Sveitsiläisen JURAn huippulaadukkaat kahvikoneet helpottavat kahviloiden ja ravintoloiden arkea. Niiden avulla kuitenkin myös toimistoilla voidaan nauttia herkullisista erikoiskahveista, jotka ovat kuin baristan tekemiä.
Toimisto on useille yhtä kuin työpisteitä, säädettäviä tuoleja, kannettavia tietokoneita, puhelimen pirinää ja tulostimen surinaa. Näitä kaikkia tarvitaan monen yrityksen arjessa.
Niiden ohella on kuitenkin laite, joka tekee työpäivästä muutakin kuin robottimaista suorittamista, ja toimistosta enemmän kuin vain työpaikan: kahvikone.
Kahvi keventää raskaita aamuja ja virkistää pitkiä palavereja. Kahvinjuonti tarjoaa hengähdystauon, jonka aikana työyhteisössä jaetaan ilot ja surut, kannustetaan kollegoja ja ideoidaan yhdessä uutta.
– Kahvilaitteen ääressä muita työntekijöitä kohdataan matalalla kynnyksellä. Se on se helppo, epävirallinen tai virallinenkin alue, jossa keskustella työasioista ja henkilökohtaisista asioista, toteaa toimistotekniikkaan erikoistuneen Dayton Tampereen toimitusjohtaja Ari Yli-Kivistö.
Ja nyt jos koskaan sille tuntuu olevan tarvetta. Etätyöskentelyyn tottuneita työntekijöitä on vaikea houkutella takaisin toimistolle, vaikka samaan aikaan monet kaipaavat ympärilleen tuttua työyhteisöä ja innostavaa ilmapiiriä.
Työnantajat pyrkivätkin tekemään toimistolle paluusta mahdollisimman miellyttävää panostamalla työntekijöidensä viihtymiseen. Koska suomalaiset tunnetusti arvostavat kahvia, yksi merkittävä houkutin on kahvikone.
Erikoiskahveja vain nappia painamalla
Suomi on ollut perinteisesti suodatinkahvin valtakuntaa, mutta viime vuosien aikana kotimainen kahvikulttuuri on monipuolistunut. Daytonin myyntipäällikkö Jani Laitinen toteaa entistä useamman haluavan nauttia laadukkaita erikoiskahveja.
– Ylipäätään erikoiskahvien kulutusmäärät ovat nousseet. Hyvin monesti kahvilassa tai ravintolassa halutaan lounaan jälkeen latte tai cappuccino.
Sveitsiläisen JURAn kahvikoneet on suunniteltu erikoiskahvien valmistukseen – eikä vain nimellisesti; niillä valmistetun kahvin on oltava myös herkullista ja aromikasta. Mutta mikä on hyvän kahvin salaisuus? Miten kahvikoneella saadaan aikaiseksi erikoiskahveja, jotka ovat kuin baristan tekemiä?
– Siten, että ne käyttävät aina tuoreita raaka-aineita: tuoreita papuja, ja maitopuolella tuoretta maitoa, kertoo Laitinen. Kapseleita ei siis käytetä, vaan kahvi jauhetaan pavuista tuoreeltaan.
Kahvirasva kertyy helposti kahvikoneeseen. Kahvi ei voi olla siis laadukasta, jos keitintä ei pestä ja ylläpidetä säännöllisesti.
JURA on tehnyt vuosien aikana tuotekehitystä, jotta laitteen käyttö on täysin automatisoitua ja ylläpito sujuu helposti. Kone voidaan pestä pelkästään nappia painamalla silloin, kun se itse sitä pyytää. Tämä helpottaa arkea etenkin kahviloissa ja ravintoloissa, joissa työ on hektistä ja sitä tehdään usein pienellä työntekijämäärällä.
– Laite kertoo, mitä pitää tehdä, joten pesun voi tehdä kuka vain. Vaikka laitteessa käytetään tuoremaitoa, senkin peseminen tapahtuu nykyään täysin automatisoiduilla pesuohjelmilla.
Kahvikoneen valintaa ohjaa moni tekijä
Kun yritys alkaa kaivata kahvikonetta toimiston virkistykseksi, tai kahvila tai ravintola haluaa tarjoilla asiakkailleen kahvinautintoja entistä sujuvammin, laitevalintaa on syytä pohtia tarkkaan.
– Ensin kannattaa miettiä, kuinka monta kahvinjanoista sitä laitetta olisi päivittäin käyttämässä, kertoo Yli-Kivistö.
JURAn valikoimasta löytyy helposti laitteita täyttämään vaikkapa 1–40 henkilön kahvitarpeet.
Tehokkaimmat yrityskäyttöön tarkoitetut kahvikoneet soveltuvat jopa 100–200 hengen päivittäiseen käyttöön.
– Toinen asia on miettiä, minkälaisia kahveja laitteella halutaan tehdä, Yli-Kivistö jatkaa.
Yrityskäyttöön on saatavilla esimerkiksi laitteita, joilla voi valmistaa vain mustia kahveja, kuten espressoja ja americanoja, ja joita ei ole siten varustettu maitoliitännällä. Maitokahveja varten täytyy siis valita erikseen malli, josta maitoliitäntä löytyy.
