Olutkulttuurin puskutraktori ja gastropubien edelläkävijä jo 28 vuottaPanimoravintola Plevnasta on tullut sen 28-vuotisen historian aikana tamperelainen instituutio, joka ei kaipaa ravistelua. Lama-aikana 1994 Finlaysonin aluetta alettiin uudistaa vahvasti. Syssyn Sulkkiksen tiloihin alettiin toivoa panimoravintolaa. Sellaista lähtivät pyörittämään Saludista tuttu Hannu Wiss sekä Eero Fagerlund ja Marika Tähtinen-Hakala. Panimon yrittäjiksi lähtivät Matti Janhonen sekä Marjatta ja Timo Tähtinen.

Sam Viitaniemi puuhasteli vastavalmistuneena koneinsinöörinä Finlaysonin alueella puusepän apumiehenä. Työtehtäviin kuului myös Finlaysonin värjäämörakennuksesta purettujen lattialankkujen asentaminen tulevaan ravintolaan. Samin isä työskenteli tilan panimossa. Asiat johtivat toiseen ja pian Sam huomasi panevansa olutta yhdessä isänsä kanssa ja on nyt toiminut paikan yrittäjänä 26 vuotta.

– Panimohommassa kaikki ei mennyt heti maaliin, vaikka meillä loistava, Carlsbergilla ja Guinnessilla työskennellyt panimomestari Boris Orlov olikin koutsaamassa. Neljä kuukautta hän piti meille luentoja oluen tekemisestä ennen kuin alettiin panna ensimmäistäkään olutta. Senkin jälkeen hän kävi pari kertaa viikossa tarkastamassa, mikä panimolla on meininki, Sam muistelee.

– Tumma lager onnistui ensimmäisellä kerralla. Sen sijaan tamperelaisille oli kulttuurishokki tuoda suodattamaton vaalea lager hanoihin. Ensimmäinen versio nyt ei ollut ihan parhainta, mutta aika pian saimme prosessit kuntoon. Teemme sellaisia oluita, jotka maistuvat ihan tavalliselle kuluttajalle, joka meidän palkan maksaa. Vaalea lager on edelleen kaikkein haastavin olutlajike. Se on niin alaston olut, että pienikin virhe lyö siinä saman tien lävitse. Sitä ollaan tehty tässä talossa 28 vuotta, joten lager-osaamista alkaa jo melkoisesti olla. Tuoteportfoliomme nojaa vahvasti klassikoihin. Tuomme kuitenkin valikoimaan myös soureja muun muassa vadelmilla ja mangolla. New England Pale Alea alkaa pojat pakottaa tekemään. Itse en ole siitä niin innostunut, mutta kai he tekee sitä sitten, kun olen lomalla, Viitaniemi naureskelee.

Plevna oli hitti ensimmäisestä illasta 31.10.1994 alkaen. Sam muistelee alkuvaiheita.

– Ravintolan idea oli olla oluttupa, joka on asiakkaiden sulatusuuni. Sinne voi mennä frakki päällä tai verkkareissa. Ruoka on runsasta ja suht edullista ja siihen kylkeen sitten vielä loistavaa pienpanimo-olutta.

Käsityön huomaa sisustuksessa.

– Oluttuvan tyyli on Tähtisen Timon käsialaa. Hän oli vienyt Mallasjuomalla työskennellessään asiakkaita usein Oktoberfesteille ja Münchenissä on paljon juuri tämän tyylisiä, vähän krouveja ja karskeja oluttupia. Paikka ei ole liiemmin muuttunut 28 vuoden aikana. Oli täällä biljardipöytää ja useampia pelikoneita, mutta olemme poistaneet ne, kun tarvitsimme enemmän asiakaspaikkoja. Verannan kanssa asiakaspaikkoja on nyt liki 500, Viitaniemi kertoo.

Vuodesta 1996 lähtien ravintolaa ja panimoa ovat pyörittäneet Viitaniemi sekä Marika Tähtinen-Hakala ja Timo Tähtinen.

”Liian kaukana Hämeenkadusta”

Suosio on jatkunut kaikki 28 vuotta. Epäilijöitäkin alussa riitti.

