
Tampereen kauppahalli tarjoaa laajan valikoiman tuotteita, joita ei muualta Tampereelta saa. Kun kokkaaminen vaatii erikoisempia raaka-aineita, kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa hallin tiskit ja hyllyt. Palvelevilla tiskeillä on myös se hyvä puoli, että saat täsmämäärän haluamaasi tuotetta sekä roppakaupalla tietoa sen taustasta. Kiersimme kauppahallin putiikit ja palvelutiskit ja keräsimme yhteen joitakin tuotteita, joita on turhaa etsiä paikallisista marketeista.
Kalat ja äyriäiset
Kaupungin ylivoimaisesti paras kalatiski löytyy Kalaherkut Nygreniltä. Tarjolla on kattava valikoima lähijärvien antia, eksoottisempia vonkaleita ja äyriäisiä sekä muun muassa Näsinneulassa työskennelleen keittiömestari Jarmo Kajanderin loihtimia valmisruokia.
Nygrenille saapuu kuorma Göteborgin kalahuutokaupasta aina torstaisin, joten erikoisempaa tarjontaa kannattaa käydä katsomassa silloin. Mikäli mielessä on valmiiksi jotain erikoisempaa merenherkkua, kannattaa heille vinkata ajoissa, niin yrittävät saada sellaista tilaukseen mukaan. Kannattaa esittää muunkinlaisia toiveita ajoissa. Esimerkiksi valmiiksi jauhettua haukea saa, jos vain kiire sen sallii.
Juustot
Tampereen ainoa päivittäin palveleva juustotiski Juustosoppi on tarjonnut kattavimman juustovalikoiman jo yli 40 vuoden ajan. Eija Ahvenjärven juustovitriinistä löytyy varmasti passeli juustokimpale jokaiseen tarpeeseen. Ylivertaisuus muihin toimijoihin tiivistyy asiantuntemuksessa sekä maistatusmahdollisuudessa. Kauppiaan kanssa voi juustotarjottimen suunnitella yhdessä ja räätälöidä omaan makuun sopivaksi. Luonnollisesti juustoista saa juuri haluamansa kokoisia paloja toisin kuin markettien kelmuista.
Juustojen lisäksi Juustosopista löytyy lähituottajien maitoa, ternimaitoa sekä laatusiidereitä.
Leikkeleet
Moni leikkele kuivuu muovin sisällä valmiiksi siivutettuna. Etenkin parmankinkun pinta ja rakenne tuntuu helposti muovisen sitkeältä. Se kun on tarkoitus syödä saman päivän aikana leikkuusta. Koiviston lihakaupassa lihat siivutetaan tuoreeltaan ja mukaan saa täsmämäärän herkkua. Kannattaa kokeilla erilaisia salameja, pastramia ja kilohinnaltaan parin sadan euron bellota-kinkkua, jota voi ostaa ihan muutaman siivun verran todelliseen herkutteluun.
Liha
Markettien lihatiskit painottuvat kassleriin, fileeseen ja jauhelihaan. Toisin on Lihakippareilla. Tarjontaa löytyy porsaansorkista kunnolla marmoroituihin pihveihin ja tamperelaisen Nakki-Hannun tuoremakkaroihin. Päälle vielä muun muassa lähitilan palvipeuraa ja kylmäsavustettua hevosta. Kotimainen lammas on melko harvinainen raaka-aine, mutta sitäkin löytyi tarkastushetkellä Lihakippareiden tiskistä potkakiekkoina ja karitsan jauhelihana.
Kasvikset
Markettien hedelmä- ja vihannesosastot ovat varsin ankean oloisia, vaikka pientä yritystä viime vuosina onkin näkynyt. Sen sijaan Vihannespuoti Vallius esittelee tarjontaansa selkeästi ja tyylillä. Oppia saisivat ottaa niin marketit kuin torikauppiaat. Muutamiin neliöihin on saatu esille kaikenkattava kirjo kasvismaailmasta. Kaikki näyttävät priimalta ja valikoima elää mainiosti sesonkien mukaan tarjoten kuitenkin kotikokkaajalle kaiken tarvittavan. Yritäpä löytää marketista niinkin yksinkertaista herkkua kuin punasikuri. Valliukselta löydät sen liki aina. Tarjolla on myös monenlaisia erikoisuuksia maailmalta sekä lähitilojen yllättävääkin antia kuten loppukesän pirkanmaalaiset viinirypäleet.
Lähiruokaa ja perinneherkkuja
Tampereelta ei liiemmin saa savolaista “kunnon” ruisleipää. Limppumallin ehtaa ruista. Herkkuveräjältä saa kenties sitä kuuluisinta versiota eli kajaanilaisen Pekka Heikkisen & kumpp. -leipomon puu-uuniruisleipää. Herkkuveräjän kaikki tuotteet tulevat suoraan kotimaisilta tuottajilta ilman välikäsiä. Tarjolla on lähituottajien lihoja, kananmunia ja lempääläisen Soosipoikien chilikastikkeita.
Kananmunia tulee vitriini täyteen torstaisin ja viikon aikana se myös myydään tyhjäksi. Munien maukas salaisuus on, ettei vapaille kanoille syötetä rehua, jossa on soijaa tai kalajauhetta. Eron markettimunaan huomaa.
Vaikka lihaa myydään hallissa useammassa paikassa, on jokainen kauppa löytänyt omanlaisensa tarjottavan. Herkkuveräjällä se tarkoittaa peinteikkäitä tuotteita savukalkkunasta forssalaisen Hakalan Lihan 50-luvun reseptillä tehtyyn Suomimakkaraan. Upea lisä on myös toisinaan myyntiin tulevat kokonaisena savustetut broilerit. Ne tosin myydään silmänräpäyksessä.
Espanjalaiset herkut
Heart of Spain tunnetaan parhaiten paikan päällä leikatusta ilmakuivatusta kinkusta, baskilaisesta juustokakusta sekä voitokkaista pintxoistaan. Ravintolakojun yhteydessä on myös herkkukauppa, josta löytyy monenlaisia espanjalaisia tuotteita omana maahantuontina. Vinkkinä esimerkiksi huippulaadukkaat oliivit sekä espanjalaiset makkarat ja leikkeleet. Kannattaa myös kysäistä, olisiko joitain herkkuja irtomyynnissä.
Muut herkut
Tampereen kauppahallin muihin spesiaaliputiikkeihin kuuluvat mm. leipomot ja Tallipihan Suklaapuoti. Tuore pulla ja leipä ovat muuttuneet nykymaailmassa luksukseksi. Sellaisia tarjoavat Kauppahallin Leipomo, Boulangerie Marcon myyntipiste, Café de Halle, Pullapuoti Wilenius, Aallon Leipomo, Brander, Hakasen Leipomo, Kahvila Aniitta sekä Pyynikin Munkkikahvila. Tallipihan Suklaapuodista löytyy käsintehdyt laatusuklaat ja juuri haluamasi määrän ja laadun mukaan. Kauppahallin erikoisemmasta annista on mainittava myös Maahan Delin itsetehty tuorepasta kotona kokattavaksi. Tai voi sitä paikan päälläkin nauttia.
Teksti ja kuvat: Jani Kinnunen
3.3.2025
/ Artikkelit