Alkoholittomuus on nykypäivän trendi – Mocktail on paljon muuta kuin sokerilimuaMoni ajattelee, että hyvä juoma kruunaa juhlahetken. Nykypäivänä yhä useampi kuitenkin valitsee lasiinsa alkoholittoman vaihtoehdon, esimerkiksi alkoholittoman oluen, siiderin tai alkoholittoman drinkin eli mocktailin. Alkoholittomuus on nouseva trendi, joka kiinnostaa erityisesti nuoria kuluttajia. 

Alkoholittomien oluiden kulutus on lisääntynyt viime vuosina merkittävästi ja alkoholin kokonaiskulutus on vähentynyt Suomessa. Alkoholittomat juomat ja drinkit kiinnostavat kuluttajia yhä enemmän ja kauppojen ja ravintoloiden alkoholiton tarjonta monipuolistuu.

Alkoholittomuuden trendi heijastaa laajempaa terveys- ja hyvinvointitietoisuutta, jonka kannustamana moni etsii vaihtoehtoja perinteisille alkoholijuomille. Raitista hauskanpitoa suosiva sober curious-trendi kiinnostaa erityisesti nuorisoa. Kukapa ei haluaisi olla terveempi, juhlia fiksusti ja välttää seuraavan aamun kohmelon?

Alkoholittomien juomien valikoima on laajempi kuin koskaan

Moni muistaa kesähäät tai ylioppilasjuhlat, joissa ainoa alkoholiton vaihtoehto on perinteinen Pommac. Onneksi valikoima on nykypäivänä todella laaja. Alkoholittomien juomien joukosta löytyy jokaiselle jotakin, ja herkulliset holittomat juomat osoittavat että hauskaa voi pitää myös ilman viinaa.

Suomessa alkoholittomaksi lasketaan juoma, jonka alkoholipitoisuus on korkeintaan 0,5 prosenttia. Lähes kaikista alkoholijuomista on tuotu kaupan hyllyille omat versionsa.

Alkoholittomien oluiden ja siiderien lisäksi tarjolla on alkoholitonta lonkeroa, kuohuviiniä, punaviiniä, valkoviiniä tai vaikkapa valmiita juomasekoituksia. Myös ravintoloiden alkoholiton valikoima on laajentunut, ja baarimikko tai tarjoilija osaakin usein suositella ruuan kanssa parhaiten sopivaa alkoholitonta vaihtoehtoa.

Alkoholittoman oluen valmistuksessa oluesta pyritään tekemään mahdollisimman paljon perinteisen alkoholillisen oluen makuinen, ja yleisin tekotapa on tislata tai suodattaa alkoholiton olut valmiista tuotteesta. Myös alkoholiton viini valmistetaan alkoholillisen viinin tapaan, ja siitä poistetaan alkoholi valmistusprosessin loppuvaiheessa.

Mocktail eli alkoholiton cocktail on paljon muuta kuin pelkkää limua

Alkoholittomien drinkkien nimeksi on vakiintunut mocktail, joka on sanaleikki englannin kielen sanasta “mock” eli matkia. Joskus alkoholittomista drinkeistä käytetään myös etuliitettä “virgin”.

Alkoholittomiin drinkkeihin liittyy monia harhaluuloja. Perinteisiin drinkkeihin tottunut saattaa kuvitella, että holiton drinkki on vain makea mehusekoitus tai kallis limppari.  Myös hinta voi mietityttää, jos alkoholittomasta cocktailista saa pulittaa baaritiskillä lähes yhtä paljon kuin alkoholillisesta vaihtoehdosta.

Molemmat luulot ovat turhia, sillä todellisuudessa hyvä mocktail on kaikkea muuta kuin sokerilimua.

Mocktaileja loihtiessaan baarimikko ottaa huomioon tasapainoisen, kiinnostavan makumaailman ja hyödyntää tuoreita ainesosia kuten hedelmiä ja yrttejä. Mocktailit voivat olla alkoholittomia versioita tunnetuista klassikkodrinkeistä, mutta vain mielikuvitus on rajana erilaisten alkoholittomien juomien ideoinnissa. 

