Kauppahallin kesä tarjoilee sesongin parhaita makuja



Kesä on Tampereen kauppahallin kuuminta sesonkia joulun jälkeen. Ihmisillä on aikaa käydä keskustassa ostoksilla. Turisteille Pohjoismaiden suurin kauppahalli on nähtävyys jo itsessään. Mökkeilijät hakevat hallista parhaita raaka-aineita kesäkeittiöön. Kävimme selvittämässä, mitä kaikkea kesä tuo halliin.

Koska väkeä riittää kauppahallissa muutenkin, jäävät suosituiksi muodostuneet iltahallitilaisuudet kesäksi tauolle. Ja onhan se inhimillistä päästää kauppiaatkin nauttimaan kesäilloista kiireisen viikon päätteeksi.

Useimmissa puodeissa kesä tuo valikoimaan uusia tuotteita ja ihmisten mielenkiinto siirtyy kesäisempiin makuihin ja aineksiin. Grillikausi näkyy monen kaupan valikoimassa ja asiakkaiden toiveissa. Kotimaisen sadon anti nousee tiskeihin sitä mukaa kuin ne maasta kurottavat. Paikalliset tuotteet ovat kauppahallin suuri valtti. Kesä on myös sosiaalista aikaa ja mökkituliaisiin tarjoaa halli ilahduttavia ideoita.

Tässä vinkkejä Tampereen kauppahallin kesän valikoimasta. 

Vihannespuoti Vallius

Vihannestiskin kesä alkaa parsojen saapuessa. Kotimaiset retiisit virkistävät punaisuudellaan kevään valikoimaa. Ensimmäiset uudet perunat saapuvat yleensä pääsiäiseksi. Satokauden alusta kertovat myös varhaiskaali ja valkoiset nauriit. Ruokavalio kevenee ja salaatteja tehdään talvea enemmän, usein grilliruoan seuraksi. Kotimaisen tarjonnan lisääntyessä hedelmien kysyntä ja tarjonta vähenee. 

Kauppias Minna Valliuksen mukaan asiakkaiden ostotottumukset ovat pysyneet varsin perinteisinä. Uusia tuotteita otetaan välillä tarjolle, mutta asiakkaat ottavat niitä harvemmin omikseen. Näin kävi esimerkiksi raitajuurelle ja juuripersiljalle, vaikka niistä saisi hienoa makua ja väriä salaatteihin.

Kalaherkut Nygren

Kesällä kalaa ostetaan paljon uusien perunoiden kylkeen. Savulohi on vaivaton lisä kesäiselle lautaselle tai salaattiin. Sillit ja silakat nostavat kesäisin suosiotaan reilusti. Pirjo Nygren kertoo asiakkaiden ostavan nykyisin enemmän täsmäostoja tiettyä ruokaa varten kuin kerralla isompaa määrää. Aiemmin pääpaino oli lähellä kalastetussa ja mahdollisimman tuoreessa, kun nykyään suomalaisten maku on hyvin lohivoittoinen. Lomalaisten myötä myynti tasoittuu koko viikolle talvella sen ollessa enemmän viikonloppupainotteista. 

Kesä tuo Nygrenin tiskiin monenlaiset valmiit grillattavat kuten merelliset vartaat. 

Lihakipparit

Kesä tuo Lihakippareiden tiskeille tietenkin grillaajat. Palvelutiskien vähentyessä muualla, hallin tiskien arvostus on kasvanut entisestään. Asiakkaat kaipaavat vinkkejä niin lihojen ominaisuuksista kuin niiden käytöstäkin. 

Grillikauden suosikkeja ovat klassikot kuten entrecote, porsaan ribsit sekä kassler. Palvelutiskin etu on myös siinä, että kaikkea voi ostaa juuri haluamansa määrän ja lihamestarit voivat vaikka maustaa lihan asiakkaan toivomalla tavalla. Vaativammalle lihanystävälle on tarjolla muun muassa Black Angus -karjan lihoja ja grillin kuninkaita, tomahawk-pihvejä. Nakki-Hannun tuoremakkaroista löytyy monia makuja moneen tilanteeseen.

Taste of Spain

Kauppahallin espanjalainen herkkutupa Taste of Spain kehittää tapaksiaan enemmän kesäisiksi. Espanjan lämpöä tuodaan mukaan entistä enemmän myös pintxoihin ja cocktaileihin. Herkkukaupan puolella oliivien ja oliiviöljyjen valikoima laajenee kesää kohti.

Herkkuveräjä

Lähiruokaan painottuvan Herkkuveräjän valikoima ei koe suuria mullistuksia kesää varten. Ihmisille maistuvat samat tuoreet kananmunat ja palvituotteet läpi vuoden. Sylttyä ja kylkeä myydään kesäisin enemmän ja asiakkaat ovat löytäneet Humppilan täyslihanakit grillisuosikikseen. Naudan palvattu chuck roll ja palvikaritsa ovat harvinaisuutensa vuoksi kesähittejä kinkkujen siirtyessä hiukan odottelemaan syksyä ja talvea.

Juustosoppi

Myös juustoissa näkyy grillikausi. Grillattavat ja paistettavat juustot kuten halloumi löytää tiensä monen asiakkaan mukaan. Muutoin kulutustottumukset ovat yllättävänkin tasaisia läpi vuoden. Fondue- ja raclette-juustojen suosio laskee, vaikka etenkin raclette olisi erittäin toimiva herkku myös kesällä Juustosopista vinkataan.

Café de Halle

Kahvilapuolella kesä nostaa esiin satokauden herkullisimman annin, marjat. Café de Hallen valikoimiin nousee mm. britakakku, mansikkakakku sekä marjapiirakka. Muutenkin tarjonnan maut tulevat talvea raikkaammiksi. Juomalistalle nousee trendijuomaksi muodostunut matcha, jota tarjoillaan useissa mauissa. 

Hakasen Leipomo

Perinteisen leipomon kesien kestohitit ovat mansikkatuotteet kakuista viineripitkoihin. Grillikausi näkyy burgeribriossien, peremecien ja lihapiirakoiden nosteena. Voileipäkakkujen suosio on viime aikoina kasvanut myös nuoremmissa ikäryhmissä.

Pyynikin Munkkikahvila

Kaupungin suosituimmat munkit tekevät kauppansa läpi vuoden. Niiden lisäksi munkkikahvila tarjoilee mm. toasteja ja kesäksi janojuomaksi jääteetä.

Pullapuoti Wilenius

Myös pullapuodin kesän ykkössuosikki on mansikka. Mansikkaviineri ja kermanyytti kuuluvat paikan kestohitteihin. Myös muita herkkuja tuunataan kesäiseen makuun.

Kauppahallin Leipomo

Pieni leipomo hyödyntää kesän satoa muun muassa mansikkaviinereillä, mansikka-raparperipiirailla sekä omenapullilla ja -piirakoilla.

Brander

Branderin leivokset maistuvat yhtä lailla ympäri vuoden. Kahvivalikoimaan nousevat jääkahvit.

Tallipihan Suklaapuoti

Kesä näkyy ja maistuu kesäkonvehdeissa sekä kukkien, perhosten ja sammakoiden muotoisissa suklaissa. 

Teksti ja kuva: Jani Kinnunen

26.5.2025



/ Artikkelit