
Upea kesä on takana, ja olemme saaneet nauttia syksyn tummuvista illoista. On todella mukavaa, kun voi sytyttää kynttilät ja nauttia hyvän ruoan kanssa viinistä – näin syksyn tullen etenkin monivivahteisista punaviineistä. Kesällä tulee nautittua enemmän valkoviiniä, mutta kun illat hämärtyvät ja sää viilenee, niin kyllä taas punaviini vie mennessään!
Syksy on ollut hyvin lempeä ja vielä lokakuussakin on voinut nauttia grillistä ja maukkaista paloista parvekkeen hämyssä. Tähän aikaan vuodesta ajatus hiipii jo loppuvuoden juhliin – jouluun ja vuoden vaihtumiseen. Niinpä onkin hyvä ottaa asiaksi miettiä ajankohtaan sopivien viinien valintaa.
Itsenäisyyspäivää ja vuodenvaihdetta haluan juhlistaa kuplien kera. Niinpä otin tähän kaksi erilaista tuotetta mukaan. Ja kun iltaa on istumassa useampi henkilö, niin kaiketi on paikallaan myös avata juhlava magnum-pullo.
Saako olla samppanjaa?
Loppuvuoden juhlissa nautitaan hienostuneesti samppanjaa. Tällä kerralla mukana on Laurent-Perrier Magnum Champagne Brut (ALKO 950778 – 125,90 €).
Tämä kuiva, hedelmäinen hieman mausteinenkin samppanja on kolmen rypälelajikkeen sekoitus. Aistin siinä persikkaa ja sitruksen hapokkuutta. Pääosassa on Chardonnay, jota on yli puolet, sitten Pinot Noir, ja selkeästi pienempi on Meuniere-lajikkeen osuus. Todella maukas samppanja yli 200-vuotiaalta, maineikkaalta huippuviinin tuottajalta.
Viini on kypsynyt neljä vuotta tuottajan kellarissa ja näin sen luonne on kehittynyt maukkaan lempeäksi. Se on mainio valinta aperitiiviksi, mutta maistuu todella hyvin myös kala- ja äyriäisherkuille.
Suomen monopolissa on nyt tarjolla huikea kattaus eri kokoisia pulloja samasta tuotteesta, alkaen pienestä pikkolo-pullosta aina 9 litran Salmanazar kokoon saakka. Eli näitä löytyy isompaan ja pienempään juhlaan.
Crémant vai kerma?
Andre Delorme Crémant de Bourgogne Magnum Brut (ALKO 934001 – 47,49 €)
Minulla oli maistelussa toinenkin viini Ranskasta, mutta noin 300 km etelään edellisen tuottajan kotipaikasta.
Crémant on kuohuviini, kun haluamme jotain hieman kukkarolle ystävällisempää. Tässä varsin mainio tuttavuus on kuiva, hieman yrtteihin vivahtava, paahteinen neljän rypäleen sekoitus. Viini on hyvin tasapainoinen, jossa on herkullinen kermainen ja pähkinäinen jälkimaku. Lajikkeet tässä ovat Gamay, Pinot Noir, Chardonnay sekä Aligoté.
Tämän kaveriksi ruokalistalta voi poimia kala- ja kasvisruoat. On myös upeaa, että tätäkin viiniä saa neljää eri kokoa aivan pienestä pikkolo-pullosta tässä esiteltyyn magnumiin saakka – juuri sen mukaan, mitä eri tilanteissa on tarve.
Vuonna 1942 perustettu André Delorme on yksi harvoista viinitaloista Bourgognessa, joka tuottaa sekä omaa viiniä että omaa Crémantia.
Governo all’ uso Toscano
Governo, joka tunnetaan myös nimellä Governo all’ uso Toscano, on ikivanha viininvalmistustekniikka, jonka uskotaan kehittyneen 1300-luvulla Toscanassa. Se on useimmille tuntematon, mutta todella mielenkiintoinen ja historiallinen tapa valmistaa viiniä.
Ideana tässä on se, että osa syksyn sadonkorjuun rypäleistä kuivatetaan, puristetaan marraskuussa ja näin tuloksena saatu käymätön rypälemehu lisätään käymisen loppuvaiheessa olevaan nuoreen viiniin. Sitten alkaa toinen käyminen.
Tämä käytäntö lisää hieman viinin alkoholipitoisuutta ja luonnetta, mutta sen pääasiallinen ja halutuin vaikutus on edistää malolaktista käymistä viinissä. Governo-menetelmän etuna on, että se auttaa stabiloimaan viiniä ja pehmentämään tyypillisesti happamia Sangiovese-rypäleitä. Osittain kuivattuja rypäleitä saa olla enintään 5 % viinistä.
Toscanasta tämä metodi on levinnyt hieman myös Marchen ja Umbrian alueille. Marchen alueella tähän käytetään Verdiccio-rypälelajiketta ja viini saattaa olla siellä myös hieman kupliva.
Viime vuosien aikana on eri viinintuottaja-alueilla tullut esille useita osittain kuivattujen rypäleiden apassimento-viinejä. Governo-viini on saanut lisää ystäviä eri puolilla maailmaa ja tämä puolestaan on lisännyt tuottajien mielenkiintoa tehdä omia vastaavia viinejä.
Falorni Padre & Figlio Governo All’ Uso Toscano 2021 (ALKO 939024 – 19,55 €)
Tässä on hyvä esimerkki Toscanan Governo-viinistä; mehevän hilloinen – jammy, jammy. Aromaattinen, runsaasti mustaherukkaa ja mausteisuutta. Tämän viinin lajikkeet ovat paikalliset Ciliegiolo ja Sangiovese höystettynä Cabernet Sauvignon -rypäleiden mehulla. Vuonna 2006 perustetulla viinitila Selvillä on viinitarhoja useilla Italian viinialueilla.
Hyvä Ilves
Nyt on erinomainen syy muistaa ja onnitella Tampereen parasta jalkapalloseuraa! Ilveksen futis SM-hopea on huikea saavutus, ja menestyksen vuoksi pitää ottaa tähän toki yksi Ilves-viinikin. Alkon hyllystä löytyy useampikin Lynx (eli Ilves) -viini ja otin tähän maisteluun Lynx Barrel Fermented Chardonnay 2022 -viinin (ALKO 914013 – 13,99 €).
Tämän viinin ominaisuuksiin kuuluu selkeästi hunajameloni, ananas ja persikka. Mukana on maukasta paahteisuutta ja mausteisuutta. Aavistus tumman kahvin paahtunutta vivahdetta saa tämän viinin maistumaan possun ja kanan kanssa sekä runsaan kermaisen pastan ja vaikkapa tryffelirisoton kanssa.
Maukasta
loppuvuotta
Toivon mukaan tästä tuli ajatuksia viinivalintoihinne ja pääsette kokemaan taas jotain uutta ja maukasta! Odotan mielenkiinnolla talven ja kevään tulevia viini-iltoja ja -maistiaisia.
Mukavaa ja värikästä syksyn jatkoa kaikille, muistakaa nauttia viinistä läheisten ja ystävien kesken: yhdessä maistuu paremmalta. ◆
Teksti: Timo Jokinen
Kuva: Freepik
9.12.2024
/ Artikkelit