Maukkaat isot ja painavat lahjatKuohuviiniä juhlavaan hetkeen

Kuplivaa pankkimaailman keskuksesta – kuohuvaa Luxemburgista. Bernard-Massard Cuvée de l’Ecusson Brut Jeroboam, kolme litraa kuivaa, hedelmäistä ja pirteän hapokasta juhlajuomaa lahjapakkauksessa. Tästä riittää isommallekin porukalle uuden vuoden juhlahumussa. Hintaa pullolla Alkossa on vajaa 90 €, joka vastaa reilua paria kymppiä normipullokoossa. Ei lainkaan hassumpi valinta, kun läsnä on useampi ystävä.

Tämä kuohuviini on sekoitus Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir ja Riesling-lajikkeita. Aavistus eksotiikkaa ja paahteisuutta jättää miellyttävän suutuntuman.

Bernard-Massard -suku on tuottanut laadukkaita viinejä Luxemburgissa jo viiden sukupolven ajan. Yrityksen kokonaistuotanto on yli 3,5 miljoonaa pulloa vuosittain. Yhtiön pääjohtajana toimii Hubert Clasen, joka on maassaan hyvin tunnettu ja pidetty, varsin seurallinen ihminen.

Lahjapakkaus vai ei?

Wolfberger Les Festives Riesling 2018 on aivan ihastuttavan miellyttävä sitruksinen ja hapokas Riesling-lajikkeesta tuotettu viini raikkautta etsivälle. Tämän Alsacen alueen tunnetun tuottajan magnum-pullon löytää Alkon valikoimasta hintaan 37,98 € lahjapakkauksessa. Les Festives -viinejä tuotetaan ainoastaan magnum-pulloissa.

Viini sopii hyvin alkupalojen ja kalojen kanssa.

Wolfbergerin osuuskunnassa on mukana noin 450 viljelijää, joilla on kaikkiaan yli 12 000 palstaa 1200 hehtaarin alalla. Pienimmät osuuskunnan jäsenet viljelevät vain noin 300 m2 kokoista alaa. Osuuskunta on yli satavuotias, perustettu vuonna 1902 ja myös Alsacen suurin.

Osuuskunnan jäsenille on hyvin tärkeää, että nuorempi sukupolvi myös ymmärtää, mitkä ovat kasvualueen ja maaperän tärkeimmät neljä ominaisuutta:

  • ilmasto: viileä vai lämmin
  • maaperä: eri tyypit vaikuttavat viinin makuun ja laatuun
  • maasto: korkeus merenpintaan, suhde geologisiin piirteisiin ja ympäröivään kasvustoon
  • perinne: perinteiset viinitarhojen viljely- ja viininvalmistustekniikat

Zonin Ripasso Valpolicella Superiore 2018 on Alkon valikoimissa hintaan 39,89 € magnum-lahjapakkauksessa.

Baby-Amarone eli Ripasso on melko täyteläinen kolmen rypälelajikkeen (Corvina, Molinara, Rondinella) sekoitus, jossa on havaittavissa hieman herukkaa, kirsikkaa, mansikkaa ja myös aavistus suklaata. Mukavan konsentroitunut ja tasapainoinen viini tuotetaan lyhyen ajomatkan päässä Veronan oopperakaupungin pohjoispuolella.

Perhe Zonin on erittäin tunnettu viinintuottaja myös muilla alueilla Italiassa, kuten Toscanassa, Lombardiassa, Apuliassa sekä Sisiliassa. Lähes parinsadan vuoden ajan Zonin suku on tuottanut viiniä menestyksellä ja nyt on jo seitsemäs polvi vastuussa. Heidän viinejään myydään 140 maassa ja tuotannosta 80 % meneekin vientiin.

Maineikkaan tuottajan edullisempi viini

Clarendelle Magnum 2014 hintaan 47,49 € Alkosta. Tämä Merlot, Cabernet Sauvignon ja Cabernet Franc -lajikkeiden perinteinen Bordeaux-alueen sekoitus on täyteläinen, tanniininen ja herukkainen viini. Aistimme voi havaita myös seetrin tai lyijykynän tuoksuja.

Maineikas huipputuottaja Haut-Brion ja sen omistaja Prinssi Robert de Luxemburg ryhtyi vuonna 2005 tuottamaan Clarendelle-viinejä. Tämän nimen viineille hän antoi kunnioittaakseen isoisäänsä Clarence Dillonia. Tässä viinissä tulee erinomaisesti esille Bordeaux-alueen erityinen maaperä sekä äärimmäisen upea taito tehdä laatuviiniä.

Ensimmäistä kertaa tutustuin tähän viiniin ollessani ryhmän kanssa Bordeauxissa päivällisellä ja kyseisessä ravintolassa tämä viini oli talon niin sanottu kaatoviini. Upeata, että se on nyt päätynyt myös Alkon listalle.

Muistakaa – kaikki edellä mainitut viinit kannattaa tilata verkkokaupasta lähimpään Alkon myymälään – hyvissä ajoin, etteivät ne pääse loppumaan!

Teksti: Timo Jokinen
Kuva: Freepik

26.6.2023/ Artikkelit