Chaîne des Rôtisseurs – mukavaa yhdessäoloa hyvän ruoan äärellä



Chaîne des Rôtisseurs on kansainvälinen gastronominen järjestö, joka tarjoaa yhteisölleen muun muassa verkostoitumismahdollisuuksia sekä samanhenkistä seuraa juhlaillallisten ja rennompien tilaisuuksien merkeissä. Hyvä ruoka, juoma ja palvelu kokoavat yhteen elämyksistä nauttivia ravintola-alan toimijoita sekä harrastajia laadukkaista raaka-aineista valmistettujen aterioiden ääreen.

Alan ammattilaisia ja harrastajia yhdistävällä, kansainvälisesti tunnetulla Chaîne des Rôtisseurs -järjestöllä on kilpiravintoloita yli 70 maassa. Järjestön juuret ovat Ranskassa ja historia ulottuukin vuoteen 1248, jolloin Paistinkääntäjien Veljeskunta perustettiin Ranskan kuningas Ludvig IX Pyhän julistuksen ansiosta. Mestarikiltojen tavoitteena oli nuorten ammattilaisten tietojen ja taitojen kehittäminen. Killoista yhdelle, Hanhenpaistajien Mestarikillalle, annettiin myöhemmin oikeus valmistaa lisäksi muita paisteja, hirvenlihaa ja siipikarjaa.

Les Rôtisseurs – Paistinkääntäjät -nimi on peräisin vuodelta 1509, jolloin Mestarikilta-nimestä luovuttiin. Vuonna 1609 rekisteröitiin oma vaakuna, jossa keskellä kilpeä liekkien päällä on kaksi varrasta ristikkäin.

Järjestön toiminta hiipui välillä, mutta vuonna 1950 ranskalaiset gastronomit herättivät sen uudelleen henkiin. Samalla otettiin uudelleen käyttöön vanha vaakuna, johon lisättiin kaksi ketjua kuvaamaan ammattilais- ja harrastajajäseniä.

Suomessa 11 voutikuntaa

Chaîne des Rôtisseurs Finlanden toiminnan tavoitteena on yhdistää ravintola-alan toimijoita, niin ammattilaisia ja oppilaitoksia kuin harrastajiakin, kehittää ja vaalia nykyaikaista kansallista ruoka-, juoma- ja ravintolakulttuuria sekä kannustaa nuorten ammattilaiskokkien ja viiniammattilaisten kehittymistä.

Pariisissa sijaitsevasta järjestön päämajasta ohjataan kansallisten voutikuntien toimintaa. Suomessa toimii 11 alueellista Chaîne des Rôtisseurs Finlanden voutikuntaa, jotka ovat rekisteröityjä yhdistyksiä. Toimintaa koordinoi kunkin alueen paikallinen vouti, Bailli Regional.

Järjestön juhlavin tilaisuus on kapituli, jossa uudet jäsenet saavat käätynsä. Järjestö tilaa diplomit ja käädyt Pariisista ja ne luovutetaan vain kapitulin installointitilaisuudessa.

Ammattilais- ja harrastajajäsenillä sekä hallinnossa toimivilla käädyt ovat eri värisiä ja niitä käytetään järjestön tilaisuuksissa, joihin voutikuntien jäsenet voivat osallistua.

– Tavoitteenamme on järjestää tapahtumia vähintään kerran kuussa, esimerkiksi kokkikursseja, ravintola- ja yritysvierailuja sekä gastronomisia tapahtumia. Jäsenet saavat myös jäsenetuja ja tapahtumiin on avec-kutsut. Jäsenyys on kansainvälinen eli tilaisuuksiin voi ilmoittautua ja osallistua missä maassa tahansa, Tampereen aluevouti Markki Palve kertoo.

Jäsenet pyrkivät myös käyttämään kilpiravintoloiden palveluja ja tuomaan niitä esille. Esimerkiksi Chaîne des Rôtisseurs Finlanden kansallisilta Facebook-sivuilta voi seurata järjestön tuoreimpia kuulumisia.

Toimintaan kuuluvat lisäksi ammattilaisjäsenille järjestettävät kansainväliset nuori kokki ja nuori saliammattilainen -kilpailut.

Arvostettu Rôtisseurs-kilpi

Rôtisseurs-kilpi on tunnustus laadukkuudesta ja samalla lupaus ravintolan tai jäsenyrityksen pyrkimyksistä ylläpitää laatua. Kilven saamisen edellytyksiin kuuluvat muun muassa korkeatasoinen ruoka, raaka-aineet sekä palvelu.

