Rantabileitä kosken partaalla jo yli 30 vuottaKoskikeskuksen rannan tilassa on ollut ravintolatoimintaa kauppakeskuksen alusta alkaen. Siinä missä alkujaan siellä syötiin Fransmannin puolella ja juhlittiin Freetimessa, on tilassa ollut sittemmin lukuisia monien legendaarisena pitämiä bilepaikkoja. Terassi on laajentunut liki koskeen asti ja jonot täyttäneet usein koko Vuolteensillan.

Teemu Aaltonen on ollut mukana useimmissa paikan ravintoloissa niin portsarina, baarimikkona, ravintolapäällikkönä kuin ravintoloitsijanakin. Päästimme hänet muistelemaan kutakin vaihetta.

Riverside

– Riverissä oli silloin sellainen oma porukka ja tulin tänne porilaisena ihmettelemään sitä menoa. Se oli siihen aikaan ysärillä trendikäs rantaravintola. Ja aikamoinen juottola. Siellä oli kaikilla paljon tuttuja töissä ja ihmiset vaihtoivat juomapuolelta myyntipuolelle ja takaisin. Kerran käänsimme menun savoksikin. Keittiössä oli välillä joku kokkikoulutuksenkin saanut tyyppi töissä. Tiskin takana olleista varsin moni on jäänyt ravintola-alalle ja tehnyt menestynyttäkin uraa. Ruoka oli varsin simppeliä. Katkarapupastaa meni paljon ja sitten oli muun muassa toasteja, Aaltonen muistelee.

Colorado

– Nykyisen NoHo Partnersin hallituksen puheenjohtaja Timo Laine sekä nykyisin tapahtumia tuottava Riki Huhtala ostivat Riversiden ja tulin silloin tänne joksikin aikaa töihin. He alkoivat tehdä tästä Sedu Koskisen ja Markus Selinin kanssa Coloradoa. Siihen aikaan olin itse Helsingissä lukemassa yliopistossa varhaiskasvatusta. Palasin Tampereelle ja Coloradosta oli muotoutunut rokkarimesta. Laine ja Huhtala kysyivät, josko tulisin tekemään Coloradosta laajemman asiakaskunnan paikan. Rokki vaihtui vanhoihin kuvioihin ja se toimi pitkän aikaa. Coloradon loppuaikoina Laine alkoi rakentaa Mr Maxia ja sain mahdollisuuden ostaa ravintolan itselleni.

Soittoruokala Saha

– 2000-luvun alussa uusia ravintoloita syntyi paljon ja uusin paikka nappasi aina hetkeksi sen liikkuvan asiakasmassan. Remonttia piti tehdä aina välillä ja vaihtaa nimeä ihan senkin takia. Toki sitten on vaikka Doriksen malli, ettei mitään muuteta koskaan. Colorado ajettiin loppuun ja sitten oli tehtävä uutta. Silloin oli monia baareja, jotka vaihtoivat nimeä ja ulkoasua jo ennen kuin edellinen oli päässyt edes vauhtiin. Sedu oli sen suhteen villein, Aaltonen naureskelee.

– Even biisin mukaan nimetyn Soittoruokala Sahan perustimme veljeni Tommin ja Mika ”Dj Baker” Puustellin kanssa, joka kuitenkin siirtyi melko nopeasti kiertämään maata dj-hommissa. Siihen aikaan yksinkertaiset suomalaiset nimet alkoivat tehdä tuloaan ja siksi otimme tavallisen suomalaisen nimen. Moni teki kaikenlaisia etnisiä ruokavirityksiä ja me halusimme kulkea aivan päinvastaista polkua. Sahassa ruoka oli hyvin perinteistä suomalaista, jossa ei kikkailtu. Kotiruokaa, mutta paremmin tehtynä. Tornipihvi oli annoksista kovin. Iso sisäfilepihvi, jonka päälle tuli Mustapekka-juustokiekko. Yksi suosituimmista annoksista oli paistetut silakat perunamuusilla. Sahassa aloitimme myös lounaat ja siellä istui aina tuttuja ja kavereita ja yritettiin siinä välissä tehdä töitäkin.

