Ravintolaopas tutustuttaa Tampereen ravintolakenttään



Tredun ravintola- ja catering-alan opiskelijat vastaanottivat opaskirjan, jonka tavoitteena on esitellä monipuolinen joukko erilaisia tamperelaisravintoloita – ja kannustaa kantapaikkoihinsa tottuneitakin vierailemaan ennestään vieraissa ravintoloissa. 

Ruoka&Kulttuuri -lehteä kustantavan Media Potentia Oy:n missiona on ollut tehdä tamperelaista ravintola- ja ruokakulttuuria tunnetuksi julkaisuissaan. Tämän pohjalta yhtiö julkaisi keväällä Explore Restaurants -kirjasen, jossa esitellään 14 tamperelaista ravintolaa niin teksti- kuin videomuodossa. 

Jotta entistä useampi innostuisi tutustumaan itselleen vieraisiinkin ravintoloihin, kukin kirjassa esitellyistä ravintoloista tarjoaa kirjan hankkineille asiakkaille itse määrittelemänsä edun. Edun voi lunastaa esittämällä kirjan ravintolassa tilauksen yhteydessä. Useimmissa tapauksissa ravintola tarjoaa yhden ilmaisen pääruuan, kun aterioijia on kaksi. 

Osana missiotaan Media Potentia lahjoitti syyskuussa Explore Restaurants -kirjan jokaiselle Tredun ravintola- ja catering-alan opiskelijalle ja opettajalle. Tiimivastaava, lehtori Sari Talonen vastaanotti kirjat yhdessä tarjoilijaksi opiskelevan Anni Hakkaraisen ja kokiksi opiskelevan Leevi Uosukaisen kanssa. Media Potentian puolelta mukana olivat toimitusjohtaja Petri Kaukonen ja aluepäällikkö Reijo Nurminen.

Ravintoloiden työvoimatarve näkyy myös alan koulutuksessa

Tamperetta on kuvailtu eri yhteyksissä yhdeksi Suomen merkittävistä ravintolakaupungeista. Viime vuosina kaupunkiin on ilmaantunut useita kiinnostavia, persoonallisia uusia ravintoloita. Samalla kuitenkin ovensa on sulkenut jokunen pitkän linjan fine dining -konkari.

Tampereen ravintolakentällä onkin nähty melkoista myllerrystä. Jo koronapandemia pakotti alan toimijoita keksimään luoviakin ratkaisuja toimintansa turvaamiseksi. Pandemian väistyttyä monella ravintolalla oli edessään uusi ongelma: akuutti työvoimapula. 

Tilanne havaittiin myös koulutuspuolella. Tiimivastaava Sari Talonen toteaa monen ravintolan joutuneen tuolloin jopa perumaan tilaisuuksiaan henkilökunnan puutteessa. 

– Kaikki meni siihen arjen pyörittämiseen ja lounaisiin, ja ei pystytty ottamaan niitä lisätilauksia koska ei ollut väkeä. 

Ravintola-alan valtava työvoimapula vaikuttaa edelleen. Koska kotimaasta alalle ei löydy riittävästi tulijoita, opiskelijoita haalitaan Talosen mukaan englanninkielisiin koulutuksiin ulkomailta. Vastapainona hän toteaa harjoittelupaikkoja olleen heidän opiskelijoilleen hyvin saatavilla. Samalla tosin palkallisten oppisopimuspaikkojen määrä on vähentynyt.

Kiinnostavat työnäkymät ja kansainvälisyys houkuttavat alalle

Ravintoloiden työvoimatarve on näkynyt myös Tredulla ravintola- ja cateringalan kasvaneina hakijamäärinä. 

– Tänä vuonna meillä on ollut todella paljon hakijoita, enemmän kuin koskaan, Talonen kertoo. 

Hän huomauttaa kasvaneen kiinnostuksen taustalla olevan toki myös aktiivista työtä. He ovat tehneet koulutusta tunnetuksi esimerkiksi aamiaistilaisuuksilla ja vierailleet peruskouluissa kertomassa alasta. 

Tredulla on parhaillaan ravintola-catering -alan opiskelijoita kaikkiaan vajaa 500, joista noin 350 Santalahdentien toimipisteessä ja loput Kangasalla. Perustutkinnossa voi suuntautua joko kokin tai tarjoilijan alalle. Koulutus tarjoaa osaamista ja ammattitaitoa, jota voi hyödyntää monipuolisesti myös ulkomailla. 

