Tampereen kauppahallin ravintolatarjonta on kasvanut viime vuosina valtavasti. Perinteistä suomalaista kotiruokaa tarjoavat paikat ovat saaneet rinnalleen koko maailman makukirjon. Hallin käytävillä leijuvat niin afrikkalaisen, japanilaisen, ranskalaisen, espanjalaisen kuin persialaisenkin keittiön tuoksut. Esittelemme kauppahallin etniset ravintolat.
4 Vuodenaikaa
Jos ranskalaista ruokaa tarjoileva ravintola on voittanut Tampereen parhaan lounaan äänestyksen yhdeksän kertaa peräjälkeen ja ravintoloitsijalle myönnetty arvokas Ranskan valtion Ordre du Mérite Agricole -kunniamerkki, voi olla varma saavansa laatua lautaselle.
Yoni Ichtertz perusti 4 Vuodenaikaa -ravintolan kauppahalliin vuonna 2005. Siitä lähtien se on ollut hallin kulinaarinen kivijalka ja näyttänyt muille ravintoloitsijoille mallia kauppahallin mahdollisuuksista. Päivittäin vaihtuvan menun lisäksi tarjolla on bistron klassikoiksi muodostuneita annoksia bouillabaisse-henkisestä kala-äyriäiskeitosta grillattuun entrecôte-pihviin ranskalaisilla. Klassinen tartar kuuluu lajissaan myös kaupungin parhaimpiin.
4 Vuodenajan yksi kuuluisimmista tuotteista on heidän ranskalainen aamiainen. Egg Benedictin, Royalen tai vegeversion lisäksi pöytään tarjoillaan uunituoretta croissantia, hilloa, tuorepuristettua appelsiinimehua sekä erikoiskahvi (tai tee tai kaakao). Aamiaista tarjoillaan klo 9-11.
Heart of Spain
Kesällä 2023 avautunut Heart of Spain tuo nimensä mukaisesti aidot Espanjan maut tamperelaisten maisteltavaksi. Tapasbaarin yhteydessä toimii herkkupuoti. Kokonaisuutta kruunaa laadukas iberialainen ilmakuivattu kinkku, jonka leikkaamiseen ravintoloitsija Hernán Martín González on erikseen kouluttautunut. Kinkun, juustojen, espanjalaisen munakkaan sekä muiden tapasten oheen on tarjolla espanjalaisia viinejä ja oluita. Kannattaa muistaa myös mainetta niittänyt baskilainen juustokakku.
Herkkupuodissa kaikki tuotteet kantavat ‘Tierra de Sabor’ alkuperämerkkiä, jonka on luonut Kastilia ja Leonin autonominen aluehallinto Espanjassa. Tierra de Sabor tukee Kastilia ja Leonin maatalouselintarvikkeiden näkyvyyttä ulkomailla projektillaan ‘Heart of Spain’. Kaikki tuotteet ovat tuotettu Kastilia ja Leonin alueella.
Maahan Deli by Maahoo
Iranista kotoisin oleva Mohsen Najadian yhdistelee loppuvuodesta 2023 avatun Maahan Delin menulla ennakkoluulottomasti persialaisia ja italialaisia makuja. Maahooksi (lausutaan maahuu) kutsuttu ravintoloitsija tarjoilee Välimeren ja Persianlahden aurinkoisten keittiöiden antimia kenties kaupungin parhaista falafeleista itsetehtyyn pastaan, jota voi ostaa irtomyyntinä myös mukaan. Menulla pallottelevat keskenään myös meze-henkiset pikkupalat, täytetyt leivät, hummus-annokset sekä persialainen munakoiso-höystös Kashk Bademjoon.
Ruoan pääpaino on kasviksissa, mutta annoksia voi tuunata lihalla. Annokset toimivat erinomaisesti myös jaettavina porukan kesken. Jälkkärilistalta löytyy muun muassa maineikkaat Guy Peledin leipomat juustokakut ja vaihtuva valikoima Ilkka Isotalon leivosluomuksia. Maahan Delin hintataso on varsin edullinen annoshintojen liikkuessa 5 ja 14 euron välillä. Kylkeen tarjolla myös laadukas viinilista.
Maira
Heinäkuussa avautunut Maira toi Tampereelle ennenkokemattoman makumaailman afrikkalaisista, karibialaisista ja afroamerikkalaisista ruoista. Abdourakhmane ”Rahu” Keita ja Maija Mansikka kuvailevat ravintolan konseptia soul foodiksi, jossa korostuvat länsiafrikkalaiset raaka-aineet kuten okra, maniok, keittobanaani, maissi ja riisi. Näistä syntyvät muun muassa lihan kanssa tarjottava maapähkinävoikastike mafe, maniokista valmistettu, keittobanaanin ja kanan tai kalan kanssa tarjottava couscous attieke sekä paikan nimikkoannos, tomaattinen kasviskastike Maira.
Eksoottisempaa street foodia edustavat burgerit kuten jamaikalainen Jerk Burger sekä keittobanaanista tehdyt ranskalaiset. Lasiin kaadetaan esimerkiksi ananaksista ja inkivääristä tehtyä perinteistä länsiafrikkalaista juomaa.
Natsu
Tampere on täyttynyt sushipaikoista, mutta Natsu tarjoilee Japanin makuja huomattavasti laajemmin. Kiinalaistaustainen ravintoloitsijakaksikko Liu Baoying ja Guo Shunhao on onnistunut löytämään tiensä tamperelaisten suosioon perinteisellä japanilaisella ruoalla. Listalta löytyy muun muassa alati päivittyviä bowleja, wokkeja, gyudon-patoja, tonkatsu-leikkeitä sekä okonomiyaki-kaalipannukakkua.
Chef Sunsao on työskennellyt yli vuosikymmenen Japanissa kokkina, joten autenttisuus on taattu. Knoppitietona kerrottakoon, että Natsu tarkoittaa kesää.
Sushibar Umami
Tampereen kauppahallissa on tarjoiltu sushia vuosituhanteen alusta alkaen. Umamin tarina alkoi vuonna 2014 ja sai pari vuotta sitten uutta virtaa uuden ravintoloitsija Qin tarttuessa veitseen.
Kauppahalli on mitä loistavin sijainti sushiravintolalle, koska Nygrenin kalatiskistä löytyy joka päivä tuoretta ja yllätyksellistäkin tarjontaa. Umamissa annoskokoja on kolme ja niiden sisältö päivittäin vaihtuvaa. Toki toiveitakin saa esittää. Tiskin äärellä istuessa sushit valmistuvat lauleskelevan sushimestarin käsissä suoraan silmien edessä. On syytä muistaa, että nollahävikkiin panostava Umami valmistaa sen verran susheja, mitä päivän riisisatsista aikaiseksi saa ja kun se loppuu, suljetaan ravintola siltä päivältä. Eli kannattaa saapua ajoissa.
Teksti ja kuva: Jani Kinnunen
8.10.2024
/ Artikkelit