
Helmikuun lopulla rouhean ruoan ja erinomaisten viinien ystävälle
aukeaa mahdollisuus uusiin kokemuksiin, kun Winebistro 1910 avaa ovensa.
Kauppakatu nelosessa sijaitseva ns. Osuuspankin talo on valmistunut vuonna 1910 ja se on kohta avautuvan Winebistro 1910:n koti. Hyvää vauhtia valmistuva viiniravintola tulee hemmottelemaan asiakasta poikkeuksellisen laajalla viinivalikoimalla, josta vastaa kokenut pitkän linjan ammattilainen ja ravintolan toinen omistaja Timo Jokinen. Listalla on viinejä myös harvinaisemmilta viinialueilta ja -maista. Ravintola tuo merkittävän osan viineistä maahan itse.
– Poikkeuksellisen laaja viinilista suo asiakkaalle mahdollisuuden tutustua myös harvinaisempien tuotantoalueiden ja -maiden viineihin ja siten kokea aivan uusia elämyksiä. Iso osa viineistä tulee olemaan myös laseittain ostettavissa, lupaa Timo Jokinen.
– Meillä on vahva into tuoda asiakkaille maistettavaksi jotakin sellaista, mihin eivät ole aiemmin tutustuneet. Haluamme myös tuottaa makuelämyksiä ruoan ja viinin yhdistämisestä sopusointuisella ja yllättävällä tavalla.
Timo Jokinen on tunnettu mielenkiintoisista viinikouluistaan ja -tastingeista, joita hän järjestää myös Winebistro 1910:ssa lähes viikottain. Jokisella on usein tapana järjestää tastingien yhteydessä pitää yllätyksellisiä tarinatuokioita. Tarinat tuottavat lisäelämyksen läsnäolijoille ja samalla he oppivat uutta kulloisestakin teemasta.
Tastingit ja kurssit ilmestyvät ravintolan kotisivuille osoitteessa www.wb1910.fi. Kannattaa seurata sieltä kalenteria ja olla nopea, sillä Timo Jokisen tasting-illat täyttyvät erittäin nopeasti.
Winebistro 1910 järjestää eri maiden teemailtoja
Keittiön ja salin osaavaa henkilökuntaa luotsaa kokenut pitkän linjan ammattilainen, Chef Rôtisseur Pannee Jokinen.
Syntyjään thaimaalainen, mutta jo pitkään Suomessa asunut Pannee tuo tarjolle rouheaa, bistroon hyvin sopivaa ruokaa.
– Vaihtuvalla ruokalistallamme huomioidaan myös kansainväliset maut. Kansainvälisyyttä lisäävät säännöllisesti järjestettävät eri maiden teemaillat, joita Winebistro 1910 järjestää yhteistyössä suurlähetystöjen, vierailevien kokkien ja viinintekijöiden kanssa, iloitsee Pannee Jokinen.
Ensimmäiset teemaillat on jo saatu kalenteriin saakka. Kreikka-ilta järjestetään 28.3. Unkarilaisen ruokaan ja viineihin tutustutaan 24.4. Kevään ja alkukesän aikana ovat vuorossa vielä ainakin Argentiina ja Serbia.
Viihdy hyvässä seurassa rauhallisessa ympäristössä
Maateemaisten iltojen lisäksi Winebistro 1910 järjestää ohjelmallisia ja livemusiikki-iltoja. Niitäkin on kuulemma jo sovittuna, mutta päivämääriä ei ole vielä lyöty lukkoon.
Asiakaspaikkoja on kuutisenkymmentä ja näillä näkymin viiniravintola on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin klo 15–22. Poiketa voi viinejä maistelemaan tai iltaa istumaan hyvän aterian parissa isolla tai pienemmällä porukalla. Turha älämölö ja jääkiekko loistavat poissaolollaan, sillä ravintolavierailua ryydittää rauhallinen taustamusiikki.
Ja mikä parasta: Winebistro 1910 on yksityinen ja riippumaton ravintola. Nyt kun jo turhan suuri osa Tampereen ravintoloista alkaa olla isoihin ketjuihin kuuluvia, on tavattoman mukavaa, että tarjontaan tuovat vaihtelua Winebistro 1910:n kaltaiset perheravintolat. Ne tuovat ravintolakenttään kaivattua monipuolisuutta, vaihtelua ja valinnanvaraa.
Winebistro 1910:n ravintoloitsijat Pannee ja Timo Jokinen
Pannee Jokinen on Tammerkosken Yrittäjien Vuoden yrittäjä vuodelta 2017. Syntyjään thaimaalainen Pannee on ollut Suomen kansalainen vuodesta 2004. Hänellä on pitkä ja monipuolinen kokemus ja intohimona makumaailma kaikkialta maailman kolkista. Kansainvälistä kokemusta on karttunut yhteistyöstä, jota hän on tehnyt lukuisten maiden suurlähetystöjen ja sikäläisten kokkien kanssa. Tutuiksi ovat tulleet muun muassa Argentiinan, Italian, Ranskan, Espanjan, Portugalin, Japanin, Etelä-Afrikan, Uruguayn, Kiinan, Slovakian, Slovenian ruokamaailmat ja valmistustavat.
Pannee Jokinen on pyörittänyt Tapparan Kirvesklubin tarjoiluja kuudentoista pelikauden ajan. Cateringkokemusta on muutenkin karttunut niin isoista kuin vierasmäärältään pienemmistä, mutta sitäkin vaativammista tilaisuuksista. Hän on lisäksi järjestänyt erittäin suosittuja ja kiitettyjä kokkikouluja ja -kursseja jo kahdenkymmenenviiden vuoden ajan.
Timo Jokinen on arvostettu sommelier, joka on työskennellyt lähes 40 vuotta viinien maailmassa muun muassa viinien maahantuojana ja tukkukauppiaana. Hän on myös istunut lukemattomien kansainvälisten viinikilpailujen tuomaristoissa vuodesta 1995. Hän on kirjoittanut viiniartikkeleita useisiin eri lehtiin ja kirjoihin ja järjestänyt räätälöityjä viini- ja ruokamatkoja eri puolille maailmaa jo vuodesta 1990.
Timon viimeisimmät tittelit ovat Chaine des Rôtisseurs Grand Officiel Maitre Sommelier sekä the Brotherhood of the Knights of the Vine Supreme Knight – molemmat vuodelta 2017. Perheyrityksen aiempi ravintola valittiin amerikkalainen Wine Spectator -lehden toimesta maailman arvostetuimpien viiniravintoloiden listalle.
Teksti: Elina Salmi
Kuva: Timo Jokinen
31.3.2025
/ Artikkelit