Kolmas tärkeä tekijä on kahvilaitteen sijoittelu. Kaikki JURAn laitteet on varustettu vesitankilla, joten ne eivät välttämättä tarvitse vesiliitäntää. Tämä helpottaa sijoittelua merkittävästi.
– Olisi kuitenkin käytännöllistä, jos vieressä on vesipiste, biojäteastia puruille ja pesupaikka, jossa pystyy huuhtelemaan laitteen osia tai täyttämään vesisäiliön kätevästi.
’Jos hankitaan, niin hankitaan paras’
JURAn kahvilaitteet ovat tyylikästä sveitsiläistä designia, jota ei suinkaan tarvitse kätkeä näkymättömiin – päin vastoin. Brändi on kahvinrakastajien tuntema ja sitä pidetään alansa parhaana.
– Jos toimistolla on JURAn kahvilaite, ne, jotka tunnistavat sen, osaavat myös arvostaa sitä, huomauttaa Yli-Kivistö. Monesti yritykset perustelevatkin laitehankintaa periaatteella ’Jos hankitaan, niin hankitaan paras’.
Mutta miksi maksaa yrityskäyttöön tarkoitetusta kahvilaitteesta tuhansia euroja, kun tavallisen kuluttajille suunnatun suodatinkahvinkeittimen saisi toimistolle jo muutamilla kympeillä?
Valinta on totta kai jokaisen oma, ja riippuu siitä, mitä arvostetaan. Yli-Kivistö toteaa pavuista jauhetun kahvin olevan tutkitusti vatsaystävällisempää kuin suodatettu. Toisekseen hän nostaa esille hukkakahvin määrän.
– Kun sen perinteisen kahvinkeittimen lataa täyteen, puoli pannua jää helposti juomatta ja kaadetaan kylmänä viemäriin.
Suomessa hukkaan heitetään vuosittain siis tuhansia litroja juomatonta kahvia. Kahvikone, joka jauhaa pavut ja uuttaa ne kahviksi vain sen mukaan, mitä on tilattu, ei tee turhia kupillisia.
Laadukas kahvikone on vuosien kumppani
Jani Laitinen huomauttaa yritysten miettivän nykyisin tarkkaan hankintojensa ekologisuutta ja elinkaarta. Kyseessä on laajempi trendi: myös tuleva EU-direktiivi pyrkii mahdollistamaan kuluttajalaitteille mahdollisimman pitkän elinkaaren. Tätä varten laitteiden tulisi olla helposti ja mahdollisimman kustannustehokkaasti huollettavia.
JURAlle direktiivi ei aiheuta toimenpiteitä. Sveitsiläinen tehdas on lähtökohtaisesti suunnitellut koneensa niin, että niille voidaan luvata oikein huollettuna kahdeksan vuoden elinkaari.
– JURAlla on ideologia, että kahvikoneiden pitää olla hyvin pitkään korjattavissa ja käyttökunnossa, Laitinen kertoo.
Tämä näkyy myös huollossa. Yli-Kivistö toteaa heidän kauttansa menneen huoltoon laitteita, jotka ovat palvelleet jo vuosia, ja joilla on edessään vielä vuosia lisää käyttöikää. Tähän mennessä vanhin huollettu kahvikone on ollut 20 vuotta vanha, ja siihenkin saatiin vielä varaosia.
– Jos käyttäjä huolehtii laitteen ylläpidosta, laitetta käytetään oikein ja pestään aika ajoin, kuten huolto-ohjelmaan kuuluu, kahdeksan vuotta on ihan helposti saavutettava laitteen ikä, hän lisää.
Huoltosopimus on huoleton ratkaisu
Dayton Tampere on toiminut toimistotekniikan parissa noin 30 vuoden ajan. Koska kahvi on keskeinen tehokkaan työnteon – ja työilmapiirin – edistäjä toimistossa kuin toimistossa, JURAn huippulaatuiset kahvikoneet olivat luonteva lisäys heidän valikoimaansa.
Syksyllä JURA-laitemallistoon on tulossa uudistuksia. Ari Yli-Kivistö kehottaa kiinnostuneita tulemaan tutustustumaan uusiin malleihin rohkeasti. Heiltä saa JURAn laitteisiin niin ikään pesuainetabletteja ja muita tarvikkeita, kuten vedensuodattimia.
– Ja sitten tietenkin jos haluaa laitehankinnassa apua, meiltä saa erilaisia laskelmia siitä, mikä laite olisi hyvä ja millaisella sopimuksella se olisi kannattavinta hankkia. Mukaan voidaan sisällyttää myös laitteen huolto.
Huoltosopimuksella niin määräaikaishuollot kuin äkilliset vikatilanteetkin hoidetaan vaivattomasti asiakkaan puolesta. Huoltosopimuslaitteet menevät automaattisesti huoltojonon kärkeen, joten huolto kuljetuksineen vie tavallisesti vain muutaman arkipäivän. Tietyissä tilanteissa sen ajaksi on mahdollista saada jopa sijaislaite.
Dayton Tampere Oy
Kuokkamaantie 4A, 33800 Tampere
Puh: 0106 66 66 00
info@daytontampere.fi
www.daytontampere.fi
13.9.2024
/ Yritysesittelyt