Elegantisti erilainen PonsTampereen tämän vuoden puhutuin ravintolatulokas hurmaa väreillään, tuoreella otteellaan sekä upeilla maisemillaan. Suomen Pankin taloksi kutsutussa rakennuksessa on ollut ravintolatoimintaa jo 78 vuotta.

Kaikki tamperelaiset muistavat ravintola Hämeensillan, vaikka eivät olisi siellä koskaan käyneetkään. Perinteinen yökerho toimi talon ylimmässä kerroksessa peräti 67 vuotta aina vuoteen 2011 asti. Hämeensilta oli Alkon perustama välirauhan aikana 1944.

Viimeisen vuosikymmenen aikana tilassa toimi lyhytaikaisesti muutama ravintola erilaisiin yökerhokonsepteihin nojaten. Tänä vuonna panoraamaikkunoiden sisälle rakennettiin ravintola, jonka olemus pysäyttää ensi näkemältä hisseistä ulos tullessa. Kattojen ylle noustaan ala-aulan kahdella hissillä, joiden napeissa on vain kerrosvaihtoehdot 1 ja 7.

Silmänruokaa koko seinän täydeltä

Toinen pysäyttävä tekijä on näkymä ympäri Hämeensillan ympäristöä, jota Tammerkosken kuohut leikkaavat ja punatiiliset tehtaat reunustavat.

– Monet asiakkaat haluavat ensin ihastella tilaa ja maisemia ennen kuin asettuvat pöytään, Ponsin ravintolapäällikkö Jessica Aaltonen kertoo. 

Toukokuussa avatusta Ponsista haluttiin tehdä jotain uudenlaista kaupunkiin, mutta kunnioittaa paikan perinteitä erityisesti ihmisläheisen palvelun osalta.

– Haluamme tarjota asiakkaalle monipuolisen elämyksen. Palvelu on rentoa, vaikka upeissa puitteissa olemmekin, Aaltonen kuvailee.

– Olemme auki viikon jokaisena päivänä ja arkisin meillä on à la carte -listan lisäksi lautastarjoiltu tasokas lounas. Keittiö on avoinna iltamyöhään ja viikonloppuisin palvelemme juhlakansaa nollakolmeen. Perjantaisin ja lauantaisin pääsee nauttimaan livemusiikistakin. Jazz-tyyppisestä covereihin ja groovempaan meininkiin. Rentoa menoa, josta voi luontevasti jäädä nauttimaan illallisen jälkeen tai saapua varta vasten cocktaileille.

Rohkeasti erilainen

Ponsin perustajat Lassi Vänttinen, Marko Meronen ja Hanna-Stiina Niemi lukuisia ravintoloita pitävästä H5 Ravintoloista halusivat paikasta paitsi rohkean ja kansainväliset mitat täyttävän, myös elegantin, lämminhenkisen ja ennen kaikkea erilaisen. Sisustussuunnittelijaksi he palkkasivat Visionary Design Partnersin Jaana Ekmanin. Ajatukset ja kemiat kohtasivat välittömästi ja Jaana sai projektiinsa liki vapaat kädet.

– Oli ihanaa huomata olevamme samalla aaltopituudella ja saada sitä myöten täyden luottamuksen toteuttaa omaa näkemystä, joka kohtasi asiakkaan toiveet upeasti. Siitä suuri kiitos heille, Jaana Ekman iloitsee.

– Tyylimme on keskimääräistä rohkeampi. Tilaan on saatava erityistä elämyksellisyyttä, jonka ravintolan asiakas muistaa pitkään. Valoa, ääntä ja materiaalien tuntua. Jotakin kokonaisvaltaista kaikille aisteille. Asiakkaamme kaipaavat nyt uudenlaisia ravintolatiloja. Haluamme suunnittelumme kestävän kansainvälisen vertailun ja Ponsin valmistuttua saimme heti kutsun kansainväliseen design-kilpailuun sillä projektilla. Tila on ikkunoineen äärettömän upea ja mielestäni onnistuimme saamaan sen potentiaalista kaiken irti, Jaana kertoo suunnittelun taustoista.