Suomessa Rôtisseurs-kilpi on myönnetty tällä hetkellä noin 80 yritykselle, joista suurin osa on ravintoloita, mutta mukana on myös muutama Rôtisseurs-herkkumyymälä.

Pirkanmaalla kilpiravintoloita ja -yrityksiä on yhteensä 20. Tampereen ravintoloista kilven ovat ansainneet Ravinteli Bertha, Ravintola C, Henrik´s, Hella ja Huone, Ravintola Dabbal (Lapland Hotels), Hotel Tammer, Ravintola Finlaysonin palatsi, Tiiliholvi sekä Ravintola Näsinneula.

Jos ravintolalle myönnetään kilpi, laatuun on syytä panostaa jatkossakin, jotta kilpeä ei menetä. Palve kertoo, että kilpiravintoloiden tasoa valvotaan, jäsenet tekevät arvioita ja jäsenyyksiä käsitellään järjestön kokouksissa vuosittain.

– Kilven menettää yleensä silloin, jos ravintolassa muuttuu konsepti, tulee isompi remontti tai ravintolan omistajat vaihtuvat. Silloin ravintolan on luovutettava kilvet, mutta niitä voi hakea remontin tai omistajavaihdoksen jälkeen uudestaan, hän muistuttaa.

Kilpiyritykset tarjoavat ainutlaatuisuutta ja laatua

Ravintoloiden lisäksi myös myymälä voi saada Rôtisseurs-kilven, ja kilpiyrityksistä löytyy niin erikoismyymälöitä kuin päivittäistavarakauppoja. Palve kertoo, että esimerkiksi kaupan yhteydessä toimivat omat erikoismyymälät sekä laadukkaat, itse valmistetut tuotteet ja myymälän laaja valikoima ovat eduksi.

– Yritysjäsenellä kilven saamiseen vaikuttavat muun muassa ruokatarjonnan monipuolisuus sekä laadukkuus ja onko valikoimissa jotakin kyseiselle paikkakunnalle ainutlaatuista tai erityistä.

– Jotta hakemus voidaan tehdä, yhden omistajista, esimerkiksi kauppiaan on oltava järjestön jäsen. Laatua ja valikoimaa arvioidaan ja hakemus tehdään yhdessä kauppiaan kanssa.

Suomen kilpiravintoloihin ja -yrityksiin voi tutustua tarkemmin osoitteessa rotisseurs.fi/kilpiyritykset. 

Miten pääsee jäseneksi?

Chaîne des Rôtisseurs Finlanden henkilöjäseneksi voi hakea niin alan ammattilainen kuin harrastajakin. Palve painottaa, että harrastajajäsenen ei tarvitse osata laittaa itse ruokaa, riittää, kun on kiinnostusta alaa kohtaan.

– Harrastajajäseneksi hakevan vaatimuksina ovat kiinnostus gastronomiaa kohtaan sekä kaksi suosittelijaa. Ammattilaiset tarvitsevat lisäksi ammattikokemusta ja toisen suosittelijan on oltava järjestön ammattilaisjäsen. Perusjäseneksi voi liittyä esimerkiksi ottamalla yhteyttä puheenjohtajaan tai hallituksen jäseneen.

Chaîne des Rôtisseursin maine on Palven mukaan hieman pölyttynyt ja se mielletään usein varttuneemman väen järjestöksi.

– Todellisuudessa Tampereella jäsenistön keski-ikä on alle 50 vuotta. Järjestöllä on jäseniä koko maassa yli 2000 ja heistä tamperelaisia on tällä hetkellä noin 370, joista hieman alle puolet on ammattilaisia.

Harrastuksen hyvinä puolina hän pitää erityisesti yhdessäoloa ja uuden oppimista esimerkiksi kokkikursseilla.

– Harrastajajäsenenä pääsee tutustumaan ravintola-alaan ja viettämään aikaa muiden gastronomiasta kiinnostuneiden kanssa. Korona-aikana on ollut jonkin verran jäsenkatoa sekä harrastajissa että ammattilaisissa, mutta nyt toimintaa pyritään taas aktivoimaan.

Jos ammattilais- tai harrastajajäsenyys kiinnostaa, lisää tietoa toiminnasta löytyy verkosta osoitteesta rotisseurs.fi sekä Facebookista facebook.com/Rotisseurs.

Tampereen voutiin, Markki Palveen, voi ottaa yhteyttä sähköpostilla tampere@rotisseurs.fi.

Lähde: rotisseurs.fi

Teksti: Marja Haavisto
Kuva: VisitTampere, Laura Vanzo 

28.11.2022



/ Artikkelit