Hämeenkatu 10:n ravintoloita on pommitettu ja tuhopoltettu, mutta paikka on säilynyt lukemattomien tamperelaisten muistoissa kaupungin legendaarisena bailupaikkana.
Voiman talon sijainnilla on pitkä, kirjava ja paikoin traaginenkin historia. Ennen nykyistä rakennusta paikalla sijaitsi arkkitehti Arthur af Hällströmin suunnittelema, vuonna 1897 valmistunut, kolmikerroksinen, upea Hällströmin palatsi, jossa sijaitsi hänen rakennustoimistonsa lisäksi muun muassa Tampereen Sanomain toimitus ja lehtipaino sekä Tampereen kunnallisklubi. Tamperelaiset osuuskaupat yhdistyivät syksyllä 1917 Osuusliike Voimaksi ja ostivat rakennuksen toimitalokseen ja suunnittelivat muuttavansa sen tavarataloksi. Rakennus kuitenkin kärsi kohtalokkaita vaurioita Tampereen taistelussa 1918 ja se jouduttiin purkamaan. Tilalle rakennettiin väliaikainen, matala ja vaatimaton puutalo.
Nykyisin paikalla sijaitseva, kuusikerroksinen Voiman talo on arkkitehti Georg Jägerroosin suunnittelema, 1937 valmistunut funkkistyylinen rakennus. Siinä oli valmistuessaan Voiman tavaratalo Suuraitta sekä Voiman Suurravintola, joka oli työväen vastine Hotelli Tammerin loistolle. Osuusliike rakensi Hämeenkadun toiselle puolelle uuden liiketalon ja siirsi tavaratalon siihen. ”Uusi Voima” ja ”Vanha Voima” linkitettiin toisiinsa Hämeenkadun alla kulkevalla tunnelilla. Tunnelia pitkin kuljettiin 1970-luvulle asti. Sittemmin maanalaisessa tilassa on toiminut moni ravintola, tuoreimpana Jerun Piilopaikka. Voima fuusioitui E-osuuskunta Ekaan, jonka nimiseksi myös tavaratalo muutettiin.
Voiman Suurravintola pysyi Hämeenkatu kympissä vuosikymmenien ajan.
Yökerhot saapuvat kaupunkiin
Kun selvittää Tampereen lähivuosikymmenten ravintolahistoriaa, nousee monen ravintolan kohdalla esiin sama mies. Juha ”DJ Juissi” Koivunen on soittanut paikallisissa discoissa, yökerhoissa, paikallisradioissa ja jäähalleissa yli 40 vuoden ajan. Hämeenkatu 10 on kuulunut olennaisena osana DJ:n uraan. Hän soitti levyjä 1980-luvulla Voiman talossa olleessa Manhattan-yökerhossa. Pisin työrupeama oli kuitenkin 1997 avatussa NiteTrainissa, jossa Juissi veti liki kymmenen vuoden ajan listailtojaan. Mutta aloitetaan kasarilta.
– Manhattan avattiin muistaakseni vuonna 1985. Jos Cabare Oscar oli disco, niin Manhattan oli yökerho. Kaupungin toinen yökerho oli silloin Rosendahlin Joselins. Manhattanin avajaisissa oli puputytöt, joilla oli frakit päällä, silinterit päässä ja valkoiset pupuntupsut. Oli punaista mattoa, joka johdatti yläkertaan, Juissi muistelee.
Tällöin syntyi myös konsepti useammasta musiikista saman katon alla.
– Manhattanissa oli uraauurtavasti kolme musiikkimaailmaa. Ison salin hittipuoli, yläkerran Rock-Manhattan ja peräbaari, jossa soi suomirokki. Niillä saatiin aikaiseksi asiakkaiden kiertoa tilassa.
Tuohon aikaan DJ-kulttuuri otti Tampereella vasta ensi askeliaan.
– DJ-koppi oli aluksi häivytetty ylös piiloon. Ravintolapäällikkö Lars-Eric Aro toi paikkaan mukanaan DJ Manun ja Manu taas minut ja Papinsaaren Altin (DJ Altti). Samalla DJ tuotiin alas pitkälle sivulle. Koppi oli järeän kokoinen, koska haluttiin olla ajassa kiinni ja tuoda mukaan myös valomies. Tila on kuitenkin ollut aina ongelmallinen koko rakennukseen kantautuvien desibelien kanssa, Koivunen harmittelee.
Meno Manhattanilla oli villiä, välillä vaarallistakin.
