Maailma täynnä ihmeitä: Madeiran saaret – Atlantin helmiGrande Capítulo 2021 da Confraria Enogastronómica da Madeira

Madeiran saaren paikalliset viini- ja kulinaariritarit kutsuivat vuotuiseen juhlaansa ja toki kun on vuosikaudet luvattu mennä, niin nyt oli oikea hetki sanoa – kyllä. Ovathan hekin olleet vieraanamme Suomessa pari kertaa.

Pala Portugalia Atlantilla – Madeira, koostuu neljästä saaresta ja nimi viittaa paikalliseen viiniin sekä sub-trooppiseen ilmastoon.

Madeiran pääsaari on tulivuoriperäistä, vihreää ja rehevää. Pääkaupunki Funchal on merkittävä satamakaupunki sekä elämää täynnä oleva erityisen kiinnostava kohde.

Madeiran pääsaari on vajaa 60 km pitkä ja reilut parikymmentä kilometriä leveä. Korkeuserot ovat melkoisia ja siellä kunto kohisee, mikäli liikkuu hieman aktiivisemmin alueella. Korkein vuori on 1862 metrin korkeuteen yltävä Pico Ruivo.

Saari on myös tunnettu lukuisista Levadoistaan, jotka kuljettavat vettä sateisesta vuoristosta saaren kuivempiin osiin. Näiden levadoiden yhteinen pituus on yli 2100 kilometriä.

Upeista rannoista ja golf-kentästään tunnettu Porto Santo on toinen asutuista saarista ja sijaitsee noin 60 km päässä. 

Mielenkiintoista on sekin, että Desertas-saaret ja Selvagens-saaret olivat vuoteen 1971 saakka yksityisomistuksessa kunnes Portugalin hallitus osti ne.

Lentomatkustuksen eksotiikkaa

Pääkaupunki Funchalin lentokenttä on erityinen, se on nimittäin rakennettu osittain betonipylväiden ja kannen varaan – tuo mieleen entisen kotikaupunkini Hong Kongin vanhan Kai Tak´n kentän.

Kiitorata on meren ja korkean kallionseinämän välissä, joten siihen kohdistuu aika ajoin erittäin voimakas pohjoistuuli, joka puolestaan saa turbulenssia aikaiseksi. Varsinkin laskeutuminen saattaa olla mielenkiintoinen kokemus.

Meidän lentomme laskeutui kolmannella yrittämällä turvallisesti, joskin muutamien pomppujen sävyttämänä.
Lentokenttä on nimetty huippujalkapalloilija Christiano Ronaldon mukaan, joka on kotoisin Madeiran saarelta.

Pienen hotellin idylliä

Majapaikaksi olimme valinneet idyllisen ja ihastuttavan Sé-putiikkihotellin aivan kaupungin ytimessä. Hotelli oli juuri sitä mitä etsimmekin. Pieni, idyllinen ja erinomaisella sijainnilla löytyvä hotelli, jonka henkilökunta sai meidät viihtymään. Isona plussana maittava aamiainen ja ihastuttava kattoterassi yömyssypaikaksi.

Herkullinen ruoka

Koskapa matkamme oli erityinen ruokaan ja viiniin keskittyvä, niin tässä muutama sana teemasta. Madeiralaiseen ruokakulttuuriin kuuluu paljon erilaisia ruokalajeja, yksi niistä espetada. Espetada on grillattu häränlihavarras, joka maustetaan valkosipulilla ja merisuolalla.

Picado on puolestaan valkosipulilla, lihaliemellä ja oliiviöljyllä maustettu naudanlihapata, joka tarjoillaan ranskalaisten kanssa.

Kalalla on toki tärkeä osuus madeiralaisessa ruokakulttuurissa perinteisen kalastuksen vuoksi.
Tonnikala ja turska esiintyvät useissa ruokalajeissa, kuten myös alueella pyydystetyt simpukat ja mustekalat. Alkumatkasta täyttyi turskakiintiö ja lopussa keskityimme muihin meren antimiin.

Madeira-viini

Madeiralla valmistetaan väkevöitettyä madeira-viiniä. Madeiran valmistustapa on ainutlaatuinen, sillä viiniä lämmitetään hellävaroen kypsymisen aikana.

Toisistaan poikkeavia madeiratyyppejä on neljä: kuivin sercial sopii alkuruoan seuraan, puolikuiva verdelho nautitaan usein hedelmäkakun kanssa, puolimakea bual muistuttaa hyvinkin port-viiniä ja makein malmsey on selvimmin jälkiruokaviini.

Saarella pääsee maistamaan myös toinen toistaan parempia paikallisia brandy-juomia, joita isännät innokkaasti tarjoilivat eri tilanteissa. Useilla perheillä on omaa brandy tuotantoa.

Turistina

Madeiralla kävijän ei kannata unohtaa Funchal Cable Car kokemusta – köysiradan avulla pääsee nauttimaan Funchalin maisemista korkealla. Alas rinteitä voi tulla kävellen tai vauhdikkaasti pajukelkan kyydissä. Hurjaa menoa, mutta hauskaa!

Funchal on myöskin erinomainen kohde etenkin, jos nauttii maistuvista aterioista, paikallisista tai Portugalin mantereen viineistä. Meillä kolahti mukavasti myös lukuisat katumuusikot sekä ravintoloiden terassien elävä musiikki.

Sunnuntaibrunssi

Sunnuntai brunssi ”PANELO” on aivan oma juttunsa. Vierailumme kohteena Porto Moniz ja siellä viehättävä vehreä Chão da Ribeira ja sen pihapiiri. Lähinnä pataruokaa muistuttava runsas ateria, jossa juurekset yhdessä makkaran, kanan, possun, lihan kanssa. Maukas ja erityisen täyttävä lounas, jonka yhteydessä olut ja viini maistuvat.

Madeira on niin kiehtova ja kaunis kohde, että yksi matka ei riitä!

Teksti ja kuva: Timo Jokinen

6.11.2022/ Artikkelit