Riistakausi alkanut – mitä viiniä valitsen



Riistaksi kutsutaan pääosin luonnossa eläviä eläimiä. Vaikka porot elävät pitkälti luonnonmukaisesti, ne eivät kuitenkaan kaikkien mielestä ole riistaa, koska ne ovat poroelinkeinoa harjoittavan ihmisen omaisuutta. 

Yleisesti voidaan todeta että riistalihan rasvakoostumus on parempi ja liha on vähärasvaisempaa kuin kasvatetun eläimen. Riistaliha on ainutlaatuista ja arvokasta – oikeaa juhlaruokaa. Juhlaruoan kanssa nautitaan juhlavia viinejä, joista tässä muutamia.

Mikä riista mikä viini

Riistalintujen kohdalla sopii paremmin marjaisemmat ja yrttiset punaviinit. 

Kauriin ja peuran kaveriksi maistuu mehevä, hilloinen viini tai kevyemmissä tapauksissa viini, jossa on aromeja ja hapokkuutta. Hirven kohdalla viinin tulee olla toki täyteläisempi, roteva viini. Jäniksen kanssa sopii puolestaan hennompi ja hapokas viini.

Linnuille

Terre da Vino Barbaresco 2019,
DOCG Barbaresco
(ALKO 441527 24,90)

Pehmeän kirsikkainen, marjainen – mukava happoisuus tekee viinistä pirteän oloisen. Heti kärkeen aavistus metsän tuoksua ja makua. Vaaleanpunainen, aavistuksen rusehtava väriltään. Tässä oiva valinta pikkuriistalle. Ottaisin tämän pöytään, jos on sorsaa, fasaania tai muuta erinomaista riistalintua. Vaikka suosittelen tätä viiniä riistalle eli lihalle, niin viini on kuitenkin vegaaninen.

Barbaresco valmistetaan aina Nebbiolo rypäleestä. Hapokas ja tanniininen viini, joka sopii hyvin myös kypsytystä  kestävänä kellariin – siis jos maltttaa laittaa talteen. Barbaresco DOCG on kypsytetty vähintään 2 vuotta ja siitä minimissään 9 kk tammitynnyrissä.

Harvinaisuus

Josep Foraster Trepat 2019,
DO Conca de Barberà, Katalonia
(ALKO 941616 28,90)

Tämä on keskitäyteläinen viini niin väriltään kuin maultaan. Kevyt, hento ja vähätanniininen viini sopii mukavasti kevyemmän riistan kanssa – linnuille ja erilaisille alkupaloille, joissa on metsän antimia kuten herkullisia sieniä. Jälkimaku on pitkä ja maussa mukana puolukkaa ja karpaloa.

Sadonkorjuun jälkeen tämän viinin rypäleet on jäähdytetty 5° C asteeseen ennen puristamista – näin saadaan aromaattisempaa viiniä. 

Josep Foraster aloitti viinituotannon tällä alueen omalla Trepat lajikkeella. Tilalla, joka sijaitsee Tarragonasta 30 kilometriä pohjoiseen ja Barcelonasta 100 kilometriä länteen, on tuotettu viiniä jo vuodesta 1828. Nykyään perhetilan toiminnasta vastaa serkukset Ricard ja Adria. Trepat-lajike on koillis-Espanjan lajike, jota käytetään pääosin rose cavan eli kuohuviinin valmistukseen.

Syrah hirven kaveriksi

E. Guigal Crozes- Hermitage 2019,
AOC Crozes-Hermitage, Rhone
(ALKO 930074 29,90)

Viinin olemus ja tuoksu tuo heti mieleen tuhdimman riistan – hirven.  

Tumman rubiininpunainen Syrah-rypäleistä tuotettu viini on herkullisen värinen ja kutsuu nauttimaan tätä viiniä. Sametinpehmesssä viinissä on mukavasti mustaherukan, kirsikan ja vaniljan vivahteita. Mausteinen, hieman pippurinen maku jättää myös mukavan pitkän jälkimaun ja sulattaa suussa erinomaisen riistapihvin. Mikä parasta jos seurassa on kermainen sienikastike. 

Selkeä tanniinisuus kertoo siitä, että viini on kypsynyt 18 kuukautta tammitynnyrissä. 

