan pizzatarjonnan vain tukevan ja kannustavan yrittämistä.

– Näen muiden pizzerioiden pitäjät kollegoina, en kilpailijoina. Uskon, että hyvä kilpailu ruokkii parempaa pizzaa. Sen verran mitä itse tunnen tamperelaisia pizzapaikan pitäjiä, niin meillä on yhdessä hyvä meininki. Jos yhdellä loppuu jauhot, voi soittaa toiselle ja pyytää, josko voisi tulla hakemaan niitä ja tuoda huomenna takaisin. En usko millään alalla selkäänpuukottamiseen. Tehdään kaikki omaa juttuamme ja käydään ristiin syömässä. 

Slicemongerin ensimmäiset viikot ovat olleet vauhdikkaita. Alasta Salmisella ei ole kuitenkaan aiempaa kokemusta.

– Alku on ollut erittäin hyvä. Olen tehnyt paljon pizzajuttuja ja kirjoittanut kirjankin, joten jonkinlaista tunnettuutta varmaankin löytyy, mutta eihän se ole varmaa, korreloiko se mitenkään asiakasvirtaan. En ole ollut aiemmin päivääkään töissä ravintolassa. Tuntui vain, että tällaiselle on ollut tarvetta. Mutkattomalle pizzapaikalle.

Mutta on Jukalla tarjota muutakin kuin pizzaslaisseja.

– Meiltä saa tietenkin kokonaisia isoja, 18-tuumaisia pizzoja sekä vain kuljetuspalveluiden tuomina pienempiä 14-tuumaisia. Erikoisuutena löytyy ”Grandma Slicet”. Nykissä ne kuuluvat hyvinvarustettujen pizzapaikkojen valikoimaan. Long Islandilla Sisiliasta lähtöisin olevat mummot ovat tehneet pizzaa taannoin sillä tyylillä ja niitä on sitten alettu myös myydä. Se on vaihtoehto ohuelle ja rapealle pohjalle. Siinäkin on rapea pohja, mutta muuten pehmeä focacciamainen rakenne. Sen monivaiheinen taikina on tosin todella raskas tehdä. Sitä ei voi kovin usein tehdä batchia eli taikina-annossatsia, koska se vie niin paljon aikaa. Teemme siitä pohjat ja ne ovat myynnissä niin kauan kuin niitä riittää.

– Lisäksi meillä on ranskalaisia, spesiaalina dirty fries, jotka tarjoillaan oman mausterubimme, marinara-kastikkeen ja dipin kera. Lisukkeeksi tai oluen kylkeen sopivat myös garlic knotsit, joita en ole nähnyt Suomessa muualla. Uppopaistettua taikinaa, joka on solmittu solmuun ja sitä voi repiä ja dippailla marinara-kastikkeeseen. Se on yksi aikas nykiläinen juttu, Jukka valaisee.

Suosituimmista pizzoista käydään joka päivä tiukkaa kisaa. Ja kyllä, ananaspizzaakin löytyy.

– Suosituimmat pizzat vaihtelevat päivittäin. Useimmiten ykkösenä on sienipizza Shroom, mutta yhtä lailla pepperoni on usein ykkösenä. Mikä yllätti positiivisesti, niin omakin suosikkini, vegaaninen Kalevacation on aina kolmen joukossa. Monet sen ostaneista eivät edes tajua sen olevan vegaaninen. Kun päällä on pestoa ja majoneesia, se näyttää ruokaisalta. Maailman mittakaavassahan pepperonipizza on selkeästi suosituin. Varmaankin kaksi kolmesta maailmalla myydystä pizzasta on pepperonipizzaa. Tahallani lisäsin valikoimaan vielä kinkku-ananaspizzan, koska olen lopullisen kyllästynyt vääntöön siitä, kuuluuko ananas pizzaan. Kyllä se kuuluu, jos sitä pizzaan haluaa. Ja on sitäkin myyty paljon. 

Slicemonger
Sammonkatu 46

Teksti ja kuva: Jani Kinnunen

5.1.2023



/ Artikkelit