Saako kympillä hyvää viiniä?Makuja on toki yhtä monta kuin on maistelijaakin, mutta mielenkiinnolla tutustumme nyt useampaan alle 10 euron viinipulloon, joita Alkossa on myynnissä. Katsotaan, onko näissä maukkaita yllättäjiä, joita kelpaa tarjoilla vieraillekin, vai meneekö joku viini soppakattilaan?

Kymmenen viiniä alle 10€

Moselland Riesling Trocken 2020 
Alko 007695 9,79€ 

Rypäleenä Moselin alueen perinteinen Riesling. Raikkaan mineraalinen ja pirteän hapokas viini, joka sopii erityisen hyvin mausteisen ruoan kuten aasialaisen aterian kanssa. Mukavasti voisin nauttia tätä viiniä myös kalaruokien ja salaattien kanssa. Moselland tuottajana on vuonna 1969 perustettu osuuskunta. Yksi Saksan suurimmista, joka tuottaa viiniä useilla eri alueilla Saksassa.

Stellenrust Barrel Fermented Chenin Blanc B28 2020 
Alko 525817 9,98€ 

Chenin Blanc on ollut yksi maan laajemmin viljelty lajike, sillä tästä rypäleestä on valmistettu kautta aikain Cape Brandy. Samainen lajike tunnetaan myös nimellä Ugni Blanc, josta Ranskan konjakkitalot tuottavat omat herkkunsa. Tämän viinin etiketin ”B28” viittaa viinitilan perustamisvuoteen. Viinissä on maukkaasti havaittavissa aprikoosia, ananasta, kypsää omenaa sekä vaniljan pehmeyttä. Heti tulee mieleen, että kyllä nyt maistuisi lohifile ja perunamuusi.

Vuonna 1928 perustettu Stellenrust on yksi Etelä-Afrikan suurimmista perhetiloista. Viljeltyä pinta alaa noin 200 hehtaaria.

Bird’s Tree 2020 
Alko 567907 8,30€ 

Rypälelajikkeina Muscat Ottonel, Müller-Thurgau, Cserszegi Füszeres. Nämä lajikkeet paljastavat, että kyseessä on tuoksuva makean aromaattinen valkoviini. Jälkiruokien kanssa erinomainen viini. Viinitila sijaitsee Mátran alueella Unkarissa Budapestin ja Egerin välillä. Tilan omistaja on Ranskan suurin yksityisessä omistuksessa oleva viinituottaja Le Grand Chais de France, joka perustettiin vuonna 1979 Joseph Helfrichin toimesta. Nykyään heillä on yli 2000 hehtaaria viljeltyä alaa ja tuotantoa Saksan ja Ranskan ohella myös Unkarissa. Muun muassa useimmille tuttu JP Chenet on tämän firman tuote.

Care Blanco Sobre Lías 2020 
Alko 525907 8,78€ 

Rypäleinä Viura ja Chardonnay. Viura tuo mukaan aprikoosia ja trooppisia hedelmiä ja Chardonnay puolestaan täyteläisyyttä ja tyylikkyyttä. Molemmat lajikkeet ovat olleet muutaman kuukauden sakkojen kanssa ja saaneet viiniin näin lisää monivivahteisia ominaisuuksia. Viini on vegaaninen ja mainio kaveri kala- ja linturuokien kanssa. Tämä nuorekas, noin 100 hehtaarin tila on perustettu vuonna 2001 ja sijaitsee lähellä Carinenan kaupunkia, vajaan tunnin ajomatka Zaragozasta etelään.

La Petite Gargotte Cinsault Rose 2020 
Alko 418327 9,48€ 

Cinsault eli Hermitage rypäleestä tehty roseeviini on mehevän tasapainoinen, jossa havaittavissa runsaasti kypsiä punaisia marjoja. Vadelmaa ja herukanlehteä makean kirsikan ohella. Grillattu kala ja äyriäiset sekä erityisesti lämmin halloumi grillistä.

Tuottaja on 1999 Etelä-Ranskassa lähellä Välimerta startannut yritys, joka on erikoistunut asiakkaiden viinikonseptien, brändien luomiseen.