Tämän tyypillisen Rhone-jokilaakson viinintuottaja-perustajan Etienne Guigal´n motto on edelleen nykypolven käytössä ”No Pain No Gain”.

Huippuviinit Libanonista 

Chateau Musar Hochar 2018,
Bekaan laakso
(ALKO 949267 29,98)

Hochar Père et Fils viini on Cinsault (50%), Grenache (40%) ja Cabernet Sauvignon (10%) rypäleiden sekoitus ja se on upea rubiininpunainen, intensiivisen tuoksuinen viini, jossa hedelmäisen kokonaisuuden kruunaa maukas luumuinen vivahdus. 

Tästä 6 kuukautta tammessa kypsyneestä viinistä aistii myös kirsikan, viikunan ja taatelin vivahteita.

Koska viini on kirkastamaton ja suodattamaton niin suosittelen dekantointia hyvissä ajoin. Viini on mitä mainioin kaveri linnuille ja porolle.

Chateau Musar 2016,
Bekaan laakso
(ALKO 954277 49,98)

Tiilenpunainen, paahteinen viini, jossa on aistittavissa luumua, lakritsia, suklaata, itämaisia mausteita, sikarilaatikon seetripuun tuoksua – todella monivivahteinen viini, joka kantaa läpi tuhdimmankin riista-aterian. Viini on tuotettu tasasuhteessa Cabernet Sauvignon, Cinsault ja Carignan rypäleistä.

Tämän viinin rypälemehut käyvät sementtitankeissa ja 6 kuukauden päästä ne siirretään ranskalaisiin tammitynnyreihin vuodeksi. Tämän jälkeen tehdään lajikkeiden sekoitus ja viini palautetaan sementtitankkeihin vuodeksi ennen pullotusta.

Kirkastamaton ja suodattamaton viini on vegaaninen ja kannattaa dekantoida ettei tule sakat lasiin.

Kaksikymmenvuotias Gaston Hochar perusti Chateau Musarin vuonna 1930 Libanonin Bekaan laaksoon, joka sijaitsee noin 30 kilometriä Beirutista itään. Alueen viiniviljelykset ovat noin 1000 metriä merenpinnan yläpuolella eli varsin korkealla. Bekaan laaksossa on viljelty viiniä jo yli 6000 vuotta. 

Leppäkerttujen vartioima

Château la Bienveillance Rouge 2019,
Bordeaux Superieur
(ALKO 941208 19,99)

Nuori, väriltään violetin sävyinen viini on tuotettu Merlot (60%) ja Cabernet Franc (40 %) lajikkeista. Mustaherukka ja mustikka tulee ensimmäisenä mieleeni tutuista marjoista. Näiden tuoksu on tässä viinissä maukkaasti esillä. Monivivahteinen viini on pehmeän tanniinin sävyttämä. Tämä viini on erinomainen grilliruoan kaveri, mutta parhaimmillaan riistan ja syksyn makujen kanssa.

Tämän kahdeksan hehtaarin luomutilan omistajina vuodesta 2016 alkaen ovat olleet Florent ja Marine Justo, joiden haave oli aloittaa uusi vaihe elämässä ja hankkia luomuviinitila. Hauska yksityiskohta löytyy etiketistä, jossa leppäkerttu pitää huolta tuholaisista.

Andien kainalosta

Cono Sur 20 Barrels Limited Edition Pinot Noir 2020,
Aconcagua
(ALKO 913088 19,99)

Pinot Noir-lajikkeeksi tämä viini on melko tumman rubiininpunainen väriltään. Tuoksussa paahteisuutta, luumua, kirsikkaa ja hieman nahkaa. Täyteläinen samettisen pehmeä maku on monipuolisen aromikas. Viini on aivan omiaan pikkuriistan kaverina. Erityisen pitkä jälkimaku.

Cono Sur on vuonna 1993 perustettu viinitalo, ja heidän 20 Barrels Limited Edition on saanut nimensä siitä kun alkuvuosinaan pullottivat 20 tynnyriä parasta viiniään omana eränä. Tämän viinin rypäleet ovat kasvaneet viileämmällä San Antonion alueella meren lähellä sijaitsevassa laaksossa. Cono Surin pääviinintekijänä on toiminut pitkään hyvin arvostettu herra nimeltään Matias Ríos.

Teksti: Timo Jokinen
Kuva: Freepik

16.10.2023



/ Artikkelit