Miami

– Tykkäsin kauheasti käydä Miamissa ja pidän muutenkin Amerikasta. Sielläpäin on sellaisia rohevia ruokia ja halusin tehdä vastaavaa täällä. Ihan ei ollut pokkaa tehdä tänne suomalaista Hootersia, vaan halusimme tehdä vähän siistimmän paikan. Mukaan otettiin myös lattarivaikutteita. Ruokapuolella olemme ymmärtäneet, että ravintola on kauppakeskuksessa, mikä jossain määrin määrittää sitä, mitä kannattaa menulla tarjota. Pitää olla ainakin burgeria, jos mielii saada kauppakeskuksessa ohi kävelevän asiakkaan syömään. Miamissa oli myös Josper-hiiligrillillä grillattuja pihvejä. Ne grillit ovat toki yhä käytössä. Pizzeria Napolista lainasimme idean sadasta hampurilaisesta listalla ja se toimi ihan hyvin. Santeri Vuosara suunnitteli Miamiin vähän trendikkäämmän menun, jossa oli esimerkiksi chowdereita ja cajun-keittiön annoksia. Ne olivat todella hyviä ruokia, mutta eivät vain toimineet kauppakeskuksessa, Aaltonen toteaa.

Jackie Brown

– Teimme Jackie Brownista enemmän klubin näköisen ja tyylisen. Se oli tyylikäs tila. Siellä oli upea seinä, jossa sellainen 70-lukuinen tunnelma saatiin Ikean metallisista salaattikulhoista rakennetulla koristeella. Pitkä tiski oli messinkiä ja maksoi pirusti. Jackie Brown alkoi kerätä loppupuolella hyvin asiakkaita, liki tuhat perjantaisin ja lauantaisin, mikä alkaa olla tässä tilassa maksimi. Myimme kuitenkin ravintolat 2017 NoHo Partnersille, joka alkoi tehdä ravintolasta nykyistä Rantaa.

– Kristian Vuojärvi suunnitteli Jackie Browniin ruoan. Hän on varmaankin paras kokki, jonka kanssa olen touhunnut ammattimielessä. Hänellä on paitsi taitoa, niin myös laskukone, mikä on harvinaista niissä hommissa. Hän tiesi, miten tehdä ruoasta hyvää, mitä siitä pitää pyytää ja mitä asiakas on valmis maksamaan. Mutta siinäkin hienot välimerelliset ja Lähi-idän maut eivät vain löytäneet tässä kiinteistössä yleisöään. Talon hampurilainen on aina se myydyin annos. Mutta silti sitä tulee yritettyä muutakin, Aaltonen naurahtaa.

Ranta

– Ranta on NoHon suunnittelema konsepti. Rantabaari ja bailumesta. Hyvin tämä on tässä pärjännyt. Suurin ongelma on musiikin soittaminen ulkona. Se täytyy hiljentää klo 22. Ja onhan tällä alalla haasteensa ymmärtää viisikymppisenä, mitä nuorempi polvi haluaa. Se on hauskaa huomata, että on artisteja, joilla ei ole YouTubessa eikä Spotifyssä mitään sisältöä, mutta he myyvät keikalle 600 lippua.

Asiakkaiden kulutuskäyttäytyminen on muuttunut vuosien aikana paljon.

– Juominen ja ravintolassa käyminen on vähentynyt valtavasti. Yökerhojen määrä on vähentynyt eikä nuoret käy enää niin usein ulkona. Lisäksi on tullut muuta kilpailevaa toimintaa, kuten valtava määrä festareita. Kun on maksanut satasia festarirannekkeesta ja juonut alueella 12 euron oluita, ei aikaa eikä rahaa riitä enää niin paljon ravintoloille. Siihen päälle vielä kasvavat elinkustannukset, Aaltonen kuvailee uusia haasteita.

Rannan tilassa olleita ravintoloita:

  • Fransmanni / 80-luvun loppu
  • Freetime / 80-luvun loppu
  • Riverside / 90-luvun alku
  • Colorado / 2000-luvun taite
  • Saha / 2000-luvun puoliväli
  • Miami / 2010-luvun alku
  • Jackie Brown / 2010-luvun puoliväli
  • Ranta / nyt

Teksti ja kuva: Jani Kinnunen

16.1.2023/ Artikkelit