Antikvariaatteja ja levykauppoja Hyvä kirjallisuus sekä musiikki edellyttävät toisinaan löytyäkseen vaivannäköä ja paneutumista, johon ei ole joko aikaa tai mahdollisuutta.

Jo pelkkä pistäytyminen alan liikkeeseen voi kuitenkin tuoda uutta inspiraatiota. Onnekkaasti meitä tamperelaisia hemmotellaan kivijalkaliikkeillä, jotka eivät ole enää itsestäänselvyys suuressakaan kaupungissa. Ohessa siis muutamia tärppejä heille, jotka kaipaavat elämäänsä uusia kulttuurinautintoja.

Gezelius, antikvaarinen kirjakauppa

Tampereen antikvariaattikentän uusi tulokas on esitelty tarkemmin oheisessa artikkelissa. Tietokirjoihin painottunut liike sijaitsee keskeisellä paikalla Hämeenpuistossa.

Hämeenpuisto 17-19, 33210 Tampere
Arkisin 11-18, La 11-16 

FB: Gezelius

Antikvariaatti Lukulaari – Ali Baban luola kirjanystävälle

Tampereen vanhin ja laajin antikvariaatti on toiminut vuodesta 1977 saakka. Nykyiselle sijainnilleen Puutarhakadulle Lukulaari siirtyi vuonna 1991. 

Liikkeen kaksi kerrosta sisältävät kaikkea, mitä voi kaivata: sarjakuvia, vanhoja aikakauslehtiä, elokuvia sekä musiikkia. Ja tietenkin kirjoja; pinoittain kirjoja, kaikkea tietokirjoista ja antiikin klassikoista pokkarifantasiaan ja dekkareihin, aakkostettuna ja genreittäin järjestettynä.

Puutarhakatu 23, 33210 Tampere 
Ark: 10–18 , La: 10–16 

www.lukulaari.fi

Laukontorin Antikvariaatti – olennainen osa kesäpäivää

Vuodesta 2014 toiminutta Laukontorin Antikvariaattia kiitellään valikoimasta ja asiantuntevasta asiakaspalvelusta: myyjän suosituksia voi ja kannattaa siis kysyä! Hyllyistä löytyy niin kirjallisuuden perusklassikoita, musiikkia kuin erilaisia pienjulkaisujakin – ja tietenkin ehtaa tamperelaista paikalliskirjallisuutta. 

Sijainti aivan Laukontorin kupeessa tekee siitä erinomaisen oheiskohteen myös torivierailijalle. Kirjaostosten jälkeen on helppo siirtyä nauttimaan torin kahvioiden ja grillien tarjonnasta ja viettää leppoisaa kesäpäivää. 

Laukontori 6,  33200 Tampere
Ark: 10–18, La: 10–15 

FB: Laukontorin Antikvariaatti

Antikvariaatti Makedonia – sarjakuvan ystävän paratiisi 

Antikvariaatti Makedonia sijaitsee aivan Tampereen keskustassa, kivenheiton päässä rautatieasemalta. Sen valikoimasta löytyy aarreaitallinen scifi- ja fantasiakirjoja ja ennen kaikkea herkullinen kattaus sarjakuvia eri vuosikymmeniltä – näiden lisäksi toki myös muuta kirjallisuutta, CD-levyjä ja elokuvia. 

Antikvariaatti Makedonia on panostanut kiitettävästi myös verkkokauppaansa, joka tarjoaa ulkopaikkakuntalaisellekin hyvän mahdollisuuden tutustua liikkeen valikoimaan. 

Verkatehtaankatu 11, 33100 Tampere 
Ark: 10–18, La: 10–15 

www.antikvariaattimakedonia.fi

Levykauppa Aikakone

Antikvariaatti Aikakone myy kivijalkaliikkeessään hyväkuntoisia käytettyjä äänilevyjä niin vinyyli- kuin CD-muodossa, kun taas kirjojen osalta se toimii pääosin verkkokauppansa puolella. 

Mittava äänilevykokoelma sisältää erityisesti 1950–70-lukujen kevyttä musiikkia vinyylinä: muun muassa 50-, 60- ja 70-luvun rock-, proge- ja metallimusiikkia, iskelmämusiikkia 50 – 60-luvulta sekä kotimaista 60–80-luvun rockmusiikkia. Valikoimaan voi tututustua myös heidän kotisivuillaan. 

Itsenäisyydenkatu 12-14, 33500 Tampere
Ark: 11–17, La: 10–14 

www.aikakoneantikva.com

Levykauppa Äx

Kuten monet muut alan toimijat, myös Levykauppa Äx palvelee asiakkaita sekä verkon puolella että kivijalkaliikkeessään. Valikoima sisältää CD- ja LP-levyjä sekä musiikki-DVD:eitä, jonkin verran myös musiikkikirjoja. Hyllyssä on myös käytettyjä vinyylejä, jotka eivät näy verkkokaupassa.

Aleksanterinkatu 28, 33100 Tampere
Ark: 11–18, La: 11–16

www.levykauppax.fi/tampere/

Äänilevykauppa Älppäri.fi

Äänilevykauppa älppäri.fi on syksyllä 2016 aloittanut käytettyjen vinyylilevyjen (LP, 7″, 12″) myyntiin erikoistunut suomalainen verkkokauppa. Valikoima sisältää myös muita musiikkitallenteita (CD, DVD, C-kasetti, VHS), musiikkikirjallisuutta ja -lehtiä.

Älppäri.fi:n varasto sijaitsee Tampereella Hämeenpuistossa. Varastolla voi käydä ostoksilla etukäteen sopien.

Hämeenpuisto 12 B, 33210 Tampere

www.älppäri.fi

Swamp Music Record Store 

Keskeisellä paikalla Tampereen keskustassa sijaitseva Swamp Music on pitkän linjan musiikkikauppa. Kävijät kehuvat etenkin sen hyvää palvelua ja laajaa valikoimaa. Yrityksellä on kaksi liiketilaa, joista toinen on keskittynyt käytettyihin äänilevyihin. 


Tuomiokirkonkatu 17, 33100 Tampere
Ark: 10–18, La: 10–16

Second Hand Swamp Music
Verkatehtaankatu 11, 33100 Tampere
Ark: 10–18, La: 10–16

www.swampmusic.com

Sammakka-Pop 

Tammelassa, aivan keskustan tuntumassa sijaitseva Sammakka-Pop ostaa, myy ja vaihtaa vinyylilevyjä, CD-levyjä ja C-kasetteja. Vuonna 2014 avattu liike pyrkii tarjoamaan mahdollisimman laajan valikoiman hyväkuntoisia käytettyjä äänitteitä genrestä riippumatta. 

Levykeräilijöitä voi ilahduttaa tieto siitä, että Sammakka-Popilta löytyy myös CD-levyjen kiillotukseen ja naarmujen poistoon tarkoitettu Venmill Hybrid 2.0 -kone. CD:n, DVD:n tai pelin kiillotus liikkeessä maksaa 4 euroa kappaleelta ja onnistuu odottaessa. 

Itsenäisyydenkatu 8, 33500 Tampere

Avoinna:
ma-pe 11-19, la 11-16, su suljettu 

www.sammakkapop.com

Teksti: Mari Pihlajaniemi
Kuva: Freepik

5.7.2024/ Artikkelit