Vinkit tiskin takaaCocktailien valmistus ei ole rakettitiedettä. Parhaimmillaan se on hauska aktiviteetti illanistujaisissa tai jopa tulevaisuuden ura, mutta ensimmäisten juomasekoitusten kohdalla työn määrä saattaa yllättää kotibaarimestarin. Tässä juttusarjassa cocktailbaari Tiimasta tutut herrat kertovat vinkkejä cocktailien tekoon kotioloissa.

Kuten kaikilla elämän aloilla, myös juomien teossa tasapaino on elintärkeä. Makujen tasapaino on se asia, joka erottaa ”ihan ok”-cocktailin täydellisestä makuelämyksestä, joka räjäyttää galaksit ja saa jalat tutisemaan. Ainakin teoriassa.

Miten tämä tasapaino sitten saavutetaan? Perusmaut, eli makea, hapan, karvas, suolainen ja umami – ja niiden käyttäminen – on avain tähän kysymykseen. Tässä jutussa paneudumme näistä ensimmäiseen.

Makea maku liitetään useasti mielihyvään, eikä suotta. Varmasti kaikilla meillä on jokin suosikki makeinen, oli se sitten suklaa, lakritsi tai hedelmäkarkki. Kaikille näille on yhteistä makeus, joka tulee sokerista. Sokeri on erittäin tärkeä raaka-aine todella monessa cocktailissa – ei pelkästään makeuttajana vaan myös aikaisemmin mainitun tasapainon takia.

Otetaan esimerkiksi Tom Collins, joka mielletään sitruksisuutensa takia nimenomaan happamaksi juomaksi. Jos teemme sen ilman sokeria (tällöin juoman nimeksi muuten vaihtuu Gin Rickey), sitruunan maku on erittäin voimakas ja muita makuja on vaikeahko erottaa. Kun lisäämme juomaan sokeria, maku tasapainottuu ja sitruunan lisäksi maistamme myös ginin aromeja, vaikka juoma silti pysyy happaman puolella. Sokerin tarkoitus ei siis ole välttämättä tehdä juomasta makeaa. Usein viimeinen silaus ja piste i:n päälle juomassa on juurikin lusikallinen sokeria tai siirappia. 

Sokeri- tai makusiirapin valmistus 

Yleisin ja helpoin tapa käyttää sokeria cocktaileissa. Mikäli valmistat maustamatonta sokerisiirappia, eli ns. simple syrupia, niin et tarvitse muuta kuin yhden osan kiehuvaa vettä ja yhden osan sokeria, eli esim. 1 l vettä ja 1 kg sokeria, yhdistä aineet, sekoita niin että sokeri liukenee veteen ja anna jäähtyä. Tästä tulee noin 1,5 litraa valmista siirappia.

Mikäli haluat tehdä makusiirappia, kuten alla olevassa reseptissä tarvitsemaamme vadelmasiirappia, niin tarvitset vain lisäksi hieman tuoreita tai pakastevadelmia. Lisää kattilaan jälleen 1 osa vettä, 1 osa sokeria ja ½ osaa vadelmia. Esim. 1 l vettä, 1 kg sokeria ja 500 g vadelmia. anna kiehua muutamia minuutteja ja voit myös hieman murskata vadelmia, jotta maku irtoaa paremmin. anna jäähtyä ja siivilöi puhtaaseen pulloon tai purkkiin.

Sokerisiirapit säilyvät jopa kuukausia jääkaapissa, mikäli astia, johon sen olet laittanut, on puhdas.

Pari reseptiä

Old Fashioned 

Ehkä maailman vanhin cocktail. Alun perin cocktailin määritelmä oli tislattu alkoholi, sokeri, bitterit ja vesi. Old fashioned on melko tuhdin makuinen juoma, joka nostaa bourbonin omaa makuprofiilia esille samalla pehmentäen sen makumaailmaa sokerin ja sulaveden ansiosta.

Old Fashioned

4 cl bourbon

1 cl sokerisiirappi

pari tippaa angostura ja appelsiini bittereitä

Sekoita jäiden kanssa lasissa ja koristele appelsiinin kuorella.

Clover Club 

Perinteinen gin sour, pienellä vadelma-twistillä. Sour-pohjaa voi käyttää lukemattomien cocktailien valmistukseen, vaihda vain alkoholi, ja halutessasi siirappi ja sitrus. Mikäli pidät hiukan makeammasta juomasta, käytä sokeria ja sitrusta saman verran, jos pidät enemmän kirpeämmästä, niin 2:3 sokerin ja sitruksen suhde on hyvä.

Pro tip! Samalla pohjareseptillä voit tehdä esimerkiksi maailman suosituimman sourin, whiskey sourin, vaihda vain gin bourboniin ja vadelmasiirappi maustamattomaan sokerisiirappiin.

Clover club

4 cl gin

2 cl tuore sitruunamehu

2 cl vadelmasiirappi

1 kananmunan valkuainen

Lisää ainekset shakeriin, ravista voimakkaasti ilman jäitä, jotta juomaan saadaan kuohkea koostumus, ja sen jälkeen jäiden kanssa noin 5–10 sekuntia, niin että juoma on tarpeeksi viileä.

Siivilöi cocktaillasiin ilman jäitä. Koristele halutessasi tikussa olevalla vadelmalla.

Jos haluat vegaanin vaihtoehdon, voit käyttää aquafabaa, eli kikhernelientä valkuaisen tilalla.

Nykyään hyvin varustelluista kaupoista ja Alkoista löytyy hyvä valikoima alkoholittomia tisleitä, joilla voi korvata viinan näissä resepteissä, mikäli haluat nauttia cocktaileista ilman alkoholia.

Teksti: Juho Tuppurainen, Juho Ronkainen, Tero Räisänen
Kuvat: Emmiina Lehtonen

27.6.2022/ Artikkelit