Juustot ovat olleet intohimoni jo vuosikymmeniä. Mitä voimakkaampi, sen parempi! Monet tutut muistavat matkoillamme kohdattuja juusto-buffetpöytiä, joihin olen jämähtänyt erinomaisen viinilasillisen kanssa. On hyvä muistaa, että ei ole ihan sama, mitä viiniä millekin juustolle kaadetaan. Niinpä monipuolinen juustolajitelma kaipaa seurakseen muutamaa erilaista viiniä.
Rasvainen juusto kaipaa hapokkuutta
Juustojen ja viinien yhdistämiseen pätevät samat perussäännöt kuin muidenkin ruokien kohdalla. Juustoja jaotellaan muun muassa rasvaisuuden, kovuuden ja kypsytyksen perusteella. Rasvat kaipaavat happoja, voimakkaat maut hedelmää.
Kypsyttäminen voimistaa juuston makua sekä kasvattaa umamipitoisuutta. Usein juustot ovat kuitenkin kypsytettyinä myös voimakkaan suolaisia, ja tämä helpottaa yhteensopivuutta viinien kanssa.
Juustot voikin valita mainiosti esimerkiksi juuston kypsyyden ja kovuuden, rasvaisuuden, kypsytystavan, käytetyn raaka-aineen tai maun voimakkuuden mukaan.
Kovat ja kypsytetyt juustot ovat kiinteitä ja sopivat vahvempien juustojen ystäville. Puolikovat, pehmeät ja miedot juustot maistuvat yleensä kaikille. Sini- ja valkohomejuustojen valikoima on runsas ja monipuolinen.
Oivallisia viini-juusto -yhdistelmiä
Kun tarjottimella on useampia juustoja, hyvä valinta on esimerkiksi portviini. Late Bottled Vintage on runsaan hedelmäinen, tummamarjainen ja herkullisen makea portviinityyli.
Kun meillä on kovempia, kypsytettyjä juustoja, valitsen viineiksi Espanjan Riojan alueen tai Ranskan Bordeauxin alueen viiniä.
Hämmästyttävää mutta totta, että lähes huoneenlämpöisen, pehmeän, suolaisen ja kermaisen sinihomejuuston kanssa sopii mitä parhaiten kuohuviini. Aivan ensimmäiseksi ei tulisi mieleen, mutta kannattaa kokeilla!
Valkohomejuuston kanssa kannattaa maistaa vaikkapa tammessa kypsynyttä Chardonnay-lajikkeesta tehtyä pehmeämpää viiniä. Camembertin ominaisuudet tulevat puolestaan parhaiten esiin punaisen Gamay-lajikkeen viinien kanssa tai valkoisella puolella Chenin Blanc ja Albariño -rypäleistä tuotettujen viinien kanssa.
Lampaanmaitojuuston seuraksi tuhti punaviini
Vuohenjuusto nauttii hapokkaamman viinin seurasta, ja tähän sopii erinomaisesti Sauvignon Blanc -lajikkeesta tuotettu viini. Sen aromit ja hapokkuus tukevat koettua makumaailmaa.
Ihastuttavat lampaanmaitojuustot ovat erityisen rasvaisia ja niihin valitsen useimmiten tuhdimman punaviinin kuten Cabernet Sauvignon -rypäleestä tehdyn tai maukkaan Barolon. Valkoviinin ollessa kyseessä, tamminen Chardonnay esimerkiksi Australiasta tulee ensimmäisenä mieleeni.
Juusto ei kaipaa välttämättä lisukkeita, kun tarjolla on viiniä. Jos kuitenkin niitä kaipaat, valitse neutraalin makuisia keksejä ja pähkinöitä. Muista, että viinirypäleet ja hedelmät eivät sovi välttämättä yhteen viinien kanssa!
Maukkaita viinejä juustojen kanssa nautittavaksi
Otan tähän myös yhden market-viinin mukaan. Viinintuottajien keskuudessa tälle Suomen uudelle laille hymähdellään ja naureskellaan, mutta päätin itsekin kokeilla yhtä tuotetta sillä silmällä, että sopisiko se juustojen kanssa.
