Uusia viinielämyksiä kesähetkiin 



Viiniammattilainen valikoi kesää varten kokeiltavaksi viinejä, jotka voivat olla innokkaammallekin viininystävälle vielä vieraita tuttavuuksia. Nappaa tästä vinkit kesäillan herkutteluun! 

Loppukevät innostaa kokeilemaan jotain uutta. Tällä kerralla löysin Alkon hyllystä mielenkiintoisia viinejä useimmille täysin oudoista paikoista. 

Huomasin myös, että Linnainmaan Alko Tampereella on todella erikoistunut näihin harvinaisuuksiin. Kaikki tuotteet nimittäin löytyivät samasta paikasta!

Ensimmäinen viini ei nyt ole harvinaisuus, sillä se tulee Etelä-Afrikasta. Pyrin siihen, että kussakin tastingissä olisi yksi Etelä-Afrikan viini, jos vain mahdollista. Syy tähän on yksinkertainen: olen ollut nyt  parisen vuotta Etelä-Afrikan kunniakonsuli ja sehän tietty velvoittaa.

Etelä-Afrikan tuttavuuksia

Stellenrust Barrel Fermented Chenin Blanc B28 2022 WO Western Cape Etelä-Afrikka 
ALKO 525817 11,39 €

Raikkaan hapokas viini, jossa on aistittavissa hunajamelonia, ananasta, persikkaa ja aavistus paahteisuutta. 

Chenin Blanc on erinomainen viini nauttia, kun pääsemme kunnon kesäkeleihin. Tämän viinin pensaat ovat niin sanottuja puskapensaita, eli ne eivät ole sidottu ja tuettu lankoihin. Viini käy luonnonhiivoilla spontaanisti ja kypsyy tammitynnyreissä reilun puoli vuotta.

Etiketissä oleva numero viittaa siihen, että Stellenrust-nimi on ollut rekisterissä vuodesta 1928. Tämä tuottaja on yksi maan suurimmista yhden perheen omistamasta viinitiloista – viljeltyä pinta-alaa on lähes 400 hehtaaria. 

Makuja Turkista ja Gruusiasta

Beyoba Akhisar Sauvignon Blanc 2021 Akhisar Turkki
ALKO 505067 20,94 €

Viini on kuiva ja hapokas, ja siitä erottuu päärynä, sitrus, omena ja yrttisyys. Pehmeät hapot ja samettinen jälkimaku tekevät tästä viinistä todella mainion kesäillan herkutteluun ja toki myös sellaisenaan. Sopii merenantimien kaveriksi ja erityisesti lohen sekä yrttisten ruokien kanssa.

Turkissa Manisan maakunnassa, Akhisarin kaupungin lähellä sijaitseva noin kolmen hehtaarin Selendi-viinitila on perustettu vuonna 2000 ja tuottaa kaikki viinit omista rypäleistään. 

Olen viime aikoina maistanut useita turkkilaisia viinejä ja todella yllättynyt positiivisella tavalla niiden laadusta ja mausta. Suosittelen kokeilemaan.

JSC Tsinandali 2019 Kakhetian alue Durujin laakso Georgia
ALKO 567977 13,86 €

Tämä kuiva, pehmeän hapokas, keltaluumuinen, hunajameloninen, hennon suolaheinäinen sekä kevyen pähkinäinen viini on tuotettu Rkatsiteli- (80%) ja Mtsvane-lajikkeista (20%).

Viinin kaveriksi valitsisin savukalaa, juustogratinoidun ruoan, vaalean lihan tai sienet.

Tsinandali on Georgian tunnetuin kuivan valkoviinin luokitus, joka valmistetaan perinteisesti Rkatsiteli- (antaa rakennetta ja ryhtiä) sekä Mtsvane (lisää aromaattisuutta) -lajikkeista.

Kesän rentoa menoa…rosé-viinin seurassa

Beringer Zinfandel Rosé 2022 Kalifornia
ALKO 412697 11,49 €

Vaalean ruusunpunainen väriltään, puolimakea, keskihapokas viini, jossa aistin mansikkahilloa, kypsiä kirsikoita sekä laventelin ja orvokin tuoksuja. 

Zinfandel-lajike on lämpimissä paikoissa viihtyvä, tuhteja viinejä tuottava ja tunnetaan Italiassa nimellä Primitivo. Erinomainen viini kasvisten ja salaattien kanssa nautittavaksi. 

Tämän viinintuottajan tarina alkaa jo vuodesta 1868, kun Saksasta Mainzin alueelta lähteneet veljekset Jacob ja Frederick Beringer saapuivat Napa Valleyyn ja ostivat parisataa hehtaaria viljelymaata. Nykyään Beringer-perheen viinitarhojen ala on jo 1200 hehtaaria.