Makeiden limujen tai makusiirappien sijaan modernit mocktailit voidaan koota hyödyntäen esimerkiksi alkoholittomia tisleitä, toniceja, kombuchaa tai tuorepuristettuja mehuja. Makuprofiililtaan mocktailit ovatkin vähintään yhtä kiinnostavia kuin alkoholipitoiset drinkit.

Alkoholittomat juomat tarjoavat monipuolisia vaihtoehtoja kaikenlaisiin juhlatilanteisiin, ja niiden suosio kasvaa jatkuvasti. Ei ole väliä, oletko raittiuden kannattaja, terveysorientoitunut tai yksinkertaisesti etsit uusia makuelämyksiä – alkoholittomat juomat tarjoavat vaihtoehdon kaikille. Astu rohkeasti alkoholittomien juomien maailmaan ja löydä omat suosikkisi!

Mocktailit syksyn juhliin

Alkoholittomat mocktailit sopivat mainiosti erilaisiin syksyn juhliin. Kokosimme tähän kolme erilaista mocktail-reseptiä, joilla voit tehdä vaikutuksen vieraisiisi!

Virgin moscow mule

1940-luvun New Yorkista peräisin oleva klassikkodrinkki Moscow mule toimii erinomaisesti myös alkoholittomana versiona. Inkivääri ja lime ovat raikas yhdistelmä, joka ei kaipaa alkoholia ollakseen herkullista. Perinteisesti juoma tarjoillaan kuparimukista, mutta drinkin voi rakentaa juuri sellaiseen lasiin kuin itse haluat. 

2 osaa inkivääriolutta
1 osa kivennäisvettä
1 rkl sokeriliuosta
1 limen mehu
jääpaloja
koristeeksi limeviipale ja mintunlehti

Syksyinen kombucha & tonic

Terveellinen trendijuoma kombucha valmistetaan fermentoimalla. Kombucha tuo alkoholittomiin drinkkeihin mielenkiintoista happamuutta, joka sopii esimerkiksi ginin korvikkeeksi. Kombucha & tonic on raikas juoma, jota voidaan varioida eri tavoilla maustetulla kombuchalla. Tässä versiossa makua tuo syksyn sesonkimarja puolukka. 

3 osaa kombuchaa 
2 osa tonicia
loraus puolukkamehua
jääpaloja
koristeeksi puolukoita ja rosmariinin oksa

Alkoholiton irish coffee

Talven klassikkojuoma irish coffee lämmittää viileinä iltoina. Perinteisesti irish coffeessa käytetään rommia, mutta alkoholittomassa versiossa se korvataan pienellä tilkalla rommiesanssia. Lämmin juoma koristellaan kermavaahdolla.

1 kupillinen tuoretta kuumaa kahvia
0,5 tl rommiesanssia
1 rkl tummaa sokeria
koristeeksi kermavaahtoa ja kaakaojauhetta

Millaiset välineet tarvitset mocktailien tekoon?

Mocktaileja on helppo tehdä kotona jokaisen keittiön perustarvikkeilla, mutta muutama baarimikon perusvaruste nostaa alkoholittomat drinkkisi uudelle tasolle. 

  • Näyttävät lasit, joissa drinkkisi pääsee oikeuksiinsa
  • Murskain, jolla irrotetaan maku yrteistä, marjoista ja hedelmistä
  • Shaker eli ravistin auttaa sekoittamaan sokerit tai siirapit juomaan
  • Siivilä auttaa erottelemaan ravistetut ainekset juomasta
  • Tehosekoitin auttaa marjojen ja hedelmien murskaamisessa
  • Jääpalamuotti

Teksti: Veera Kujansuu
Kuva: Unsplash

11.12.2023/ Artikkelit