Etelä-Afrikka – mielenkiintoinen viinimaaEtelä-Afrikka on tuottanut viiniä jo 1600-luvulta saakka. Alue kuuluu ns. uuden maailman viinialueisiin, joihin lukeutuu myös Pohjois- ja Etelä-Amerikka, Australia ja Uusi-Seelanti.

Etelä-Afrikkaan viini tuli merimiesten mukana. Laivat Euroopasta matkasivat Aasiaan ja takaisin, mutta merellä kun useat sairastuivat muun muassa C-vitamiinin puutteeseen, viisaammat keksivät tuoda viinin taimia Etelä-Afrikkaan. Kun olosuhteet olivat erinomaiset, syötävien rypäleiden lisäksi ryhdyttiin toki tekemään myös viiniä. Näin merimiehet saivat molempiin suuntiin matkatessaan hyvää elämän eliksiiriä.

Tällä kerralla viiniteemana on Etelä-Afrikka, osin senkin vuoksi, että allekirjoittanut on saanut kunnian toimia Etelä-Afrikan kunniakonsulina maan sulkiessa suurlähetystön Suomessa reilu vuosi sitten.

Afrikan skumppaa

Yksi Etelä-Afrikan parhaita kuohuviinejä on kautta aikain ollut Pongrácz Méthode Cap Classique Brut.

Tämä kuiva, maukkaan hapokas kahden käymisen avulla tuotettu kuohuviini on sitruksinen, omenainen, mineraalinensekä kevyen paahteinen. Erinomainen juhlajuoma, joka sopii myös arkeen. Viini on tuotettu Pinot Noir – ja Chardonnay-lajikkeista ja löytyy ALKOn hyllystä hintaan 15,98 €.

Pongrácz Desiderius muutti Unkarista Etelä-Afrikkaan toisen maailmansodan jälkeen ja hänestä tuli erityisen tärkeä henkilö maan viininviljelyksen kehittämisessä.

Allesverloren Chenin Blanc 2018 löytyy Suomessa hintaan 12,48 €.

Tämä Swartlandin viinialueelta tuleva viini on kuiva, pirteä limen, päärynän ja omenan sävyinen Chenin Blanc -lajikkeesta tuotettu. Sellaisenaan nautittuna erinomainen viini, mutta joka maistuu todella hyvin kana- ja kalaruokien kanssa.

Olen ilahtunut, että viime lehden artikkeliani luettiin tarkasti ja sain palautetta Chenin Blanc -synonyymistä. Kyseessä on todellakin Steen eikä Ugni Blanc, kuten mainitsin. Jatkossakin mielellään otan palautetta vastaan – niin ja kysymyksiä tai ehdotuksia jutun aiheeksi.

Allesverloren – vapaasti käännettynä – kaikki on menetetty, on viinitila, jonka historia juontaa aina 1600-luvun loppuvuosiin, jolloin Swartland Winery luovutettiin leskirouva Cloeten haltuun silloisen Kap-alueen kuvernöörin toimesta.

Tutustuin tähän viinitilaan 1980-luvulla, kun siellä käydessäni sain maistaa heidän erinomaista port-tyyppistä viiniään. Tämä Fine Old Vintage -viini on edelleen suosikkini silloin, kun haluan nauttia lasillisen täyteläistä väkevöityä viiniä.

Tämä erinomaisia punaviinejäkin tuottava tila on ollut Malan’in perheen omistuksessa pian 150 vuotta.

Viiniä vai juustoa

Fairview Viognier 2019 tulee Paarlin alueelta, jonne on vajaan tunnin ajomatka Kapkaupungista.

Kuiva, hapokas, trooppisen hedelmäinen, tasapainoinen viini, jossa on aavistus tammen sävyjä. Hintaan 12,48 € löytyy ALKOn hyllystä.

Tämän viinitilan pomon eli Charles Back’n perheen juuret löytyvät Liettuasta. 

Fairview-tila oli ensimmäisten joukossa, kun työntekijöiden asemaa parannettiin ja heille annettiin mahdollisuus viljellä myös omia palstojaan.

Tila on tullut tunnetuksi varsinkin Välimeren alueen lajikkeiden kasvattamisesta, mutta erityisesti heidän merkittävästä juustotuotannostaan. Jo vuodesta 1980 alkaen he ovat tuottaneet vuohenmaidosta tehtyä juustoa. Mikäli on mahdollisuus matkustaa Etelä-Afrikkaan, tämä tila onkin yksi suosikkikohteistani vierailla. Upeat viinit, juustot ja mainio ravintola.

Viinit ovat todella erinomaisia, mutta he ovat säväyttäneet maailmaa myös etiketeillään. Fairview-tilalla kun on melkoinen määrä vuohia, heidän yksi tuotesarja viineissä on Goat Do Roam. Vuohi vaeltaa – vapaasti. 

