Joulutunnelmaa kotiin



Jokainen viettää joulua omalla tavallaan – ja hyvä niin. Enää ei ole yhtä vakiintunutta tapaa rakentaa vuoden tärkeintä juhlaa. Tärkeintä on, että valmistelee omannäköisensä joulun ilman turhaa vouhotusta ja stressiä. 

Toiset meistä ovat läpeensä jouluihmisiä, jotka aloittavat joulun valmistelut jo kesällä. Toisille taas riittää se, että virittää kausivalot pihapensaaseen ja polttaa kynttilöitä. Joku ei vietä joulua ollenkaan. Liikkeissä ja katukuvassa joulu alkaa näkyä usein jo lokakuun puolella.

Parhaimmillaan joulu on leppoisaa yhdessäolon aikaa keskellä pimeintä vuodenaikaa. Jos et ehdi tai halua laittaa koko kotia uuteen uskoon, niin luota siihen, että joulutunnelman saa loihdittua kotiin varsin vähällä vaivalla. Älä siis ota juhlasta suurta stressiä, vaan piipahda vaikkapa joulukonsertissa tunnelmoimassa ja irrottaudu näin arjen pyörityksestä. 

Jos taas sinulle tärkeä osa joulua on se, että verhot ja matot on vaihdettu, on leivottu sen seitsemää sorttia ja askarreltu vino pino joulukortteja, niin aloita valmistelut ajoissa. On joka tapauksessa hyvä pohtia omia ja muiden odotuksia joulusta hyvissä ajoin etukäteen. Sillä konstilla juhlasta saa mieleisensä. Jouluhan tulee joka tapauksessa. Jos vietät juhlaa isommalla joukolla, kannattaa ja pitääkin jakaa tehtäviä ja vastuuta myös muille. Yhdessä tekemällä ja suunnittelemalla askareet sujuvat joutuisammin ja lopputuloksena on joulu, jossa on jokaiselle jotain tärkeää.

Kaapit pitää siivota vain siinä tapauksessa, että aiot viettää joulusi niissä

Jos olet tähän asti ollut se ihminen, joka tekee muille unelmien joulua valmistamalla kaikki mahdolliset perinneherkut ja piparitalon, niin tee tänä vuonna poikkeus ja riko kaava. Jouluruokia ja -perinteitä ei ole pakko tehdä vain siksi, että niin on tehty aina ennenkin. Etsi mieluummin ne asiat, jotka tekevät juuri sinun joulustasi erityisen. Joulumieli on mahdollista löytää yllättävän pienin teoin, jotka ovat toteutettavissa varsin vähällä vaivalla normiarjen keskellä. 

Jouluvalmistelut voi aloittaa hyvissä ajoin ja kodin pukea jouluun pikkuhiljaa. Alkajaisiksi voit tarkistaa joulukoristeiden määrän ja kunnon. Käytä harkintaa uusien hankkimisessa. Välttämättä uusia ei tarvitse hakea kaupasta, vaan voi viettää illan tai kaksi askarrellen täydennystä perheen tai ystävien kesken. Jo pelkästään siitä voi syntyä mukavia joulumuistoja. Materiaaleina voi käyttää myös luonnosta löytyviä raaka-aineita, kuten käpyjä, oksia tai varpuja. 

Monelle tulee orastava joulumieli jo siitä, että koristelee pihan pensaat tai puut valoketjuilla tai ripustaa ikkunoihin valokoristeita. Sähköäkään ei kulu paljon, sillä pääosa valoista on led-tekniikkaa ja siten hyvin pienikulutuksista. Jouluvalot voi myös laittaa toimimaan ajastimella, jolloin sähkönkulutus pienenee. 

Kynttilät ovat tärkeä osa joulutunnelmaa. Elävän tulen katseleminen rauhoittaa ja laskee sykettä. Huolehdi kuitenkin turvallisuudesta: kynttilöitä ei saa jättää valvomatta ja erityisen tärkeää on huolehtia siitä, että niitä poltetaan palamattomalla alustalla. 

Jouluksi ei tarvitse tehdä joka nurkkaan yltävää suursiivousta, vaan ihan normaali viikkosiivous riittää. 

Jouluherkut voi tarvittaessa ostaa valmiina

Mikään ei estä nauttimasta jouluruokia jo pitkin joulukuuta. Silloin voi ladata varsinaiseen joulupöytään vähemmän herkkuja. Arvioi rehellisesti jouluruokien menekki ja hanki vain tarpeellinen määrä ruokaa – silloin ei tarvitse heittää suurta määrää tähteitä pois joulun jälkeen. Mahdollisen hävikin voi hyvin hyödyntää heti joulun jälkeen vaikka pakastamalla tai tuunaamalla jouluherkut arkiruoiksi. Energiaa voi säästää valmistamalla kerralla useampia uuniruokia. 

Perinteinen suomalainen joulupöytä sisältää paljon kotimaisia juureksia ja järvikalaa, ja nehän ovat erittäin ilmastoystävällistä ruokaa. Välillä voi tietysti rakentaa joulupöydän huvin vuoksi ja kaavaa rikkoakseen jonkun muun maan perinteiden mukaiseksi. Jos ajan ja jaksamisen haluaa säästää muuhun toimintaan kuin kokkaukseen, kaikki jouluherkut voi toki ostaa myös valmiina tai viedä läheisensä jouluaterialle lempiravintolaan. 

Jos jouluusi kuuluu piparien tuoksu, ne voi leipoa hyvissä ajoin etukäteen. Yhtä lailla voi ostaa valmiita pipareita ja vain koristella ne itse. Kuusenkin voi koristella pipareilla, jolloin saa kuusta riisuessa suun makeaksi vielä joulun jälkeenkin.

Lahjaksi ennemmin aikaa ja elämyksiä kuin turhuuksia 

Joulu on myös lahjojen antamisen aikaa, mutta muista niissäkin kohtuus. Tärkeintä on läheisen muistaminen. Joululahjaksi voi antaa omaa aikaa, elämyksiä tai itse tehtyjä herkkuja. Pikku purkki hilloa itse kerätyistä marjoista tai joulusinappi kertoo kivasti, että olet todella ajatellut lahjan saajaa etkä ryntäillyt kaupoissa lompakko levällään. Lahjaksi voi myös hyvin antaa vaikka kylpyläkäynnin, ravintolaillan tai leffalippuja. 

Lahjojen avaaminen on ainakin puolet hupia – satsaa siis kauniisiin ja persoonallisiin paketteihin, jotka syntyvät helposti vaikkapa kierrätysmateriaaleista. Pidä kuitenkin kirkkaana mielessä, että joulu on ennen kaikkea sydäntalven tunnelmajuhla, ei kulutusjuhla. 

Lähde: martat.fi

Teksti: Elina Salmi ja Mari Pihlajaniemi
Kuva: Laura Vanzo, Visit Tampere

15.12.2023



/ Artikkelit