Footmark Pinotage 2021
Alko 436837 7,98€ 

Tämä eteläafrikkalainen viini on tehty maan omimmasta rypälelajikkeesta eli Pinotagesta. Professori Heroldin aikaansaama Pinot Noirin ja Hermitage (Cinsault) lajikkeiden risteytys. Parin viimeisten vuosikymmenten aikana Pinotage on löytänyt paikkansa erinomaisten viinien keskuudessa. 

Pinotagen ominaisuudet tulevat esiin vasta, kun viini on avattuna muutaman tunnin – hyvä tasapaino ja pitkä jälkimaku. Kun avasin pullon ensimmäistä kertaa ja maistoin, ei ollut tietoakaan lajikkeen ominaisuuksista. Mutta kun otin seuraavan maistiaisen päivää myöhemmin, olikin Pinotage hyvin esillä ja sen viinilliset ominaisuudet selkeät. Tämä viini on mainio mausteisten ruokien kaveriksi.

Quinta das Setencostas 2018
Alko 453977 9,98€, vegaaninen

Tämän viinin tuotanto tapahtuu DOC Alenquer´n alueella – noin 45 km Lissabonista pohjoiseen. Rypälelajikkeina Castelão, Camarate, Tinta Miúda sekä Preto Martinho. Kaikki Portugalin omia hieman oudompia lajikkeita. Tammen tuoma pehmeys ja vanilja ovat selkeästi mukana. Tasapainoinen, varsin hedelmäinen, miellyttävä jälkimaku. Mustikkaa, mustaherukkaa, mausteisuutta. Mainio viini tukevan liharuoan kanssa, eikä voi unohtaa kovia täyteläisiä juustoja.

Tuottaja Casa Santos Lima aloitti oman viinien pullottamisen vuonna 1996 ja on laajentanut toimintaansa viiteen eri paikkaan Portugalissa. Viiniä viedään menestyksekkäästi jo yli 50 maahan.

Jam Shed Shiraz 2020
Alko 495437 9,98€ 

Viinissä mustikkaa, mansikkaa, kypsää kirsikkaa. Todella hilloinen viini, jossa runsaasti makeutta. Tässä erinomainen maukas viini teille, jotka pidätte makeasta punaviinistä.

Tämän viinin taustalla on nykään amerikkalaisten pääomasijoittajien The Carlyle Group yhtiö. Tuottajan historia menee aina vuoteen 1853, jolloin Thomas Hardy aloitti viinin valmistuksen Australiassa.

Santiago 1541 Syrah Cabernet Sauvignon Malbec 2019 
Alko 428147 8,99€ 

Melko hento kirsikkainen, mausteinen viini Chilen Rapel-laaksosta. Yleisviini haudutettujen tai paistettujen kasvisruokien seuraan. Myös toimiva noutopöytäviini. Tämä on yksi tuotteista, joka ”räätälöidään” asiakkaalle eikä aina kerrota kuka itseasiassa viinin tekee.

Alkoholiton vaihtoehto

Torres Natureo Garnache Syrah 2019  
Alko 429674 4,89€ (37,5 cl)

Tämä on tunnetun espanjalaisen Torresin perheen alkoholiton vaihtoehto. Vegaaninen viini, jossa on havaittavissa mansikkaa, vadelmaa ja herukkaa. Yksi parhaista maistamistani alkoholittomista punaviineistä.

Yhteenveto

Näiden viinien maistamisen jälkeen on pakko tunnustaa, että olin hieman yllättynyt. Satunnaisesti Alkon hyllystä hankkimani viinit olivat varsin maukkaita. Valkoviinipuolella suurin yllätys minulle oli Stellenrust Barrel Fermented Chenin Blanc, todella loistava hankinta kympillä. Punaviineistä omaksi suosikikseni nousi portugalilainen Quinta das Setencostas. Usean lajikkeen sekoitus ja vieläpä vegaaninen.

Lopuksi voin todeta, että kyllä 10€ hinnalla saa hyviä viinejä monopoli-kauppamme hyllystä. Joskin samaan totean myös, että näemmä yhä enemmän tässä kategoriassa tulee esiin viinejä, jotka ovat brändätty asiakkaille eikä aina ole selvyyttä, kuka viinit on tehnyt. Tämä seikka olisi kyllä ensiarvoisen tärkeätä ilmoittaa asiakkaalle selkokielellä.

Teksti: Timo Jokinen
Kuva: Casa Santos Lima

22.4.2022/ Artikkelit