Tästä nimestä aikoinaan Côtes du Rhône -viinintuottajat nostivat oikeusprosessin, jonka sitten hävisivät. Ellen aivan väärin muista, näitä oli myös ALKOssa myynnissä muutaman vuoden ajan. Nyt ei ole näkynyt.

Spier Seaward Sauvignon Blanc 2021

Kuiva, perinteinen Sauvignon Blanc -viini, jossa viikuna, lime ja mustaherukka tuntuu selvästi. Raikkaan aromaattinen, mukana trooppista hedelmää. ALKOn hinta 16,99 €.

Spierin viinintekijänä on huipputyyppi ja grillimestari Frans Smit.

Spier-tila on ollut monipuolinen maatila jo vuodesta 1692 ja tänä päivänä yrityksen aktiviteetteja ovat lukuisat ravintolat ja viihtyisä hotelli. Monipuolinen kohde, jossa aikaa kuluu pari päivää kummasti. Konsertteja, tapahtumia sekä eläintensuojelukeskus, jossa apua tarvitsevat villieläimet saavat asiantuntevaa hoitoa.

Kahviviiniä vai viiniä ja kahvia

Café Culture Pinotage 2021

Täyteläinen, tanniininen, tumman luumuinen, kahvin vivahteita, mokkaa, tummaa suklaata. Tämä saatavilla ALKOn hyllystä 10,99 €.

Tuottaja KWV – yksi maailman suurimmista osuuskuntatoimijoista, perustettu vuonna 1918, samana vuonna kuin presidentti Nelson Mandela syntyi.

Paarlin kaupungissa on heidän pääkonttorinsa ja kuuluisa Cathedral Cellar, joka rakennettiin vuonna 1930.

Viinintekijä Bertus Fourie oli kehittämässä tätä ”kahvi-pinotagea” 90-luvulla. Tuotteesta tuli menestys ja erityisen suosittu nuorison keskuudessa Yhdysvalloissa. Tämä avasi Bertukselle uusia ovia ja hän vaihtoikin työpaikkaa melko usein ja oli nostamassa mm. Diemersfonteinin ja Val du Charonin viinitilat menestykseen. Tässä kohtaa on myös mainittava, että Etelä-Afrikassa taitaa olla niin, että hyvä viinintekijä on myös loistava kokki. Bertuksen herkkuja ovat useat kanssani Etelä-Afrikkaan matkanneet päässeet nauttimaan.

Kanonkop Kadette Pinotage 2015

Hieman edeltävästä poikkeava, kenties perinteisempi Pinotage-viini. Täyteläisen runsas, tanniininen, mausteisen paahteinen. ALKOn hinta 15,98 €.

Kanonkop on 4. polven perhetila Stellenboschin alueella, jonka tuotannosta nyt vastaavat veljekset Paul ja Johann Krige. Nimensä tila on saanut tykistä (Kanuuna), joka on tilan symboli. Tämän kanuunan laukaisut kertoivat 1600-1700-luvulla Table Bayn satamaa lähestyvistä laivoista. Näin alueen viljelijät tiesivät suunnata satamaan kauppaamaan vihanneksia ja hedelmiä.

Ensimmäiset viinit Kanonkop-etiketillä valmistettiin vuonna 1973.

Viinitilan pääviinintekijä tällä hetkellä on Abrie Beeslaar, joka on noussut yhdeksi arvostetuimmista viinintekijöistä Etelä-Afrikassa.

Cathedral Cellar Triptych 2018 – hintaan 18,99 €.

Täyteläinen viini, jossa pehmeät tanniinit. Marjaisa, tummaa suklaata ja aavistus yrttejä. Samettisen pehmeä aistimus.

Tämän viinin kohdalla ei ole lainkaan helppoa selvittää eri lajkkeiden suhteita. Nykyisen viinintekijätiimin aikana kun jokainen vuosi on hieman erilainen. Saamani tiedon mukaan 2018 rypäleet ovat Malbec, Petit Verdot, Cabernet Sauvignon ja Cabernet Franc.

Tuottaja KWV’n viinit tulevat noin 420 eri viinitilalta ja noin 1200 hehtaarin alalta.

Pinotage – kerran vielä

Pineau de Laborie 2013, pieni pullo (375 ml) maksaa 15,82 €.

Pinotage-lajikkeesta tuotettu tummanpunainen, makean marjainen viini, jossa aavistus kirsikkaa ja suklaata.

Laborie Estate -tilan tarina alkaa aina 1600-luvulta. Nykyään tarjolla Luxus-majoitusta, erinomainen ravintola sekä paljon erilaista luontoaktiviteettia.

Teksti: Timo Jokinen
Kuva: WOSA

18.11.2022/ Artikkelit