Joulun tunnelmaan valmiiseen pöytään Pitkän syksyn jälkeen joulun valmistelut saattavat maistua pakkopullalta. Entä jos tällä kertaa juhlan ottaisi levon kannalta ja joulusta nauttisikin vieraassa, mutta ennen kaikkea valmiissa pöydässä? 

Jouluherkkujen kokkaaminen, kodin ja kuusen koristelu, siivous ja yleinen tunnelmanluonti eivät tapahdu itsestään. Kotitonttu ei valmistele joulupöytää yön pimeinä tunteina, kun muut nukkuvat. Jos aika tuntuu olevan arkena kortilla, joulunaika ei suinkaan tuo vähemmän tehtävää. Ja tämän kaiken lisäksi joulusta pitäisi ehtiä vielä nauttimaankin? 

Joulua voi viettää vieraassakin pöydässä, jolloin aikaa jää aivan eri tavalla läheisten kanssa tunnelmointiin ja palautumiseen.

Keräsimme Pirkanmaan seudulta poimintoja kohteista, jotka tarjoavat elämyksellistä rentoutumista joulun aikana. Joulukattaukset on ikävä kyllä voitu myydä loppuun jo varhain syksyllä, mutta joulu koittaa toki ensikin vuonna, mikäli täksi jouluksi ei onnistunut varaamaan itselleen elämyksellistä joulupakettia maaseudun rauhassa.  

Maalaisjoulu vie kauas arjen kiireistä 

Pirkanmaan alueella on lukuisia tunnelmallisia, perinteikkäitä maatilamatkailukohteita. Ne voivat olla monille tuttuja jo kesän lähimatkailureissuista. Osa niistä tarjoaa kuitenkin myös jouluidylliä, joillaista on enää harvoin saatavilla. 

Esimerkiksi Ruoveden kauniissa maalaismaisemissa sijaitsevalla Ylä-Tuuhosen tilalla pääsee perinteisestä joulusta aidoimmillaan aatonaatosta tapaninpäivään saakka: leipomaan pipareita, kaatamaan joulukuusen tilan omasta metsästä ja koristelemaan sen. Löylyt nautitaan luonnollisesti puusaunassa, ja illan kruunaavat herkulliset jouluruoat. (www.yla-tuuhonen.fi)

Myös Luomajärven Hevoskievarin aito talonpoikaismiljöö on täynnä menneen ajan tunnelmaa ja maaseudun rauhaa. Joulun tunnelmaan voi virittäytyä siellä hevosajeluretkellä tähtitaivaan alla, majoittumaan tunnelman mukaisesti, nauttimaan perinteisen joululounaan, kylpeä joulusaunassa ja napsia herkkuja aaton iltapalapöytästä. Joulurauhan kohokohtana ovat myös hyvänjouluntoivotukset kotieläinpihan asukkaille. (www.luomajarvenkievari.fi)

Valkeakoskella sijaitsevan Ilolan maatilan joulutori aukeaa 2.12. Joulun tunnelmaan voi tuolloin virittyä muun muassa hevosajelua ja etsiskellä jo sopivia joulunajan lahjoja myyntikojuilla. Ilolan tilalla järjestetään myös joulumyyjäiset 16.-17.12. Lisäksi tilalta voi tilata jouluruokia ennakkoon. (www.ilolanmaatila.fi)

Sastamalassa Ekojärven tilalla pääsee viettämään perinteikästä maatilan joulua (9.12.). Jouluiloa levittävät muun muassa eläinpihan eläimet ja joulupukki, jonka lisäksi paikalla voi herkutella joulupuurolla. (www.ekojarventila.com)

Erilaista, mutta taatusti rentouttavaa joulunviettoa Pirkanmaalla tarjoaa myös esimerkiksi Ikaalinen Spa & Resort, jonka joulupakettiin (24.–26.12.) sisältyy majoituksen ja kylpylän lisäksi jouluista ohjelmaa muun muassa aaton joulupuuron sekä jouluaaton ja joulupäivän päivällisten merkeissä. (www.ikaalinenspa.fi)

Joulun tunnelmaa kaupunkimiljöössä 

Toisenlaista, mutta aivan yhtä elämyksellistä joulunviettoa voi löytää myös kaupungilta. Monet perinteikkäät tamperelaisravintolat pitävät ovensa auki joulunpyhinä esimerkiksi joulubuffetin, -lounaan tai jouluisen illalliskattauksen merkeissä. 

Jo vuodesta 2008 järjestetty Tampereen Joulutori ei varsinaisesti esittelyjä kaipaa. 

Käsityöläisten kojut, tuoksuvat herkut, musiikkiesitykset ja muu jouluinen ohjelma vetävät puoleensa niin paikallisia kuin muualta tulleitakin ja ovat varma keino päästä joulun tunnelmaan. (www.tampereenjoulutori.fi)

Tampereen Tallipihalla vietetään joulua 18.11.-23.12.2023. Tunnelmalliset puutalot ovat saaneet jouluisen koristelun, ilmassa tuoksuvat juhlakauden herkut ja myyntikojuista voi löytää pukin konttiin monenlaisia käsitöitä. Joulupukki vierailee ja tapaa lapsia tapahtumapihalla valikoituina päivinä, jonka lisäksi paikalla ovat Pässipojat Charlie & Albert, Vilho-aasi ja Lassi-poni. (www.tallipiha.fi) 

Koiramäen joulu Särkänniemessä on jo perinteeksi muodostunut koko perheen jouluelämys, jossa voi tervehtiä eläinpuiston asukkaita, viihtyä puuhapajoissa ja tonttujen parissa ja kertoa lahjatoiveensa Joulupukille, joka on saapunut poroineen paikalle idylliseen miljööseen. Koiramäen joulua vietetään joulunalusviikonloppuina 25.11. alkaen sekä 26.–27.12.2023. (www.sarkanniemi.fi)

Teksti: Mari Pihlajaniemi 
Kuva: Laura Vanzo, Visit Tampere

18.12.2023/ Artikkelit