Viinitupa Vuorenmaja: Alppitunnelmaa ja harvinaisia viinejä Mäntänvuoren huipullaMäntänvuori kohoaa 180 metriä merenpinnan yläpuolelle, joten se ei ehkä ihan vedä vertoja Alpeille, mutta mäen laella olevan Viinitupa Vuorenmajan tarjonta perinteisine alppimaiden herkkuineen vie ajatukset yhdessä humauksessa Keski-Eurooppaan. 

Rakennus, jossa Viinitupa Vuorenmaja toimii, on lähes satavuotias ja valmistui alunperin hiihtomajaksi ja juhlistamaan Serlachius yhtiöiden 60-vuotista olemassaoloa. Kannustavana ajatuksena oli, että teollisessa yhteisössä vietetään myös aktiivista vapaa-aikaa. Sotavuosina maja palveli Lottien ilmavalvontapisteenä. Paikka majalle on mainiosti valittu  – Mäntänvuoren laelta avautuu hieno maisema pohjoiseen Keurusselän yli. 

Upea rakennus oli pitkään tyhjillään, kunnes Anu Schuoler miehensä kanssa herätti sen henkiin ja millä tavalla! Nyt se on yksi harvoja paikkoja koko maassa, jossa voi nauttia ympäri vuoden perinteisiä alppiherkkuja eli raclettea ja fondueta. Tarvitaan vain kiva porukka ja ennakkotilaus, sillä talviaikaan Vuorenmaja toimii tilausravintolana. 

Kesäaikaan eli vapusta syyskuulle paikka on avoinna joka päivä ja silloin listalla ovat myös saksalaistyyppiset ”flammit”, virallisemmin flammkuchenit. Flammkuchenissa on ohuen hiivattoman pohjan päällä ranskankermakastike ja halutut täytteet. Lisäksi Vuorenmajan valikoimaan kuuluvat ihanat, eri tavoin täytetyt pretzelit ja tapastyyppiset kylmät lautaset. Torstaisin on Schnitzel-päivä eli tarjolla on perinteistä possunleikettä ranskalaisilla. 

– Kesäaikaan meillä on myös bistrohenkisiä päivän annoksia. Jos pitää tarkemmin määritellä, niin sanoisin, että me suosimme ranskalaista maalaiskeittiötä. Se tarkoittaa sitä, että tykkäämme haudutella lihoja lisukkeineen pitkään ja hartaasti. Sillä konstilla ruokiin saadaan muhevia, rustiikkeja makuja, hehkuttaa Anu Schuoler.

Huima valikoima uniikkeja viinejä

Harvinaisuudet eivät lopu menun herkkuihin. Ravintolatoiminnan lisäksi emoyhtiö Finventura Oy tuo maahan laadukkaita viinejä muun muassa Saksasta ja Sveitsistä, mikä tietysti näkyy myös Vuorenmajan tarjonnassa. Harvasta paikasta löytyy lähes 80 eri viiniä, joista yli neljääkymmentä voi maistella laseittain. Niistä noin puolet on omaa maahantuontia. Viinien valinnassa auttaa oleellisesti Anun sommelier-koulutus ja alueiden tuntemus. 

– Osa maahantuomistamme viineistä on uniikkeja ja kaikki taatusti valtavirrasta hyvällä tavalla poikkeavia. Tuomme esimerkiksi Saksasta laatuviinejä kolmelta pienehköltä tilalta, joilta kukaan muu ei niitä tuo. Valikoimassa on myös sveitsiläisiä viinejä, joita saa vain meiltä. Ne ovat tosiaankin harvinaisuus, sillä sveitsiläiset juovat viininsä pääasiassa itse ja vientiin pääsee vain noin prosentti koko maan tuotannosta.

– Sain myös hiljattain tukkuriluvat, joten voin myydä muille ravintoloille meidän maahantuomiamme viinejä. Toiveenani on myös, että saisimme niitä lähivuosina Alkon tilausvalikoimaan. Erityisesti haluaisin tuoda tutuksi alppimaiden viinejä eli viinejä Sveitsistä, Itävallasta, Etelä-Tirolista (Pohjois-Italiaa) ja Savoijista (Ranskaa).

– Toiveissa on sekin, että jonain päivänä voisin myydä viinejä mukaan ravintola-asiakkaillemme. Halukkaita ostajia olisi lähes päivittäin, mutta vielä se ei ole mahdollista, sillä nykyinen lainsäädäntö sallii vain korkeintaan 5.5 prosenttia alkoholia sisältävien alkoholijuomien myynnin ulos. 

Viinitupa Vuorenmaja
Vuorentie 70, 35820 Mänttä
Puh. 03-389 1616
Email: info@vuorenmaja.fi
Kotisivut: www.vuorenmaja.fi
Facebook: http://www.facebook.com/Vuorenmaja
Instagram: @viinitupavuorenmaja


Finventura Oy
Puhelin: +358(0)50 650 48
Sähköposti: anu.schuoler@finventura.fi
Kotisivut: www.finventura.fi

28.4.2023/ Yritysesittelyt