Elämyksiä lautasella

Ponsissa halutaan panostaa laatuun kaikessa. Paikan ruokatarjontaa ravintolapäällikkö Jessica kuvailee tinkimättömäksi, laadukkaisiin tuotteisiin ja vahvaan itsetekemiseen panostavaksi.

– Halusimme pitää ruokalistan tiiviinä, mutta kuitenkin sieltä löytyvän jokaisen makuun miellyttäviä annoksia. Ruoka on rohkeasti ja innovatiivisesti toteutettua. Se ei painotu mihinkään maantieteellisiin alueisiin ja menulla on sulassa sovussa niin kotimaista taimenta, currya kuin myös paahdettua namelakaa, japanilaista vanukasta, Aaltonen avaa keittiön lähtökohtia.

– Suosikkiannoksiksi ovat muotoutuneet grillatut jättikatkaravunpyrstöt, jotka tarjoillaan mangopapaijasalaatin, paahdettujen seesaminsiemenien, gochujang-majoneesin ja rapukeksin kera. Pääruoista naudan sisäfileepihvi viherpippurikermalla ja pecorino-perunoilla lienee suosituin, mutta yllättävänkin tasaisesti annoksia tilataan.

Juomapuoleen suhtaudutaan myös pieteetillä.

– Viinit on valittu tukemaan ruokiamme ja niitä löytyy monenlaiselle nautiskelijalle. Heti sisään tullessa näkee hienon viinihuoneemme, jonka täyttävät vanhan maailman sekä modernimmat klassikot aina kellariviinien aarteisiin. Haluamme aktiivisesti kuunnella asiakkaidemme toiveita, jotta valikoimamme palvelee heidän tarpeitaan. Kaiken toiminnan keskiössä on kuitenkin asiakas, joka on meille tärkein, Jessica kertoo.

– Meidän cocktail-listalta löytyy klassikoita, mutta myös baarimestareidemme itse suunnittelemia drinkkejä. Valmistamme paikan päällä juomien cordialit ja siirapit. Suurimman osan saa myös alkoholittomina mocktaileina, mikä on kerännyt kiitosta. Cocktailin ulkoasu on myös tärkeä osa kokemusta ja mietimme tarkkaan juomien lasit, koristeluiden yksityiskohdat ja tarjoilun.

Isoon ja pieneen juhlaan

Ponsin vahvuuksiin kuuluvat kaksi isoa kabinettia.

– Haluamme tarjota paikan monenlaisille tilaisuuksille. Meillä on ollut pienempiä ja suurempia juhlia sekä monenlaisia yritystilaisuuksia. Nokia Areena, isommat tapahtumat ja messut tuovat kaupunkiin erilaisia ihmisiä ja meillä voi niin kokoustaa kuin ruokailla omalla tai isommallakin porukalla ennen illan keikkaa tai peliä. Asiakkaat ovat hyvin löytäneet meidät ja arkenakin on hyvin vilkasta. Olemmekin suositelleet asiakkaille pöytävarauksen tekemistä niin isommille kuin pienemmillekin seurueille.

Syksy tuo mukanaan paljon juhlaa.

– Loppuvuodelle on varattu paljon pikkujouluja ja muita yksityistilaisuuksia. Live-musiikkia tuomme jatkossa lisää esille ja asiakkaiden tietoisuuteen. Haluamme olla tunnelmallinen keskiyön kohtaamispaikka Tampereen kattojen yllä, Jessica tuumaa.

Ponsin alkumetrit lähtivät vauhdilla käyntiin ja asiakkaita saapuu paikalle paljon sosiaaliseen mediaan postattujen kuvien ja kehujen myötä. Viime vuosina varsin tuuliseen ravintolatilaan näyttää löytyneen vakiintuneempi asukas.

– Kyllä me olemme tulleet tähän jäädäksemme.

Teksti ja kuva: Jani Kinnunen

2.11.2022/ Artikkelit