Rose Feravino 2022 Slavonia Kroatia
ALKO 427437 12,48 €

Tämä Blaufränkisch– ja Zweigelt-lajikkeista tuotettu viini on puolikuiva, tai oikeastaan kuiva, mutta hyvin hedelmäinen.

Mukavan hapokkaassa viinissä on kirsikan, vadelman, persikan ja orvokin tuoksu- ja makuvivahteita.

Todella tasapainoinen viini, joka sopii upeasti linturuokien kanssa, miksei jopa riistaruokien palanpainikkeeksi. Parhaimmillaan kesän noutopöytien tarjoiluun.

1700-luvulla perustetun Feravino Feričancin 160 hehtaarin viljelykset sijaitsevat parikymmentä kilometriä Unkarin rajalta etelään. Slavonian alue on mukavasti Unkarin, Serbian ja Bosnian hellässä syleilyssä.

Serbia yllättää

Bikicki Pinotte 2017 Sremski Region Serbia
ALKO 432077 20,23 €

Rotevan oloinen, maanläheinen, tanniininen, tummaa kirsikkaa, luumua, lakritsia omaava viini on myös tuntuvasti tamminen.

Tämä Pinot Noir -lajikkeesta tuotettu viini on hämmästyttävän tuhti – ja nauttii selvästi, kun se avataan ajoissa ja mielellään dekantoidaan. Pärjää kellarissa vielä vuosia, jos joku on kiinnostunut ostamaan kellariin kypsymään. Viini on käynyt luonnonhiivoilla ja kypsynyt vuoden tynnyreissä. Viini on myös suodattamaton, joten mahdollista sakkaa saattaa löytyä.

Vuonna 2017 tätä viiniä tuotettiin 3748 pulloa ja maistamani pullo oli numero 3331. Erinomainen viini lampaalle, pihville ja pataruokien seuraksi.

Tämä 26 hehtaarin viinitila sijaitsee 25 kilometriä Novi Sadin kaupungista länteen Banostorin kylässä Tonavan rannalla. Harmi, ettei Serbian viinejä ole enempää tarjolla, tämä on nimittäin ainoa lajiaan pystyripaisen hyllyssä.

Makua Ukrainasta

Chateau Chizay Cuvée Red 2020 Ukraina
ALKO 935904 19,99 €

Hyvin kevyt, elegantti viini, jossa rypäleet ovat Merlot (70 %), Cabernet Sauvignon (20 %) ja Pinot Noir (10 %). Pehmeät tanniinit, mustikkaa, mustaherukkaa, kirsikkaa ja mausteisuutta. Pitkä, miellyttävä jälkimaku. Kukin viinilajike kypsyi erikseen tammitynnyrissä ennen sekoituksen tekemistä.

Tämä vuonna 1995 yhdessä ranskalaisten kanssa perustettu viinitila on melko suuri, käsittäen 300 viljeltyä hehtaaria, ja sen tuotanto on yli miljoona pulloa vuodessa. Kellarissa on lähes 25 000 tammitynnyriä.

Tila sijaitsee Karpaattien vuoriston tulivuoriperäisillä rinteillä, aivan Unkarin rajan kupeessa. Jos ja kun aikanaan suunnittelette vierailua, niin tilalla on myös mainio ravintola ja pieni hotelli.

Alkoholiton vaihtoehto

Vintense Chardonnay Belgia
ALKO 546757 8,97 €

Vaaleankeltainen, makeahko, hedelmäinen, mantelinen, hennon paahteinen viini, joka on tuotettu Espanjassa ja sieltä siirretty Belgiaan. 

Belgiassa viinissä oleva alkoholi saadaan pois kohdistamalla viiniin alhainen tyhjiöpaine, jolloin alkoholi haihtuu alhaisessa lämpötilassa (enintään 25–30 °C). Tämä estää haihtuvien aromien katoamisen ja takaa, että alkuperäisen viinin aistinvaraiset ominaisuudet säilyvät. Toisin kuin muut merkit, jotka lämmittävät viiniä korkeampaan lämpötilaan, Vintensen alkoholittomat juomat menettävät hyvin vähän makua.

Tässä viinissä on todella hyvä maku ja se sopii hyvin meren antimien, kalan, vaalean liha ja aasialaisen ruoan kanssa nautittavaksi.

Stassenin omistajasuku on toiminut jo vuodesta 1895 juomateollisuuden parissa ja ryhtyi 1980-luvun lopulla tuottamaan myös alkoholittomia juomia.

Teksti: Timo Jokinen
Kuva: Freepik

15.7.2024



/ Artikkelit