Valkoista vai kuplivaa
Francois Lurton Les Fumees Blanches White 8% Prisma 10,95 €
Rypäleenä Sauvignon Blanc ja tuoksussa on lajikkeelle ominaista herukan lehteä. Tämä puolikuiva viini on kevyt, hedelmäinen ja mainio viini kasvisruokien kaveriksi. Salaatti, jossa on vuohenjuustoa, on mainio yhdistelmä. Tuottaja Lurton on maineikas, lähes 170 vuotta sitten perustettu perhetila. Lentävä viinintekijä François Lurton tekee viiniä nykyään myös Espanjassa, Argentiinassa ja Chilessä.
Harrow & Hope Rosé Brut ALKO 534457 42,98 €
Yhä useammin tulee esille Brittein saarten viinituotanto. Heidän korkealaatuiset, samppanjametodein tehdyt kuohuviininsä on huomattu jo vuosia. Yksi upea tuottaja on Harrow Hope: heidän Suomessa saatavana oleva Rosé Brut -kuohuviininsä on tuotettu Chardonnay, Pinot Meunier sekä Pinot Noir -lajikkeista.
Tämä on kuiva, runsaan hapokas, mineraalinen viini, jossa voi havaita vadelmaa ja herukkaa. Mainio valinta tuhdimman sinihomejuuston kanssa. Tila sijaitsee noin 50 km Lontoosta länteen, eli ei matka eikä mitään, jos haluaa käydä kyläilemässä ja maistelemassa koko heidän repertuaarinsa.
Punaista kesän lopussa
Vite Colte Ansisa Barbera d´Alba 2022 ALKO 470057 14,98 €
Tässä maukas Barbera-lajikkeen viini Piemonten alueelta. Vadelmainen, kypsää puolukkaa, metsän hehkua ja hieman pippurinen viini, josta saa mainion ystävän pehmeiden juustojen kanssa. Suosittelen avaamaan pullon ja mielellään dekantoimaan, että voi hieman avautua.
Marques de Riscal Reserva 2019 ALKO 404097 23,98 €
Tukeva, tanniininen viini, jossa maukkaat herukat, kirsikat ja suklaa tulevat oikeuksiinsa. Tammisuus antaa lisää tukevuutta ja nahkaisuus antaa ylellisen vaikutelman. Tämä Tempranillon, Gracianon ja Mazuelon lajikkeista tuotettu viini sopii parhaiten koville, kypsille juustoille kuten useamman vuoden kypsyneelle Manchegolle.
Nerone Primitivo Diciottigradi 2021 ALKO 929715 29,33 €
Maukas, täyteläinen Primitivo-lajikkeesta tuotettu viini Apuliasta. Tanniinit tukevat makua ja kirsikan sekä suklaan vivahteet täydentävät kokonaisuutta erinomaisella tavalla – maukas juustoviini kerta kaikkiaan. Passeli viini koville ja kypsemmille juustoille. Tuottaja Agricole Selvi perustettiin vuonna 2006 ja he ovat tulleet tutuksi varsin dynaamisena ja modernina viinitilana ja tuottavat viiniä useilla eri alueilla Italiassa.
Port kruunaa kaiken
Taylor’s Late Bottled Vintage Port 2019 ALKO 321674 12,98 € (0,375 l)
Kuten aikaisemmin totesin, Port-viini on mainio kaveri useille juustoille. Runsaanpunainen, makea, viikunaa, luumua ja aavistus mausteisuutta. Mukava seikka myös se, että tämä on saatavissa niin sanotussa puolikkaan pullossa.
Mainio valinta Porton yhden vanhimman Port-viinintuottajan hyllystä. Jo vuodesta 1692 he ovat olleet uranuurtajia Portugalissa ja heidän tiiminsä kehitti kauan sitten Late Bottled Vintage portviini -tyylin.
Teksti: Timo Jokinen
Kuva: Freepik
24.9.2024
/ Artikkelit