Rockeskarissa jo viisivuotias tarttuu kitaraanRockeskari ei ole varsinainen eskari, sillä lapset eivät vietä siellä aikaa joka päivä tunteja, mutta se on hyvä esikoulu rockin maailmaan. Nuorimmat soittajat ovat viisivuotiaita. 

Ulf ”Uffe” Fagerholm on pyörittänyt nuorten ja aikuisten kitarakoulua jo toistakymmentä vuotta, mutta havahtui siihen, että nuoremmille ei opetusta ollut tarjolla. Nyt sitten on. Rockeskarissa 5-9-vuotiaat opettelevat kitaran alkeita pienissä ryhmissä kerran viikossa. 

– Vastaavia ei juurikaan ole – edes maailmalla. Aloitimme rockeskarin eli lasten kitarakoulun viime vuoden tammikuussa ja kysyntää on ollut mukavasti. Syksyn ryhmät ovat täynnä, uusia oppilaita otetaan kevätlukukaudelle, kertoo Fagerholm. 

– Tarkoituksemme on antaa lapsille mahdollisimman hyvä pohja kitaran soittamiselle – ei suinkaan ensisijaisesti kasvattaa uusia Marzi Nymaneita tai Erja Lyytisiä. Tosin ei voi tietää, etteikö joku näistäkin oppilaista kehittyisi todelliseksi virtuoosiksi ajan kanssa, hän pohtii.

– Joka tapauksessa puolen vuoden jälkeen lapsi osaa soittaa tunnistettavia biisejä ja kolmessa vuodessa kehittyy jo melko hyväksi soittajaksi. 

Pienessä ryhmässä samanikäisten kanssa

Rockeskarissa soittamista opetellaan pienissä, muutaman lapsen ryhmissä. Kussakin ryhmässä lapset ovat melko samanikäisiä, jolloin omaksumiskyky on kaikilla suunnilleen samanlainen. Lasten vanhemmat voivat halutessaan olla mukana seuraamassa tuntia. Toiset haluavat kuitenkin antaa lapselle opettelurauhan. Joskus myös lapsi ilmoittaa tiukasti, että äitiä tai isää ei tunnilla tarvita. 

Koululla on myös lapsille sopivia soittimia, joilla voi aloittaa opinnot ja hankkia oman kitaran vasta sitten, kun näkee, kantaako harrastus pidemmälle.

Uffe Fagerholmilla on takanaan vuosikymmeniä muusikkona ja opettajana. Hänellä on myös klassisen kitaran opinnot takanaan. Lisäksi hän omistaa mahdollisesti Suomen suurimman kitaranuottivihkojen ja -lehtien kokoelman – yli 3 500 nidettä. 

Toisena opettajana toimii Samuel Nortunen, joka viimeistelee kulttuurituottajan opintoja Seinäjoella. Hän aloitti kitaransoiton opiskelun alle kymmenvuotiaana ja on soittanut myös pianoa ja laulanut kuorossa. Sisarusten kanssa perustettu bändi on ollut pystyssä kymmenisen vuotta ja keikkailee enemmän tai vähemmän aktiivisesti. 

Tällä hetkellä Samuelilla on työn alla – opintoihinsa liittyen – nuottivihko, joka etenee helpoista kappaleista pikku hiljaa vaikeampiin. Sitäkin varmasti tullaan hyödyntämään opetuksessa. 

– Samuel otti itse yhteyttä, juttelimme ja totesin heti, että tässäpä oiva kaveri. Hän tulee toimeen kaikkien kanssa ja pärjää hommassa varmasti, hehkuttaa Uffe Fagerholm.

”Isi on rock, minäkin haluan olla rock”

– Viisi vuotta on hyvä aloitusikä kitaraopinnoille. Vaikka lapsi ei välttämättä silloin osaa lukea, hän osaa ihan luonnostaan pitää instrumenttia oikealla tavalla ja ymmärtää perusteet tosi nopeasti, kertoo Samuel Nortunen. 

– Kitarahan ei ole soittimena ihan helpoimmasta päästä, mutta se on toisaalta standardisoitin. Lapsikin heti tajuaa, mitä kummallakin kädellä tehdään. Aika pian päästään opettelussa päästään kiinni oikeisiin rockbiiseihin, sanoo Nortunen. 

Rockeskarissa on lapsia, jotka ovat itse halunneet opetella soittamaan kitaraa eivätkä siis ole paikalla vanhempiensa halusta. 

– Kuullaan aika usein sitä, että isi kuuntelee rockia, niin minä kans, naurahtaa Fagerholm. 

Kaikki halukkaat pääsevät myös esiintymään pari kertaa kaudessa. Pakko ei tietenkään ole. Seuraavan kerran pikku rokkareita voi nähdä 14.12., kun rockeskarilla ja Tampereen kitarakoululla on yhteinen joulukonsertti Monitoimitalo 13:ssa. 

Teksti: Elina Salmi
Kuva: Ulf Fagerholm

12.12.2022/ Artikkelit