
On tämä erityisen mukavaa aikaa – kevät ja sen jälkeen kesä. Neljä vuodenaikaa, mikä sen parempi. Helskutin pitkän pimeän, tuulisen ja viileän talven jälkeen lopultakin saamme valoa ja hieman lämpöisempiä päiviä.
Riesling – kukkaa vai petroolia
Hiljattain nautimme kansainvälisestä Malbec-päivästä huhtikuussa, ja juuri ovat käynnissä Riesling-viikot, jolloin useissa paikallisissa ravintoloissakin voi nauttia etenkin saksalaisista Riesling-rypäleistä tehdyistä viineistä.
Riesling-viikkojen organisoija on Saksan Viinitiedotus -organisaatio. Tampereella mukana on kymmenen eri ravintolaa: Bistro C, Gastropub Tuulensuu, Ravinteli Haarla, Ravintola Kattila, Ravintola LiV, Ravintola Näsinneula, Ravitsemisliike Aisti, Viinibaari Airo, Viinibaari Vinni sekä uutena mukana Kauppakadun Winebistro1910. Kannattaa seurata, millaisia tarjouksia kullakin ravintolalla on.
Viinikesä lähestyy
Kesä on maukasta aikaa, myös viinien parissa. Olen usein kehottanut ihmisiä maistelemaan erilaisia viinejä koskapa silloin saattaa löytää todellisen herkun omien aistien mukaan.
Jos ja kun maistellaan, niin ei se oikein yksin suju vaan pitää olla ystäviä, tuttuja samanhenkisiä jotka ovat valmiit maistamaan oudompiakin viinejä. Toki tutut maukkaaksi todetut viinit ovat hyvä valinta, mutta kokeilemalla saattaa löytyä miellyttäviä yllätyksiä.
Minulle kesän tullen maistuu varsinkin viinit, jotka on tuotettu Alvarinho, Chenin Blanc, Verdejo tai Vermentino lajikkeista. Tässä mieleeni tulee seuraavat maukkaat viinit:
Chenin Blanc
Chenin Blanc -rypäleen maailmankuulu huipputuottaja on ehdottomasti Ken Forrester – Mister Chenin – Etelä-Afrikasta, Somerset Westin kupeesta Kapkaupungin pohjoispuolelta. Entinen ravintoloitsija ja maineikas keittiömestari on vuosikymmenien ajan tuottanut meille maailman parhaita viinejä – nimenomaan Chenin Blanc lajikkeesta.
Ken Forrester The FMC 2023 (ALKO 900964 – 59.98 €)
Tämä kuiva monivivahteinen viini on aavistuksen vaniljainen ja aprikoosia löytyy myös. Vaikka yhdistän tässä myös hunajaisen ominaisuuden se ei kuitenkaan merkitse makeutta. Tämän viinin voi hyvin nauttia sellaisenaan mutta maistuu parhaiten aasialaisten ruokien ja äyriäisten kanssa.
Ken usein hulluttelee mausteiden kanssa. Hän on myös yksi erityinen henkilö, joka on saanut Lapin kasteen. Tämä tapahtui kauan sitten kun Hannu Wiss, Veikko Mäkelä, Hannu Puisto ja monet muut alan konkarit olivat kanssani Forresterin olohuoneessa tämän seremonian tekemässä.
Yksi lukuisista Ken Forresterin tempauksista oli kun hän Lontoossa istui liikekeskuksen hyväntekeväisyystilaisuudessa ja hänen kasvoihin aseteltiin etanoita. Taitaa olla vieläkin Guinnesin ennätysten kirjassa kärjessä, kuinka monta etanaa imeytyi hänen ihoonsa… En muista montako näitä oli – mutta MONTA!
Jollain saattaa olla kysymys mitä tarkoittaa “FMC”? ”Forrester Meinert Chenin” juontaa Ken Forresterin ja hänen hyvän ystävänsä, viinintekijän Martin Meinertin nimiin.
Stellenrust Barrel Fermented Chenin Blanc B28 2023 (ALKO 525817 – 11,48 €)
Tasapuolisuuden vuoksi mukaan myös yksi edullinen Chenin Blanc – toki Etelä-Afrikasta. Kutkuttavan hapokas viini, jossa havaittavissa luumua, persikkaa ja sitrusta. Tynnyrikypsytys tuo mukaan hieman paahteisuutta ja pähkinää. Lähes satavuotias viinitila on yksi suurimmista yksityisomistuksessa oleva viinintuottaja Etelä-Afrikassa.
Vermentino
Viiniammattilaisten parissa on paljon parranpärinää siitä mistä tulevat parhaat Vermentino -lajikkeen viinit. Toskana, Piemonte sekä monet muut eteläisemmät Italian maakunnat tuottavat nykyään runsaasti Vermentino-viiniä. Mutta Sardinia on alue, josta tulee monivivahteisemmat, ryhdikkäämmät lajikkeen edustajat.
Näistä kahdesta viinivalinnastani varmaan löydätte minun henkilökohtaisen mielipiteen kyseisestä asiasta.
Argiolas Merì 2024 (ALKO 910626 – 19,99 €)
Kuiva, hapokas, sitruksinen viini yrttimäisin vivahtein. Tämä on valintani, kun kesän grillimenu sisältää kanaa tai muita linturuokia.
Viini tuotetaan Vermentino -lajikkeesta, joka kasvaa Sardinian saaarella ja luokitellaan DOC Vermentino di Sardegna. Tämä perheomisteinen viinitila on erityisen merkittävä vaikuttaja Sardinian viinituotannossa.
Mutta sitten – Siddùra Bèru Vermentino di Gallura Superiore 2016 (ALKO 549477 – 53,79 €)
Tämä on todella monivivahteinen – aprikoosia, omenaa, sitrusta, mineraalinen, kermainen, aavistus tammea. Todella tyylikäs viini.
Saaren ainoa DOCG-luokitus on tämä Vermentino di Gallura, joka vie meidät Välimeren toiseksi suurimman saaren pohjoisosaan.
Punaviini maistuu myös kesällä
Vaikka kesällä maistuu paremmin valkoviinit, ja miksei roséviinitkin, niin kyllä sinne sopii myös punaviinit. Itse pääsin hiljattain maistamaan ALKOn valikoimista löytyvää (ALKO 006911 – 35,98 €) Châteauneuf-du-Pape Le Moulin Teyroud 2022.
Ensimmäistä kertaa maistoin tätä viiniä ja olipahan upea. Aavistuksen kevyempi kuin osasin odottaa, mutta niin maukkaan kirsikkainen, luumuinen ja mausteinen että toinenkin lasillinen maistuisi. Tämä Grenache, Mourvedre ja Syrah -lajikkeiden viini löytää varmaan ruokapöytäämme uudelleen – nyt kesällä.
Näiden maukkaiden makujen myötä toivotan kaikille oikein hyvää kesää! Muistakaa herkutella ja maiskutella ystävien, kollegoiden ja perheenjäsenten kanssa.
– Viinitimo
Teksti: Timo Jokinen
Kuva: Unsplash
30.6.2025
/ Artikkelit