– Muistuu mieleen sisäilotulitukset, joihin ei ollut mitään lupia. Aron Lasse myös kehitti paikkaan ja koko kaupunkiin vip-kulttuuria. Aiemmin ei varsinaisia vip-bileitä oikein ollut ja Manhattanin vipit juhlivat niin sellaisissa kuin myös esimerkiksi kanta-asiakasmatkoilla Ruotsiin.
Kilpailua oli, mutta asiakaskunta myös jakaantui tyylillisesti ja ikänsä mukaan.
– Cabare Oscarissa ikäraja oli K-20. Muistelisin, että Manhattan aloitti K-22:lla. Manhattan keräsi enemmän väkeä ympäristökunnista. Siellä ajateltiin musiikkia vahvemmin yökerhon kautta. 80-luvun puolivälissä aukesi Ilveksen yökerho, jossa soitettiin alussa mustaa musiikkia, soulia ja funkia, Princeä ja sellaista. Samanlainen linja oli myös Emmanuellessa, jossa ei soitettu päivän populaarihittejä, Juissi kertoo.
Yöjuna biletykseen
Restelin omistama Manhattan muuttui saman isännän Honky Tonk Caféksi ja myöhemmin vuonna 1997 NiteTrainiksi. Alku ei mennyt kuin kiskoilla.
– Nite Trainin alkuaika oli ollut melko vaimea ja lopulta saimme sovittua Altin kanssa soittokeikoista. Tein 1998 vuoden mittaisen diilin soittaa perjantaisin listaillan. Olin silloin töissä Radio 957:ssa ja sitä kautta oli hyvät kontaktit levy-yhtiöihin. Yhdestä yhtiöstä soitettiin, että ovat tuomassa Tina Cousinsia Suomeen ja hän voisi tulla heittämään NiteTrainiin keikan. Niiltä main lähti paikan nousu. Noin vuosi meidän aloituksen jälkeen paikasta oli tullut hyvä bisnes. Parhaina iltoina NiteTrainissa kävi 1700 asiakasta. Soitin NiteTrainissa perjantaisin lopulta liki kymmenen vuotta, Koivunen kuvailee.
NiteTrainissa on esiintynyt myös lukuisa joukko dance-musiikin aikansa isoimpia nimiä.
– Minun ja Altin kontaktien avulla saimme hyviä esiintyjiä paikalle kerran kuukaudessa. Darude heitti NiteTrainissa uransa ensimmäisen keikan. Hän oli lämppärinä JS16:lle, joka esiintyi ensimmäistä kertaa Tampereella. Ulkomaisista esiintyjistä mainittakoon K-System ja Sash!, Juissi hehkuttaa.
Soitettu musiikki palveli suurta yleisöä. Mutta mikään yökerho ei ole ikuinen.
– NiteTrain oli todella mainstreamia. Meidän tyyli oli soittaa sen hetken isoin hitti kerran tunnissa eikä odottaa illan kuuminta hetkeä. Ihmiset vaihtuvat ravintolassa illan aikana moneen kertaan ja tarjosimme kovimman hitin kaikille. Se räjäytti potin. Toki biisin tuli olla sellainen, että se kestää useamman soittokerran illassa. Me emme soittaneet sellaista isolle yleisölle tuntematonta teknoa. Kun Pulse avasi Puutarhakadulla, siirtyi kovin teknoklubiporukka sinne. Se suuri hittejä radiosta kuunteleva porukka jäi Trainiin. Tosin siinä vaiheessa Trainin tuote alkoi käydä jo vanhaksi ja asiakkaat kaivata jotain uutta, mihin ei facelift-remontit enää auttaneet.
Nykyisin Hämeenkatu 10:ssä toimivat minigolfin, erilaiset pelit, karaoken ja yökerhon yhdistävä Bucket Bar, alakerran urheilubaari Champs sekä vanhan tunnelin tilaan perustettu perinteisempi pub Jerun Piilopaikka.
Hämeenkatu 10:ssä olleita ravintoloita:
2. KERROS:
Voiman Suurravintola
Kyöpeli-disco
Tanssiravintola Tammerkoski
One Night in Bangkok
Manhattan
Honky Tonk Café
Nite Train
Love Hotel
Fat Lady
Venue FL
Bucket Bar & Minigolf
KATUTASO:
Pub Hämppi
Manse City
One Night in Bangok
Metropol
Grand Star Café
Gold Dust
Feel Vegas
Champs Irish Bar & Sports
VANHA TUNNELI:
Esperanza
Tabu
Jerun Piilopaikka
Teksti ja kuva: Jani Kinnunen
8.6.2023
/ Artikkelit