– Meillä on opiskelijoille aika paljon kansainvälistä vaihtoa. Ne, jotka haluavat lähteä, pääsevät sitten kokeilemaan, Talonen kertoo. 

Uutena ilmiönä heidän englanninkieliseen kokki- tai tarjoilijakoulutukseensa hakeutuu nykyisin myös suomalaisia lukion käyneitä. Talonen arvelee juuri alan kansainvälisyyden vetävän nuoria puoleensa: opiskelu auttaa kartuttamaan englannintaitoa ja helpottaa työllistymistä ulkomaille. 

Innostus ravintolatyöhön syttyi jo nuorena 

Juuri kiinnostavat, monipuoliset työnäkymät ja kansainvälisyys näyttävät houkuttelevan opiskelijoita ravintola-alalle – ainakin kun asiasta kysyy Tredun opiskelijoilta.

Tarjoilijalinjalla opiskelevan Anni Hakkaraisen kiinnostus ravintola- ja catering-alaan heräsi peruskoulun yläasteella. Hän kertoo käyneensä opinto-ohjaajan kanssa läpi mahdollisia koulutuksia, ja ala tuntui oitis omalta. 

– Kävin täällä tutustumassa ja on tuntunut kyllä siltä, että on ollut oikea valinta.

Myös Leevi Uosukaisen kiinnostus ruuanlaittoon syttyi jo yläasteella kotitalouden tunneilta. 

– Ja muutenkin olen vähän ollut isän mukana apuna pienestä pitäen keittiössä, ja sieltä on lähtenyt sitten, kokiksi opiskeleva Uosukainen kuvailee. Hänkin on ollut valintaansa tyytyväinen. 

Kummallakin on myös jo toiveita tulevan uransa suhteen. Valmistumisen jälkeen Hakkaraisen suunnitelmissa on työllistyä ulkomaille tai kausityöhön Lappiin. Eniten tarjoilijaopiskelijaa kiinnostaa mahdollisuus päästä tekemään monipuolisesti asiakaspalvelua, niin drinkkien sekoittamista kuin à la carteakin.

Uosukainen puolestaan kertoo olevansa kiinnostunut eniten à la carte -puolesta. Koska mikään tietty ruokakulttuuri tai keittiö ei ole vielä vienyt kokkiopiskelijaa mennessään, vaikutteita on siis hyvä hankkia vielä mahdollisimman laajalta. 

– Haluan oppia tekemään kaikkea, ja uusia asioita tulee koko ajan, mitä enemmän menee eteenpäin.

Ravintolakäynnit tarjoavat vaikutteita ja käytännön havaintoja 

Ravintola- ja catering-alan opiskelijat tutustuvat ravintoloihin pääasiassa työssäoppimisen kautta. Sari Talonen kertoo heidän pohtineen, miten Explore Restaurants -kirjaa voitaisiinkin hyödyntää myös opetuksessa. Hän toteaa asiakkaan roolissa tehtyjen ravintolavierailujen olevan opiskelijoille hyvä tilaisuus nähdä, miten monet koulutuksessa käsitellyt asiat toteutuvat kentällä. 

– Miten tarjoilija ottaa vastaan ja kuinka hyvin esittelee, kaikkea tällaista. Ja voidaan kokeilla niitä annoksia vaikka täälläkin.

Muutamat Tampereen ravintoloista ovat tulleet opiskelijoille tutuiksi joko opinnoista tai vapaa-ajalta.

– Olin työssäopissa Rossossa Ilveksessä. Siitä tuli ainakin sellainen tosi kiva ravintola minulle, että olen käynyt siellä pari kertaa. Tykkään siitä tosi paljon, mainitsee Anni Hakkarainen.

– Ehkä lemppari, missä olen käynyt paljon perheen kanssa on Pispalan Pulteri. Siellä on kyllä tosi hyvää ruokaa, kertoo puolestaan Leevi Uosukainen. 

Myös osa Explore Restaurants -kirjasessa esitellyistä ravintoloista on heille jo ennestään tuttuja. Leevi Uosukainen nostaa esille esimerkiksi Periscopen, jonka on kokenut mielenkiintoiseksi, ja kehuu myös ravintola Pihaa, jossa oli ollut juuri työssäopissa. 

– Se oli kyllä todella mukava paikka. ◆

Teksti: Mari Pihlajaniemi
Kuva: Marjo Lämsä

16.12.2024



/ Artikkelit