– Meille sanottiin, ettei tästä mitään tule, koska paikka on niin kaukana Hämeenkadusta. Tämä juna on mennyt kuitenkin kuin kiskoilla. Suuri arvo täytyy antaa meidän henkilökunnalle, joka on omaa. Meillä ei ole vaihtuvaa vuorotyövoimaa töissä. Se on ollut meidän voimavara, vaikka korona-aikana se toki taloutta rasittikin. He ovat kuitenkin sitoutuneet paikkaan ja yritämme pitää heistä hyvää huolta. Meiltä löytyy työntekijöitä, jotka ovat olleet täällä töissä 10, 20 ja ihan 28 vuottakin. Koronan myötä jotkut tosin vaihtoivat alaa. Alaa vaivaa tällä hetkellä valtava työvoimapula, mikä on suuri haaste. Panimon puolella jätkät vetävät tätä yrittäjävetoisesti, vaikka eivät omistajia olekaan, Viitaniemi iloitsee.

Plevna kuuluu Suomen vanhimpiin yhä toimiviin pienpanimoihin. Matkan varrella olutkulttuuri on kokenut suuren murroksen. 

— Olemme olleet jonkinlainen puskutraktori suomalaisessa olutkulttuurissa. Teimme esimerkiksi Suomen ensimmäisen IPA-oluen. Kaikenlaista ollaan väkisin tänne tuotu ja nythän olutkulttuuri on räjähtänyt aivan käsiin. Ihmiset haluavat entistä enemmän uutuuksia ja maistella pienpanimo-oluita. Plevnan ravintolassa 99 % myydyistä oluista on meidän omia. Ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia oluesta ja tulevat senkin perässä tänne. Suosituimpia oluita ovat aika tasaväkisesti Pils ja Tähti-lager. 

Vähittäismyyntiluvan myötä Plevna hankki pullottamon ja alkoi myydä omia oluitaan pikkukaupastaan.

– Sanoin silloin, ettei pullottamoa tule ennen kuin saamme luvat. Vähittäismyynti pelasti meidät korona-aikana. Oluitamme myydään parissa sadassa kaupassa Suomessa. Nyt yritämme hiukan karsia määrää, koska se ei ole meidän liikeidean ytimessä. Tämä on kuitenkin panimoravintola. Suurimmat litrat kuluu täällä. Plevnan ravintola myy siitä 60 % ja Oluthuone päälle. Loppukapasiteetti laitetaan pulloon. Ja hyviin olutravintoloihin myymme toki nyt ja jatkossakin. Se toimii samalla Plevnan markkinointina, Sam kertoo.

Viitaniemi viihtyy yhä panimolla tositouhuissa.

– Tänäänkin olen keittänyt pilsiä 1500 litraa, hän tokaisee.

Reilua ja rehellistä ruokaa

Paitsi oluestaan, on Plevna tunnettu myös ruoastaan.

– Ruokapuolemme suosio pohjaa siihen, että kyllä suomalainen tykkää syödä niin, että lähtee nälkä. Meillä on klassikoita, kuten maksapihvit, joka on ollut pitkään listalla ja kuuluu omiin suosikkeihini. Harvoissa paikoissa saa enää kunnon maksaa. Suosituimmat annoksemme ovat pytti- ja makkarapannu. Lisäksi on currywurst. Se maksakin on varsin korkealla, Sam iloitsee.

– Ruokapuoli kehittyy, mutta klassikoista pidetään kiinni. Olemme myös saaneet paljon kiitosta siitä, että meillä on paljon vegaanisia annoksia. Se on nouseva trendi, johon olemme vastanneet hyvin. Sitten on vaikka oktoberfest-menua tuloillaan. Porukka lähtee täältä tyytyväisellä vatsalla. 

Plevna ei ole ollut ravintola-alan kasvavasta kilpailusta moksiskaan. Konseptiin luotetaan yhä.

– Tulevaisuus näyttää lupaavalta. Tampereelle muuttaa koko ajan lisää väkeä. Kunhan pidämme konseptin koossa, niin en usko, että tässä nähdään hätäpäivää. Muun ohessa vedämme auditoriossa olutkursseja ja tastingeja. Isot tilat vetävät hyvin firmoja. Emme ainakaan laajenna tästä mihinkään. Tässä ollaan ja ollaan tyytyväisiä. 28 vuoden aikana Plevnasta on tullut jo jonkinmoinen brändi, jonka ihmiset tietävät eri puolilla Suomea.

Panimoravintola Plevna
Itäinen katu 8, Finlayson, Tampere

Teksti ja kuva: Jani Kinnunen

6.10.2022/ Artikkelit