Juustosoppi on palvellut tamperelaisia kauppahallissa jo yli 42 vuoden ajan. Eija Ahvenjärvi on palvellut niistä kaupan tiskin takana 34 vuotta. Itse asiassa Eija alkoi viettää aikaansa kauppahallissa jo yli 60 vuotta sitten.
– Taimi-äitini aloitti kauppahallissa 1961 pienellä vihanneskaupalla niin sanotulla lihakäytävällä. Olen kauppahallin kasvatti. Muistan ajan, kun äidillä oli hallissa yhden loossin mittainen tiski. Siihen aikaan perunat ja porkkanat tulivat 30-40-kiloisissa juuttisäkeissä. Istuin niiden päällä myymälän perällä ja leikin perunoilla ja porkkanoilla. Niistä löytyi kaikenlaisia muotoja ja niillä leikkikaluilla sitten leikittiin, Eija muistelee.
Äidin laajentaessa yritystään, alkoi Eija olla 12–13-vuotiaasta lähtien viikonloppuisin siellä töissä. Eijan jäätyä äitiyslomalle 1987, päätti Taimi siirtyä eläkkeelle ja myydä kasviskauppansa. Energiaa kuitenkin riitti, ja jo parin kuukauden päästä Taimi oli sopinut hallin Juustosoppia pitäneen Riitta Tenhusen kanssa yrityskaupoista kysyttyään Eijaa mukaan yhtiökumppaniksi. Entinen omistaja jäi Juustosoppiin töihin vielä pariksi vuodeksi. Kumpikaan uusista yrittäjistä ei tiennyt juustoista mitään.
– Kotona syötiin edamia. Äiti ei aiemmin itse kehdannut käydä ostamassa täältä sitä ja laittoi minut aina asialle. Hän neuvoi ostamaan sellaisen palan, jossa ei ole kantapäätä. Siitä sitten jatkoimme yrittäjiksi ja saimme Riitalta parhaan mahdollisen opin. Myymälä oli tuolloin yli puolet pienempi ja valikoima yhtä lailla melkoisesti suppeampi. Siihen aikaan myytiin sulatejuustoja, edamia, emmentalia, kotijuustoa, kutunjuustoa ja joitain ranskalaisia juustoja, Eija naurahtaa.
Taimi Ahvenjärvi kertoo Seija Miettisen vuonna 1992 toimittamassa Tampereen kauppahallin perinnettä -kirjassa asiakkaiden mieltymyksistä.
– Justiin nää sveitsiläiset juustot, nää on hyvin suosittuja suomalaisten mielestä. Niissä on semmonen kauan kypsyneen juuston maku, hyvin tommonen täyteläinen. Sitten tietysti Hollannin gouda-juustot on hyvin suosittuja. Sitten kaikki, mikä Saksasta tulee, valkosipulijuusto ja savujuustot, ne on hyvin pidettyjä.
Juustokulttuuri on noista päivistä ja EU:n myötä muuttunut monivivahteisempaan suuntaan.
– Suomalaisten maku on kehittynyt loistavasti. Nykyään ollaan enemmän kokeilunhaluisia. Ihmiset matkustavat ja reissuilta jää mukaan makumuistoja. Niitä halutaan maistella täälläkin. Myös ruokakulttuuri on muuttunut paljon, ja juusto lukeutuu siihen muutokseen olennaisena osana, Eija kertoo.
Toiveita otetaan mieluusti vastaan.
– Tilauksia tehdään välillä asiakkaan esittämän toiveen pohjalta. On maistettu matkalla upeaa juustoa ja sitä sitten aletaan etsiä. Jos se tuntuu mielenkiintoiselta, selvitetään mahdollisuuksia saada joku maahantuomaan sitä meille. Kokeiluista on jäänyt vakivalikoimaan erityisesti vuohen ja lampaan alppijuustoja.
Juustoja jokaiseen vuodenaikaan
Vuodenkierto tuo oman vivahteensa juustokauppaan.
– Suomessa on neljä vuodenaikaa, ja menekki jakaantuu niiden välille. Talvisin myydään aivan erilaisia juustoja kuin kesäaikaan. Talvella syödään tuhdimpia ja voimakkaampia sekä sulatettavia juustoja, kuten raclettea ja fondue-juustoja, alppijuustoja ja fontinaa. Kesällä taas kevyempiä ja suolaisempia, kuten feta-tyyppisiä ja paistettavia juustoja. Ranskalaisten juustojen myynti on tasaista ympäri vuoden. Hollantilaiset goudat ovat suomalaisille jo tuttuja ja turvallisia jokapäiväisiä juustoja, Eija kuvailee.
Myös kotimainen juustotarjonta on kehittynyt kokeilunhalun myötä.
– Kotimaiset pienjuustolat ovat aivan mahtavia. Suomalaiset vuohenjuustot ovat hemmetin hyviä. Arvostan tekemistä todella paljon. Mukaan mahtuisi vielä enemmänkin kokeilumieltä.
Juustosoppi sai rotissöörien kilven syksyllä 2021. Tällä hetkellä Juustosoppi on kaupungin ainoa palveleva juustotiski. Eija Ahvenjärvi arvostaa tunnustusta korkealle.
– Rotissöörejä yhdistää hyvä ruoka ja hyvät ruoka-aineet. Heitä kiinnostaa ruoan ja raaka-aineiden alkuperä tavallista asiakasta enemmän. Meillä on ollut aina asiakkaina paljon rotissöörejä. Kilpi kertoo mielestäni meidän tuntevan tuotteiden lähtökohdat, juustojen kypsytysiän ja koska ne ovat parhaimmillaan. Kun ihminen tulee ostamaan viikonlopuksi juustoja, voimme suositella hänelle juuri nyt parhaassa kypsyydessä olevaa juustoa. Meihin luotetaan. Kypsyydet ovat tärkeitä seikkoja herkuttelussa. Eipä sellainen liian nuori valkohomejuusto hääville maistu, Eija naurahtaa.
Tampereen rotissöörien vouti Markki Palve komppaa Eijaa.
– Järjestömme lähtökohtana on yhdistää alan ammattilaiset ja harrastajat gastronomisten elämysten ääreen. Tuotteiden aitous ja laatu sekä hyvä ja ystävällinen palvelu ovat edellytyksiä jäsenyydelle ja Rotisseurs-kilven myöntämiselle. Nämä edellytykset täyttyvät Juustosopin suhteen kirkkaasti. Oli ilman muuta kunnia myöntää jäsenyys näin esimerkilliselle yritykselle keskelle Kauppahallin vilinää.
Vinkkejä juustolautasen suunnitteluun
Mutta mitä ammattilainen neuvoo juustolautasen suunnitteluun? Millaisia juustoja olisi hyvä kerätä yhteen? Eija vinkkaa ottamaan suunnittelun rennosti.
– Juustolauta voi koostua mistä vain. Sen ei tarvitse olla moninainen. Yksi palanen todella hyvää juustoa, leipää ja lasillinen hyvää viiniä ajaa usein asian yhtä hyvin. Juusto itsessään on varsin yksinkertainen elintarvike. Se ei välttämättä tarvitse lisukkeita. Toisaalta, jos on isompi porukka, voi tehdä isomman tarjottimen, jossa on sitä, tätä ja tuota – juustoja, leikkeleitä, makkaroita, oliiveja, hedelmiä, marjoja… kunnon runsauden lauta. Riippuu niin tilanteesta ja syöjistä, mikä milloinkin toimii.
Teksti ja kuva: Jani Kinnunen
28.4.2023
/ Artikkelit